hola

Montserrat Carulla

Fa cinquanta anys Montserrat Carulla va debutar al Teatre Romea de Barcelona amb uns pastorets que van ser l'inici d'una intensa carrera teatral. El 28 de febrer pujarà a l'escenari del Teatre del Centre de Santa Perpètua per representar Iaia!, l'obra amb la qual ha decidit acomiadar-se del teatre. Accepta la seva retirada amb una forta seguretat per dir prou al ritme de la vida teatral: "M'aniré abans no em facin fora, encara estic en condicions de seguir, però és millor no continuar". A l'Informatiu, la Montserrat Carulla ens explica que el seu adéu als escenaris no la deixarà a casa avorrida ja que, amb 84 anys té altres plans a fer. "Al final me n'oblidaré perquè el que cal és seguir caminant. No m'agrada mirar endarrere sinó endavant".

 

A una persona com Montserrat Carulla, que ha dedicat tota la seva vida al món del teatre, no em puc estar de preguntar-li què és per a vostè el teatre?

El teatre per a mi va ser una finestra que em va ensenyar com era el món. Vaig aprendre molt a través del teatre.

Pujarà a l'escenari del teatre del Centre amb Iaia!, l'obra amb la qual ha anunciat que es retira dels escenaris. Iaia! té la particularitat que l'ha escrita i dirigida el seu fill, el Roger Peña. Com és aquesta obra amb la qual ha decidit acomiadar-se?

El meu fill es va inspirar en la meva mare per fer aquesta obra i no en mi, però són molts els que pensen que la iaia sóc jo. La protagonista de l'obra em recorda moltíssim a la meva mare i està escrita en clau còmica per tal que la gent s'ho passi bé. Al mateix temps, l'obra també compta amb moments molt sentimentals i tristos, de record i melancolia. És una obra de molts matisos que arriba molt directament al públic.

Aquesta iaia que interpreta, com és?

És una bona dona que es veu obligada a compartir el pis amb el seu nét que, com és natural, té les fogositats de la joventut. Això li fa la vida una mica complicada al jove perquè quan menys s'ho pensa apareix la iaia. Ella ho fa sense ànim de molestar-lo però... La iaia fa la seva vida i segueix el seu camí prescindint de tot el que l'envolta, és un personatge molt interessant.

Alguna petita similitud de la iaia amb Montserrat Carulla?

Jo crec que no hi ha res de mi en la iaia, tot i que potser alguna cosa dec tenir de la meva mare! De totes maneres, aquesta iaia no respon massa a la meva manera de ser doncs sóc molt partidària de no emprenyar massa els meus fills, de no restar-los intimitat, de que facin la seva vida i jo, que sempre he estat molt independent, faig la meva.

Ja ho té clar això de deixar els escenaris?

Sí, ho tinc clar. Els deixaré quan acabi amb la Iaia! Mentre hi hagi representacions amb aquesta obra, no seria just deixar els meus companys penjats. Després arribarà el moment de retirar-me, tot té un límit. Sempre he dit que m'aniré abans no em facin fora i jo trobo que la memòria ja no és el que era i les dificultats es van sumant i el que no vull és perjudicar els companys.

Trobarà a faltar el teatre?

Sí, el trobaré a faltar però com és una cosa que faig molt decidida ho porto bé. Segur que pensaré en el teatre, en allò que he fet i en tot el bo que he aportat i que m'ha aportat el teatre, però no em lamentaré perquè ja no en faig.

Després d'aquesta llarga trajectòria teatral, què farà després de deixar els escenaris?

Treballo dels dels 15 anys i, per a mi, és impossible quedar-me parada a casa. He preparat unes lectures per portar a diferents ciutats i pobles de Catalunya i seguiré amb la meva activitat.

Com li agradaria que la recordés l'espectador?

Com una dona treballadora i sempre al servei de la gent.

Pensa en la darrera representació damunt d'un escenari?

Sí, és clar. Segurament em caurà alguna llagrimeta perquè jo tinc molta facilitat per emocionar-me, però me n'oblidaré perquè el que cal és seguir caminant. No m'agrada mirar endarrere sinó endavant.

No serà la primera vegada que ve a Santa Perpètua, què recorda del municipi?

He estat més d'una vegada a Santa Perpètua i segur que quan torni al teatre recordaré les vegades anteriors, la gent que hi havia i la defensa que fan del teatre, moltes vegades amb molts esforços i molts sacrificis. Durant la meva carrera professional he viatjat per molts pobles i ciutats de Catalunya i sovint confonc els llocs però, una vegada hi sóc, recordo les vivències anteriors.

Al nostre municipi hi ha molta tradició de teatre. De fet, ara està en marxa l'edició 24 de la Mostra de Teatre Amateur de Tàndem, una companyia local de teatre. Quin consell podria donar-li a aquests actors amateurs que viuen amb tanta intensitat el teatre?

Que si són feliços fent teatre no deixin de fer-ho perquè d'aquesta manera faran feliç al públic. El món amateur té moltes virtuts i desprèn un gran entusiasme i desinterès mogut únicament per l'amor al teatre.

Que no ho deixin, que continuïn endavant amb el seu projecte?

Sí, que segueixin fent el que fan i que si alguns es volen professionalitzar que tinguin present que el teatre és molt intermitent. El teatre no sempre et dona feina de manera continuada i els lapsus que es produeixen poden ser molt llargs en el temps. No recomano pensar en la glòria, no és bo, que pensin només que allò que fan és la feina que els agrada, que és el més important i aconseguiran ser feliços i fer feliç al públic.

Foto: L'actriu Montserrat Carulla pujarà a l'escenari del teatre del Centre el proper dissabte 28 de febrer per interpretar Iaia! / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Ha estat un regal acabar la meva etapa professional com a directora d'Els Aigüerols"

Amb la primera pregunta que li fem comencen a brillar-li els ulls. S’emociona continguda i les seves [ ... ]

"Tornar-se vegetal és tornar al lloc vegetal i veure les potencialitats que tenen les plantes"

Ser planta és una forma de vida de la qual l’ésser humà té molt a aprendre. Aquest és el punt [ ... ]

Isidre Casanovas: “Cada dia, quan plego, tinc la satisfacció de pensar que he fet alguna cosa bona pel poble”
Isidre Casanovas: “Cada dia, quan plego, tinc la satisfacció de pensar que he fet alguna cosa bona pel poble”

El Jutjat de Pau de Santa Perpètua està ubicat en l’actualitat a la plaça de Francesc Macià, al [ ... ]