hola

Laia Monterde és consultora de L2m, Estratègies per al món públic i l'empresa i és una de les dinamitzadores del PEC. La primera jornada participativa va tenir lloc el 12 de març amb la participació d'unes cinquanta persones. L'objectiu del PEC és fer de Santa Perpètua una ciutat educadora on tothom se senti implicat. Parlem amb Monterde sobre el PEC, el seu procés participatiu i posterior grup impulsor. 

Quin és l'objectiu i en què consisteix un Pla Educatiu de Ciutat?
L’objectiu del PEC és fer de Santa Perpètua una ciutat educadora, és a dir, on tothom se senti part de l’educació dels seus veïns i veïnes, i on l’ajuntament treballi l’educació com a un element clau en el seu dia a dia. Per això, el PEC consisteix sobretot en un procés participatiu sobre com eduquem des de la ciutat, que implica al conjunt de l’Ajuntament, a la ciutadania i a les entitats de Santa Perpèuta.

Quin és el suport que dóna la Diputació en el PEC de Santa Perpètua?
D’una banda, es tracta d’un suport tècnic, amb la contractació d’un equip de professionals en estudis socials i participació ciutadana, que ajuden l’Ajuntament a iniciar aquest procés participatiu i a elaborar el PEC. Però d’altra banda, la Diputació de Barcelona té un ampli coneixement de Projecte Educatius de Ciutat a Catalunya i a l’estranger i posa en contacte les ciutats a través de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores i dels congressos internacionals que es fan regularment.

A la jornada participativa del PEC, va presentar una diagnosi educativa del municipi, quines són les principals conclusions?
Doncs hi ha elements positius i temes que ens han de preocupar. En positiu, Santa Perpètua té una població més jove que al conjunt de Catalunya, amb majors nivells d’estudis secundaris post-obligatoris i una taxa d’atur inferior que a la comarca. La ciutat té 17 equipament educatius, on hi estudien gairebé 4.700 escolars i 1.400 adults. Com a qüestions a millorar, destaca la taxa de graduació dels estudiants de 4t d’ESO, especialment dels nois, i els nivells de població amb estudis universitaris, inferiors als de la comarca i Catalunya.

Els tallers participatius de la jornada van treballar quatre àmbits. Quins són els resultats més destacats de la jornada?
Es van recollir moltes visions i propostes, per exemple, sobre com dissenyar la ciutat pensant en l’educació i en els infants, com les famílies poden participar més en l’educació, sobre la relació entre l’escola i les activitats fora escola, sobre com innovar dins del sistema educatiu o com enfortir els lligams entre formació professional i ofertes de treball.

Amb la jornada i les aportacions recollides, es va tancar la diagnosi del PEC. Quins són els següents passos del projecte?
De fet, amb la jornada vam tancar els primers dos “mapes” (capítols) de la diagnosi del PEC, els que consistien en recollir dades i indicadors a nivell social i escolar. A partir d’ara iniciem un procés participatiu que ens permetrà fer els dos “mapes” que ens falten. D’una banda, el Mapa de visions ciutadanes que consistirà en sis tallers participatius per a completar les aportacions de la jornada (al Consell Escolar Municipal; al Consell d’Infants; amb les entitats esportives, socials i culturals; amb el sector empresarial i comercial,...). I d’altra banda, el Mapa de recursos educatius, on recollirem tots aquells actius de Santa Perpètua que la fan una ciutat educadora. A banda, es clar, de crear el Grup Impulsor.

Quina serà la tasca que realitzarà el grup impulsor?
El Grup Impulsor és el motor ciutadà del PEC. Es tracta d’un espai de treball obert format per persones de diferents àmbits (no necessàriament professionals o membres d’entitats educatives) que volen millorar l’educació a la ciutat, implicant al màxim de sensibilitats i persones possible. El Grup Impulsor té la funció de fer “d’antena” educativa a la ciutat, captant totes aquelles idees i propostes de la gent per treballar al PEC i també difonen els projectes que es portaran a terme als grups de treball. A més, una de les seves funcions més importants és preparar els fòrums educatius.

Al mes de juny, es preveu celebrar el Primer Fòrum Educatiu Local. En què consistirà aquest esdeveniment?
Es tracta d’un dels moments més importants per a tota ciutat educadora. Al Fòrum Educatiu Local, que es celebra anualment, es presenten els resultats dels grups de treball d’aquell curs, i es debaten i s’acorden quines seran les línies de treball que tractarà el PEC durant el curs següent. Per tant, és una cita on no poden faltar totes aquelles persones que volen fer de Santa Perpètua una ciutat educadora.


Foto: Laia Monterde durant la jornada participativa del PEC el 12 de març / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Rebre un premi com a dona emprenedora ha estat una menció a tot l’esforç realitzat fins ara”
“Rebre un premi com a dona emprenedora ha estat una menció a tot l’esforç realitzat fins ara”

Draco Systems, ubicada a la CIM Vallès de Santa Perpètua de Mogoda, celebra aquest any el seu desè [ ... ]

“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”
“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”

El Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) ha celebrat un cicle de xerrades titulat [ ... ]

''És un orgull que els Fondistes portin la flama del Canigó i facin l'encesa de la foguera''
''És un orgull que els Fondistes portin la flama del Canigó i facin l'encesa de la foguera''

Un any més el Club Fondistes Fem Força ha participat a l'encesa de la foguera de Sant Joan fent un [ ... ]