hola

Una tauleta mostra la imatge de l'activitatNamana mostrarà de manera virtual el treball realitzat per les escoles.

Soc diferent però igual que tu. Aquest és un dels clams de Namama.Cantata per terra, mar i aire. I Namana és el nom del protagonista d'aquesta història que parla de diversitat, inclusió i de la diferència com a element enriquidor. Aquest conte que també parla del poder de l'amistat ha estat la proposta de l'Escola Municipal de les Arts (l'EMA) per als centres educatius del municipi (Bernat de Mogoda, La Florida, Santa Perpètua, Els Aigüerols, Santiga, Tabor i Sagrada Família) en una Cantata 2021 diferent al que estàvem acostumats. I és que la pandèmia ha fet repensar també la manera de construir en comunitat, un dels principals objectius d'aquesta activitat que dinamitza l'EMA des de fa més de vint anys. “El curs passat no es va poder fer perquè estàvem confinats i aquest curs encara que el format és diferent és una oportunitat de continuar fent aquesta proposta tan xula”, explica Belen Santamaría, directora de l'Escola Santiga. Enguany, la Cantata es construirà de manera virtual i podrem veure properament el resultat del treball realitzat al Youtube de l'EMA i al web sites.google. com/view/cantataspm2021. Cada escola ha treballat una cançó i l'ha enviat en vídeo a l'EMA que en farà el muntatge final. A més, els set centres participants han realitzat caps d'animals, un atrezzo espectacular que el grup Teatrots del projecte Comunart que es realitza a l'Escola Els Aigüerols, ha utilitzat per fer la dramatització de la Cantata. “Penso que mentre duri la pandèmia és una proposta molt i molt bona, però evidentment es perd una mica la idea general de la Cantata així com la motivació dels nens a l'hora de preparar-la”, explica Pilar Serna, mestra de l'Escola Bernat de Mogoda. La Rebeca Julve, del Col·legi Sagrada Família hi està d'acord. “Haver fet aquest any la Cantata ha estat molt positiu, però tot i així no s'ha pogut viure com altres anys” explica i, afegeix que “a l'alumnat li agrada molt el fet que sigui una activitat tan col·laborativa entre les escoles i pel fet d'haver-ho fet de forma aïllada he vist que no hi ha hagut la il·lusió o la vivència d'altres anys”.

Un total de divuit activitats relacionades amb Namana que s'han pogut treballar a les aules

Per la Cantata d'enguany, l'EMA ha proposat també un total de divuit activitats relacionades amb Namana que s'han pogut treballar a les aules. La Pilar destaca que “les propostes han estat molt interessants i variades: de música, de dansa, de valors, d'educació física... hi havia una mica de tot” i la Rebeca afirma que “la història dona molt de sí i s'ha pogut treballar a molts nivells”.

La Cantata de crear en col·laboració i de compartir

Però què en pensa l'alumnat dels centres participants? Com han viscut elles i ells aquesta Cantata adaptada? Són capaços de veure la part positiva i d'adaptar-se a les circums­tàncies que ha marcat la Covid-19 en aquest curs escolar, però també són conscients que la Cantata hauria estat molt diferent sense pandèmia. L'Emma Fontseca (4t, Col·legi Sagrada Família) entén que no s'hagi pogut fer una Cantata “molt vistosa” però reconeix que “m'ha agradat tot el que hem fet i ho he fet amb moltes ganes”. L'Axel Bernal (4t, Escola Bernat) es mostra impacient i assegura que “tinc moltes ganes que les altres escoles vegin el que hem fet nosaltres i de veure el que han fet les altres escoles” i l'Alba Ortigosa (5è, Escola Bernat) creu que la Cantata ha estat “molt millor del que m'esperava perquè jo pensava que no ho faríem”. L'Elisabet Romero (4t, Escola la Florida) explica que “encara que només hem pogut ballar una cançó està bé perquè amb el coronavirus l'any passat no vam poder fer res” mentre que el seu company Pau Calvo destaca que “l'adaptació de la Cantata al fer-ho així, enlloc del Pavelló, ho pot escoltar tothom”. I ens quedem amb aquesta idea, la de que tothom podrem escoltar i veure el treball que han fet durant els darrers mesos i amb una proposta: “crec que això podria obrir la porta, si les escoles volguéssim i l'EMA ho volgués coordinar, a fer tots els anys un treball col·laboratiu semblant al que hem fet” diu la Pilar Serna i, afegeix que “trobo que realment seria molt interessant perquè els infants creixin amb aquesta idea de pertinença a un poble”. I és que la Cantata va d'això, de crear en col·laboració i de compartir.

