hola

Molts dels que llegiu aquestes línies sou plenament conscients de que ha estat una “sort” que el grau de digitalització de la nostra societat hagi sigut prou alt per fer front a la pandèmia del COVID. Començant pel comerç digital i les plataformes de vídeos en streaming, i acabant per les videoconferències de feina i familiars, som conscients que la connectivitat ens ha ajudat molt com a individus i societat.

En paral·lel, vivim amb angoixa la situació econòmica pròpia i de l'entorn: darrera de cada empresa i activitat econòmica, hi ha persones. Els titulars potser s'obliden dels nostres polígons industrials i carrers comercials, on tenim situacions difícils, com correspon a un país que ha desenvolupat una indústria i un sector terciari vigorosos.

És per això que molts reflexionem sobre si s'està fent els deures des de la indústria i la recerca per acabar abans amb aquesta crisi, o sortir-ne més reforçats quan acabi. El primer enemic és la invisibilitat del que es fa a les nostres universitats, centres de recerca, i per descomptat a les nostres empreses. No expliquem. Ens fa vergonya, som gent que treballem, no venem fum. No ens han hagut d'explicar quines mascaretes són les correctes i com s'han de posar bé? Doncs també hauria de ser normal que féssim difusió d'una empresa de l'eix de la Riera de Caldes que se'n surt de la crisi portant els seus productes a una plataforma de venda global, o que ha optimitzat les rutes de distribució gràcies a la gestió de dades al núvol. Com ella, hi ha centenars de pimes als Vallesos i a tota Catalunya que podrien fer coses similars i plantar cara al futur en millors condicions.

Permeteu-me també parlar en primera persona. Vinc d'un centre tecnològic, el CIM de la UPC, que als anys 90 va néixer justament per passar cap a la indústria el coneixement sobre el naixent món digital. En aquell moment, vàrem preparar (i ho seguim fent) a molts professionals i empreses per fer possible el disseny 3D, la robotització, les fresadores amb control numèric, el control per ordinador de processos productius... I va arribar la globalització, i segurament tots els processos de deslocalització, com una pandèmia industrial, haguessin estat molt més durs sense aquest esforç: la indústria que tenim avui va incorporar aquestes “vacunes” i ha arribat vigorosa fins als nostres dies. No vull ser innecessàriament optimista: el pes al PIB de la nostra indústria ha baixat, mentre que per exemple al País Basc ha pujat. Alguna cosa podríem haver fet millor a la 3ª revolució industrial, quan ara tot just ens ha arribat la 4ª.

Aquesta 4ª revolució, anomenada Indústria 4.0, requereix poca explicació perquè socialment vivim què suposen els avantatges d'internet. Agrupades en una mena de calaix de sastre, trobem totes aquelles derivades de la digitalització aplicada a la indústria, algunes molt diferents d'altres: des de la realitat virtual i augmentada, passant pels sensors connectats a la xarxa (Internet of Things) que recullen milers de dades al núvol (Big Data), per ser processades mitjançant Intel·ligència Artificial. També trobem robots treballant al costat mateix de les persones, o les més conegudes impressores 3D, capaces de materialitzar un dibuix 3D de forma immediata, disposant no ja d'un prototip sinó d'un producte final: tot plega, una autèntica revolució a la qual, com sempre, països líders industrials li dediquen tota l'atenció i més, cuidant-se de generar llocs de treball de qualitat.

Necessitem un cop de mà. Primer de tot, posar de relleu com és de realment important que preparem les nostres empreses per a la Indústria 4.0. Per exemple, destacant com la present pandèmia està sent combatuda gràcies a ella. A la primera onada, la intervenció clau de la impressió 3D va permetre sobreviure a l'impensable: el tancament de fronteres al comerç d'elements estratègics, des de mascaretes a respiradors, un macabre conte que acaba amb la moralina “i això ens passa per pensar que podem renunciar a tenir una indústria pròpia”. Recomano la lectura del recull fet des del Col·legi d'Enginyers al respecte de tota l'activitat del nostre teixit industrial i associatiu contra el COVID, que trobareu reproduïda en el següent bloc . Que un país petit com el nostre fos capaç de tirar endavant, per exemple, fins a 9 desenvolupaments de respiradors, diu tot sobre què podem arribar a fer si ens ho proposem.

La impressió 3D no va ser la única tecnologia posada en joc contra la pandèmia. El recull de dades i el seu tractament per simular escenaris (Digital Twin) i actuar en conseqüència n'és un altre, i podríem trobar molts més exemples. Veuríem, en resum, com cadascuna de les tecnologies agrupades dins del concepte Indústria 4.0 ha estat ja aplicada a la lluita contra el COVID. Volem una presa de consciència per part de les nostres empreses que totes aquestes tecnologies poden garantir la seva supervivència i impulsar-les. No és una tasca fàcil, quan la urgència del dia a dia no facilita temps per l'important: l'estratègia del mig i llarg termini. Com que per solucionar un problema primer s'ha de reconèixer la seva existència, suggereixo accedir a alguns dels qüestionaris online existents d'autodiagnosi, com el que es proposa des de la Comissió I40 dels Enginyers Industrials de Catalunya o el de l'Eix de la Riera de Caldes . Justament des d'aquesta agrupació de municipis es duu a terme el projecte “ Indústria 4.0 a la Riera de Caldes ” coordinat per l'ajuntament de Sta. Perpètua i subvencionat pel SOC: en els 4 anys de durada ja ha ajudat a més de 40 empreses industrials a fer la seva pròpia Transformació Digital.

Cada dia hi ha noves històries d'empreses que estan donant el pas cap a la direcció correcta. Tres exemples ràpids agafats del projecte mencionat, per a estimular la imaginació sobre el que es pot aconseguir:

  • Una empresa del polígon Can Bernades està explorant com pot generar un nou model de negoci tot recollint les dades del procés industrial dels clients als quals subministra consumibles, a fi de millorar-ne la qualitat. Això implicarà posar sensors IoT i fer una plataforma al núvol amb dades consultables i amb generació d'alarmes, passant de manteniment preventiu a predictiu.

  • Una empresa del polígon industrial de Can Humet, necessita capturar l'estat real de funcionament o no de la seva maquinària a fi de millorar la planificació de la producció que ja gestiona mitjançant una eina informàtica, aconseguint una millora canvi radical de productivitat i de gestió de l'equip humà.

  • Dues empreses, una al polígon industrial Santiga i l'altre al Mas d'en Cisa, tenen en comú que fabriquen béns d'equip industrial, exportats en ambdós casos amb èxit a tot el món. Per bé que incorporen els elements de control necessaris (autòmats programables), aquests no recullen les dades per a ser gestionades més enllà de la pròpia màquina, ni es connecten a internet. Facilitant aquesta connexió, podran fer manteniment remot i monitorització del funcionament dels equips, ajudar als seus clients a optimitzar el consum energètic, així com altres avantatges. Gràcies a valoritzar les dades que es generen, podran fer un pas endavant. Val a dir que tampoc tenen opció: s'han informat i han conclòs que el mercat expulsarà en els propers anys a qui no faciliti aquests avantatges.

Com aquests casos hi ha més, però sobretot hi ha moltes empreses que encara no han donat el primer pas. Algú té dubtes de que és el moment? La indústria ha vetllat per la salut de les persones, i ha estat clau per accelerar el final de la pandèmia, cada cop més proper. És hora d'ocupar-nos de la salut de les nostres empreses, tot implementant les tecnologies de la Indústria 4.0.

Felip Fenollosa, Director General de la Fundació CIM de la UPC

0
0
0
s2sdefault