hola

Era el seu primer podi individual en un Campionat d’Espanya. Abans s’havia proclamat campió d’Espanya júnior de seleccions autonòmiques amb Catalunya en la primera vegada que era convocat amb el combinat català. En el Campionat de Catalunya d’Hivern júnior es va penjar tres medalles, una d’or i dues de plata. Els dies 19 i 20 de març, participarà al Campionat d’Espanya Absolut, a Sabadell. I a l’estiu, espera competir també en els diferents campionats de Catalunya i d’Espanya. La natació és un esport molt dur, però Castells està obtenint els fruits de moltes hores d’entrenament. Entrena de dilluns a dissabte. Sergi Castells és nedador del Club Natació Santa Perpètua i ha aconseguit la medalla de bronze en la prova dels 50 lliures del Campionat d’Espanya d’Hivern de la categoria júnior.

Què ha suposat per a tu la medalla aconseguida al Campionat d’Espanya d’Hivern?
Per a mi, és tot un orgull haver aconseguit aquesta medalla. Per això és pel que entreno cada dia i pel que m’he esforçat tots aquests anys.

Com va anar la final?
Els 50 lliures és una prova que m’agrada molt. Sempre m’ha agradat des de petit. Tenia moltes ganes de nedar aquesta prova i va sortir molt bé. Em vaig classificar per a la final amb el segon millor temps empatat amb un altre noi. Abans del Campionat, no creia que podria aconseguir una medalla. El meu objectiu era, en principi, entrar a totes les finals, però, després de fer el segon millor temps, sí que tenia esperances de pujar al podi. La final va ser molt igualada. Els cinc primers vam estar en dues dècimes. La meva família i gent del Club Natació Santa Perpètua van venir a donar-me suport.

Quin balanç fas de la resta de la competició?
Estic satisfet amb el que vaig fer als 100 crol i als 100 esquena, però als 200 esquena vaig pujar uns quants segons i crec que ho podia haver fet millor. En ser l’últim dia, estava una mica cansat, però vaig fer tot el possible.

Ara participaràs al Campionat d’Espanya Absolut. Amb quins objectius?
Intentaré baixar les meves marques, fer-ho el millor possible i estar a les finals. Nedaré els 50 esquena, els 50 papallona, els 50 crol i els 100 i 200 esquena. El podi és pràcticament impossible. Hi van nedadors que busquen la mínima Olímpica. Aquest és el meu últim any com a júnior, però quan passi a la categoria absoluta continuaré competint al màxim de proves que pugui per ser un nedador més complet.

La temporada està anant com esperaves?
Està sent una bona temporada. Estic entrenant bé i fort. Podrien dir que a nivell de resultats està sent la meva millor temporada. Fins ara no havia aconseguit cap medalla en campionats d’Espanya. A més, he repetit el títol de campió de Catalunya. Encara queda la temporada d’estiu. Aleshores, espero està més fort que ara i poder fer millors marques i bons resultats.

Qui t’entrena?
És el meu segon any amb Antonio Polo, l’entrenador del club. Amb altres entrenava més l’esquena i amb ell entreno més general i més el crol. És un bon entrenador i estic molt satisfet. He millorat en els aspectes tècnics. En els viratges, la tècnica de l’estil, respirar menys. Aquesta és una de les claus d’haver millorat bastant.

Quan vas començar a nedar?
Als tres anys em vaig apuntar als cursets de Santa Perpètua i, des dels quatre, formo part del Club Natació Santa Perpètua.

I a competir?
A partir dels sis anys vaig començar a fer les primeres competicions. Als sis anys, feia competicions per relleus i als set ja vaig començar a competir en solitari. El primer any de benjamí vaig quedar cinquè de Catalunya i el segon any vaig aconseguir la meva primera medalla. Vaig quedar tercer de Catalunya. Quan era infantil de segon any, vaig començar a participar en campionats d’Espanya.

Havies fet algun altre esport abans?
Durant un temps vaig fer motocross. Vaig prendre part en diverses competicions. Ho vaig deixar als nou anys, perquè m’agradava més la natació. Havia de canviar de categoria i, com que no entrenava i només competia, em vaig decidir per la natació. Al meu pare, li agraden més les motos, però ell vol que jo faci el que a mi m’agrada.