Creacio essers imaginaris safa

 

Safa ball al pati

 

Meditació a l'aula

 

Nens confeccionen un mural

 

Collage amb trossos de cares

 

Uns infants del Bernat canten rap

 

Uns infants aixequen la mà a classe

Com estan vivint els infants la cantata adaptada?

  • Biel Ubach / 4t Col·legi Sagrada Família
    • “Teníem dues opcions: no fer-la i fer-la adaptada. Fer-la adaptada ha sigut molt guai perquè hem ballat una coreografia molt xula”
  • Noel Álvarez / 5è Bernat de Mogoda
    • “M'ha semblat una miqueta estranya perquè m'hagués agradat que els meus pares em poguessin veure en directe”
  • Iria Bergillos / 4t Bernat de Mogoda
    • “M'ha semblat molt xulo perquè totes les escoles de Santa Perpètua han pogut participar”
  • Ana Muñoz / 4t Bernat de Mogoda
    • “M'ha agradat molt cantar-la i ballar-la menys mal que hem pogut fer-ho així perquè per la pandèmia no hauríem pogut fer res”
  • Júlia Do Vale / 5è Bernat de Mogoda
    • “M'ha agradat molt la cantata però m'hagués agradat més presencial”
  • Laia Ahufinger / 4t Santiga
    • “Hem estat treballant la cançó amb instruments de percussió i ens ho hem passat molt bé”
  • Adriana Jurado / 5è Escola La Florida
    • “Vam fer l'activitat d'animals imaginaris. Cadascú a la classe va fer el seu i després vam fer al voltant unes frases explicant el que li agradava al nostre animal, el seu hàbitat i com era”
  • Nora Garcia / 4t Escola La Florida
    • “Ens hem après la última cançó de la cantata que és Soc diferent i hem fet una coreografia”
  • Pol Garcia / 5è Escola La Florida
    • “Vam fer els caps de flamencs i com era tan difícil, la nostra professora el va enganxar i va quedar molt xulo”
  • Paula Prieta / 4t Escola La Florida
    • “Vam fer el cap de l'elefant i el vam pintar amb un esprai perquè amb el pinzell es desenganxava”
  • Eloi Núñez / 6è Escola La Florida
    • “Vam fer una meditació relacionada amb el nostre projecte de música i emocions i va ser molt xula perquè amb la seva veu i la música que hi havia de fons era com estar al lloc que ella volia que estiguéssim”

Podeu descarregar l'entrevista del podcast de Ràdio Santa Perpètua.

Foto: Un infant amb una tauleta electrònica veu el cartell Namana / Composició.

Des que ens vam tancar es publica quinzenalment a la contraportada de l'Informatiu i es pot escoltar a Ràdio Santa Perpètua els dimecres després de l'Informatiu migdia. Si vols compartir la teva història, escriu-nos a linformatiu@staperpetua.cat i t'explicarem què has de fer.

0
0
0
s2sdefault

Altres la Contra

Albert Clos:
23 Des 2022 11:11 - AdministratorAlbert Clos: "El meu major somni seria continuar com ara, però viure més relaxat"

L'Albert diu que és una persona d'extrems i molt inquieta. Parlant amb ell descobreixes ràpidament [ ... ]

Chris Thwaite:
28 Nov 2022 14:24 - AdministratorChris Thwaite: "Tinc moltes ganes de que la meva família d'aquí conegui Austràlia"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]

Núria Pons:
08 Nov 2022 13:55 - AdministratorNúria Pons: "Jo penso que només es mor una vegada i es viu tots els dies"

La Núria fa més de divuit anys que va venir a Santa Perpètua des de Badalona per amor i diu que l'únic [ ... ]