hola

La tercera sessió de les XII Jornades del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) sobre Perpetuencs als tribunals militars franquistes 1939-1945 tindrà lloc avui a les 19.30 h al Centre Cívic El Vapor. El coordinador de la secció d'història del CREM, Ernest Vilàs, donarà explicació sobre les dades extretes dels 48 expedients sumaríssims que han pogut revisar de població perpetuenca.

L'accés als arxius militars s'ha pogut fer gràcies a un conveni signat amb l'Arxiu Nacional de Catalunya que va catalogar i ordenar uns 65.000 expedients. El CREM ha pogut fer recerca a l’Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona i això ha permès l’accés als expedients dels judicis que van patir perpetuencs i perpetuenques. Durant mesos els membres del CREM han pogut comprovar aquests expedients on queda reflectit que la majoria d'ells l'únic delicte comès, entre cometes, era defensar la República i el govern establert, segons ha afirmat el CREM.

Ernest Vilàs ha avançat que es farà una mica d'anàlisi de les conseqüències penals i socials patides per a les persones que van passar per aquestes tribunals i que havien nascut a Santa Perpètua tot i que visquessin a altres localitats.

També s'han estudiat els expedients de les persones que vivien a Santa Perpètua com Miquel Ventura que, segons ha afirmat el membre del CREM, és l'única persona del municipi de la qual es té constància que va ser afusellada al Camp de la Bóta.

Des del CREM apunten que 48 expedients per a la població de Santa Perpètua d'aquells anys era un tan per cent destacat. Ernest Vilàs està convençut que són moltes més les persones que van ser jutjades per tribunals militars franquistes, però que només s'ha tingut accés a aquests expedients perquè són els que estan catalogats.

 

Foto: Una de les sessions de les XII Jornades / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santiga acull dissabte una nova edició del Concurs de Pintura Ràpida
22 Jul 2022 12:05 - NataliaSantiga acull dissabte una nova edició del Concurs de Pintura Ràpida

El XXXIIè Concurs de Pintura Ràpida d’Amics se celebrarà el dissabte 23 de juliol. Amics de Santiga [ ... ]

La Casa de Andalucía celebra el desè aniversari
20 Jul 2022 12:57 - RedaccióLa Casa de Andalucía celebra el desè aniversari

La Casa Andalucía de Santa Perpètua ha fet deu anys i ho ha volgut celebrar amb una festa on l'objectiu [ ... ]

Cultura destaca la qualitat dels espectacles de la programació Moguda Escènica que ha retornat al parc Central
18 Jul 2022 12:49 - RedaccióCultura destaca la qualitat dels espectacles de la programació Moguda Escènica que ha retornat al parc Central

El festival d'arts Moguda Escènica organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua ha finalitzat amb [ ... ]