Quants dies entrenes a la setmana?
Entreno de dilluns a divendres. Faig dues hores d’aigua. De físic, faig una hora els dimarts i una altra els dissabtes. La temporada la dividim en diferents etapes. Una més de càrrega en la qual fem més metres. Una altra de velocitat i una altra de recuperació. Anem variant.

Quines són les teves proves favorites?
M’agraden les proves de velocitat, com els 50 crol, els 50 papallona i els 100 esquena. Els 200 esquena és una prova en la qual he assolit molts èxits i, per això, m’agrada també. Les proves llargues no m’agraden molt. He fet la travessia de Banyoles. Els relleus és el que més m’agrada d’aquest esport. Entre tots els companys poder guanyar és una satisfacció molt gran.

Paga la pena tant d’esforç?
Sí. Per a mi, és una motivació poder entrenar cada dia i que les coses surtin bé.

T’has plantejat alguna vegada plegar?
No, encara no. Sé que em retiraré en algun moment, però encara no està al meu cap. Compagino bé els estudis amb la natació i tot va rodat. Ara m’agradaria anar a la universitat i estudiar Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. M’agradaria treure els estudis i treballar d’entrenador de natació.

Ets el nedador de capçalera del Club Natació Santa Perpètua. Això et suposa alguna pressió afegida?
No és cap pressió. Jo, des de petit, sempre em fixava en els grans i m’agradava ser com ells. M’agrada que els nens petits em mirim com jo mirava els grans. Sempre m’he posat nerviós a l’hora de competir. Als últims anys, ho estic controlant més, però, de petit, em posava molt nerviós. Surto fora de la piscina a donar una volta i respirar i evadir-me de la situació. Ara controlo més els nervis.

Fa unes setmanes també vas participar en el Campionat d’Espanya per comunitats i vau guanyar la competició. Era la primera vegada que defensaves Catalunya. Com va anar?
Aquesta és una competició diferent. Motiva molt als nedadors. Estàs amb la selecció catalana. Tots ens animem. Vam guanyar i va ser una gran experiència i m’ho vaig passar molt bé. Vaig nedar els 200 esquena, els 50 crol i el relleu de 4x100 crol. Era la primera vegada que hi anava. Va ser un reconeixement a la feina, perquè allà la majoria són nedadors de clubs grans com el Sant Andreu, Terrassa o Sabadell.

No t’has plantejat mai fitxar per un altre club més gran?
Sempre he estat al Club Natació Santa Perpètua. Fa un parell d’anys vaig pensar d’anar al Sant Adreu, però m’agrada estar al Santa Perpètua i fer història aquí. Vull retirar-me aquí.

Fins a on creus que pots arribar en la natació?
No ho sé. El futur mai se sap. Vull consolidar-me en la categoria absoluta i competir en finals. L’any que ve és un any complicat. Molta gent està acostumada a guanyar medalles en categoria júnior i després en absoluts no ho fan. Espero que això no m’afecti. Entrenaré més fort per estar cada vegada més a dalt i algun dia aconseguir una medalla.

Recomanaries als nens i nenes de Santa Perpètua que facin natació?
Sí. És una activitat física que agrada a molta gent. Potser al principi és difícil aguantar els entrenaments, però és un esport molt bonic.

Foto: El nedador del Club Natació Santa Perpètua Sergi Castells, entrenant a la piscina coberta del nostre municipi / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Bona part de la gent ha assumit que el vehicle elèctric i, segurament, compartit és el futur"

Som Mobilitat és una cooperativa de consum sense ànim de lucre que disposa de 1.200 associades que [ ... ]

"Santiga és un model paradigmàtic d'identitat que es manté al segle XXI"

Diego Sola és professor i investigador a l’Àrea d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona [ ... ]

“La música et fa gaudir de la vida i que sigui accessible a tothom, és meravellós”
“La música et fa gaudir de la vida i que sigui accessible a tothom, és meravellós”

Parlar amb la Tanit Piñera i el Zacharias Vamvakousis és descobrir aquelles persones que es mouen [ ... ]