hola

El Cercle de Recerques i Estudis de Mogoda (CREM) celebra les XII Jornades amb el títol Perpetuencs als tribunals militars franquistes 1939-1945 amb l’objectiu d’acostar-se a l’anàlisi dels difícils anys de la postguerra. L’entitat explica que el tema d’aquestes jornades ve donat per la recerca dels membres de l’entitat a l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona que ha permès l’accés als judicis que van patir perpetuencs i perpetuenques. El CREM oferirà unes noves jornades d’estudi on el públic s’aproparà a la història i a un homenatge reparador a les víctimes locals de la repressió franquista.

La primera conferència de les XII Jornades té com a títol Els nadons robats del franquisme: de la repressió al negoci (1938-1996) i serà a càrrec de Neus Roig i Santiago Castellà. L’activitat serà avui a les 19.30 hores al Centre Cívic El Vapor.

La següent sessió tindrà lloc el 18 de març i tindrà dues ponències que explicarà el coordinador de la secció d'història del CREM, Ernest Vilàs. Una és de la historiadora de l'art i membre del CREM, Núria Rius, que va morir a finals d'any, sota el títol Xarxa concentracionaria i penitenciaria franquista. I l'altra és el Treball de recerca de Batxillerat de l'Emely Carretero Els camps d’extermini nazi: els casos Forns, Rovira i Sabatés.

El 25 de març se celebrarà la conferència Perpetuencs als tribunals militars franquista. Santa Perpètua de Mogoda (1939-45). Ernest Vilàs donarà les dades extretes del 48 expedients sumaríssims que han pogut revisar de població perpetuenca.

L’última sessió de les jornades serà una taula on es parlarà de dos perpetuencs a través de familiars. Un és Jaume Fadó Rovira, la CNT en estat pur, que explicarà la seva besnéta Núria Delgado Fadó i l’altre Joan Llonch Cot, el fals maquí, amb la veu del seu fill Arcadi Llonch. El moderador de la taula serà l'historiador i membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglesias, Pau Vinyes.Totes les conferències tindran lloc a les 19.30 hores al Centre Cívic El Vapor.

El coordinador de la secció d'història del CREM, Ernest Vilàs, ha explicat que l'accés als expedients sumaríssims posa de relleu com els delictes presumptament comesos eren defensar la legalitat.Aquests expedients van donar la idea al CREM de dedicar les XII Jornades a aquesta repressió. Vilàs ha afirmat que aniran del més genèric al més personal i centrant-se molt en el patiment familiar.

La primera conferència de les XII Jornadessobre nadons robats serà a càrrec de Neus Roig, presidenta de l'Observatori de les desaparicions forçades de menors i Santiago Castellà, que col·labora amb ella.Ernest Vilàs ha subratllat que robar infants era una pràctica habitual amb intencionalitat política que va fer el franquisme.


Foto: El CREM celebra les seves XII Joranes dota el títol Perpetuencs als tribunals militars franquistes / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Darrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca
22 Mar 2024 15:10 - RedaccióDarrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca

Aquesta setmana serà la darrera del repte lector de la Biblioteca Josep Jardí: La Biblioaventura. [ ... ]

El CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua
22 Mar 2024 13:38 - RedaccióEl CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua

La secció Memòria Audiovisual del CREM oferirà el dimarts 26 de març, a les 19.30 h., a la Sala [ ... ]

El Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí
22 Mar 2024 09:08 - RedaccióEl Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí

Aquest dissabte 23 de març es podrà veure a Santa Perpètua dins del Cicle Gaudí El mestre que va [ ... ]