hola

2 d'octubre de 2020 //


El pròxim dia 10 d’octubre de 2020 es celebra el Dia Mundial de la salut mental. Des de la Plataforma en defensa de les sanitat pública del Baix Vallès ens volem adherir a aquesta efemèride i donar el nostre suport a les persones que pateixen algun tipus de malaltia mental, sumant-nos a la lluita contra la discriminació i l’estigma.

Les falses creences i la por respecte a les persones amb problemes de salut mental porten a l’estigma, i aquest, unit a la discriminació, porten sovint a la vulneració dels seus drets com a ciutadans i ciutadanes. Això es deu principalment a la ignorància sobre les seves causes i naturalesa.

Les persones amb problemes de salut mental sotmeses a l’estigma i la discriminació poden veure afectats tots els aspectes de la seva vida. L’exclusió de la vida en la comunitat són comuns i passen en àmbits com l’habitatge, l’educació i l’ocupació, així com en les relacions socials i familiars. Amb freqüència, es troben amb restriccions en l’exercici dels seus drets polítics, civils i en la seva capacitat de participar en els afers públics. També veuen restringit l’accés a l’atenció sanitària essencial i a poder decidir sobre els tractaments que volen rebre.
És per aquesta raó que la lluita contra l’estigma, la discriminació i l’exclusió social és una part important de totes les iniciatives que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental. El trastorn mental diagnosticat no defineix a algú com a persona, a l’igual que a un diabètic no se’l jutja com a persona tingui pujades o baixades de sucre. De la mateixa manera, el diagnòstic de malalties com la Fibromiàlgia, que va acompanyada en molts casos de depressió, crea a vegades invisibilitat i incomprensió en la societat.

Tot i que hi ha múltiples definicions, podríem entendre que l’estigma és com una marca o atribut que vincula una persona o un col·lectiu amb una sèrie de característiques o comportaments, siguin reals o ficticis, que s’aparten de la norma i que, per tant, són considerats com perillosos i indesitjables. Aquesta marca implica una separació entre «nosaltres» i «ells». Al mateix temps, aquesta separació implica que «ells» són fonamentalment diferents a «nosaltres». Segons els principals investigadors d’aquest tipus de processos, l’estigma es manifesta en tres aspectes diferents: els estereotips, els prejudicis i la discriminació. (carta completa al web)

Laura Villardino (Membre de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès/Marea Blanca de Catalunya)

0
0
0
s2sdefault