hola

La tercera sessió de les XII Jornades del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) sobre Perpetuencs als tribunals militars franquistes 1939-1945 tindrà lloc avui a les 19.30 h al Centre Cívic El Vapor. El coordinador de la secció d'història del CREM, Ernest Vilàs, donarà explicació sobre les dades extretes dels 48 expedients sumaríssims que han pogut revisar de població perpetuenca.

L'accés als arxius militars s'ha pogut fer gràcies a un conveni signat amb l'Arxiu Nacional de Catalunya que va catalogar i ordenar uns 65.000 expedients. El CREM ha pogut fer recerca a l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona i això ha permès l’accés als expedients dels judicis que van patir perpetuencs i perpetuenques. Durant mesos els membres del CREM han pogut comprovar aquests expedients on queda reflectit que la majoria d'ells l'únic delicte comès, entre cometes, era defensar la República i el govern establert, segons ha afirmat el CREM.

Ernest Vilàs ha avançat que es farà una mica d'anàlisi de les conseqüències penals i socials patides per a les persones que van passar per aquestes tribunals i que havien nascut a Santa Perpètua tot i que visquessin a altres localitats.

També s'han estudiat els expedients de les persones que vivien a Santa Perpètua com Miquel Ventura que, segons ha afirmat el membre del CREM, és l'única persona del municipi de la qual es té constància que va ser afusellada al Camp de la Bóta.

Des del CREM apunten que 48 expedients per a la població de Santa Perpètua d'aquells anys era un tan per cent destacat. Ernest Vilàs està convençut que són moltes més les persones que van ser jutjades per tribunals militars franquistes, però que només s'ha tingut accés a aquests expedients perquè són els que estan catalogats.

 

Foto: Una de les sessions de les XII Jornades / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Coral Renaixença programa aquest diumenge el Concert de Primavera a l'Església Parroquial
14 Jun 2024 09:33 - RedaccióLa Coral Renaixença programa aquest diumenge el Concert de Primavera a l'Església Parroquial

La Coral Renaixença convida la ciutadania a assistir al seu tradicional Concert de Primavera que s’ha [ ... ]

'Aprenent de l’experimentació' és la nova mostra d’Antonio Riverola
14 Jun 2024 09:24 - Redacció'Aprenent de l’experimentació' és la nova mostra d’Antonio Riverola

El perpetuenc Antonio Riverola presenta l’exposició Aprenent de l’experimentació entre el 14 de [ ... ]

El MTIV té atractius especials i singulars per al director del MNACTEC
10 Jun 2024 15:21 - RedaccióEl MTIV té atractius especials i singulars per al director del MNACTEC

El director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau, [ ... ]