hola

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha iniciat el procés de restauració de la màquina de vapor i la caldera que s’ubiquen a l’antiga quadra energètica de la fàbrica tèxtil Vapor Aranyó.

La Regidoria de Cultura va demanar assessorament a la secció de conservació del MNACTEC i al mestre industrial, especialista en maquinària de vapor, Jordi Vidal, per valorar l’estat de la maquinària i establir els criteris de restauració que permetran preservar el conjunt de la maquinària, des d’un punt de vista conservatiu i alhora adequar-lo didàcticament per a realitzar en un futur visites guiades.

A dia d’avui, el procés de restauració de les peces ja està en marxa i preveu la seva finalització al mes de novembre. L’empresa que du a terme les tasques de conservació i restauració, és Chroma Restauració del Patrimoni Arquitectònic. Segons informa la Regidoria de Cultura, es tracta d’una empresa especialitzada en patrimoni industrial que adequarà les seves actuacions als criteris proposats per l’equip d’assessorament d’experts. Un dels criteris essencials és conservar la maquinària partint d’un respecte màxim per la peça original, i per tant, aplicant un tractament d’acabat arqueològic i intervenció mínima cromàtic. Alhora, l’empresa realitzarà les tasques de simulació de moviment de la màquina de vapor per tal d’entendre el seu funcionament. D’altra banda, l’Ajuntament va comptar també en els seus inicis amb la col·laboració del perpetuenc Manel Orós, membre de l’entitat Amics del Vapor Viu, especialista i constructor de miniatures de vapor per a la rehabilitació de la màquina.
La seva conservació és una aposta de l’Ajuntament de Santa Perpètua per preservar el cor energètic de la l’antiga fàbrica tèxtil. Aquesta actuació s’inclou en el conjunt d’actuacions que formen part de la proposta museística prevista en finalitzar la rehabilitació del Vapor.

Aquestes actuacions formen part del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).


Foto: Treballs de restauració de la caldera / L’Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Darrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca
22 Mar 2024 15:10 - RedaccióDarrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca

Aquesta setmana serà la darrera del repte lector de la Biblioteca Josep Jardí: La Biblioaventura. [ ... ]

El CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua
22 Mar 2024 13:38 - RedaccióEl CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua

La secció Memòria Audiovisual del CREM oferirà el dimarts 26 de març, a les 19.30 h., a la Sala [ ... ]

El Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí
22 Mar 2024 09:08 - RedaccióEl Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí

Aquest dissabte 23 de març es podrà veure a Santa Perpètua dins del Cicle Gaudí El mestre que va [ ... ]