hola

 

Les darreres excavacions a Santiga han identificat diversos àmbits d'època romana amb una clara identificació de les estructures localitzades amb les restes arqueològiques d'intervencions anteriors i un elevat índex de concentració de sepultures a la sagrera de l'església. Aquestes han estat les principals conclusions que va explicar l’arqueòleg Esteve Nadal, d’Antequem SL, durant la xerrada descoberta de les darreres excavacions a Santiga que va realitzar ahir a la tarda al centre Cívic El Vapor.

Durant els mesos de novembre i desembre de 2021 es va portar a terme una intervenció arqueològica del pati interior del conjunt monumental de Santiga. L’entitat Amics de Santiga va proposar fer prospeccions arqueològiques en el marc del procés participatiu Proposa i Decideix en inversions municipals i va ser una de les propostes més votades per la ciutadania. Tot el paratge de Santiga es troba dins d’una àrea d’expectativa arqueològica.

Durant la intervenció també s'ha valorat el bon estat de conservació d'estructures agropecuàries contemporànies com una premsa i un cub. Abans d'aquesta intervenció s'havien realitzat altres, la darrera, entre juliol i setembre de 2008 a l’església de Santiga per estudiar el subsòl, analitzar i documentar les restes arqueològiques existents, i així poder determinar l’evolució històrica del conjunt.

L’arqueòleg Esteve Nadal, va afirmar que amb les estructures localitzades d'època romana "es pot parlar amb tota probabilitat de l'existència d'una vila romana sota el conjunt monumental de l'església de Santiga". Nadal també va destacar que s'han excavat només tres enterraments, dos d'època romana i un d'època tardoantiga i que "s'intueixen un munt" ja que l'index de sepultures és elevat, però que "no és d'estranyar en una església que existeix des del segle X i que fins al segle XVI o XVII encara es feien enterraments".

El regidor de Cultura, Marçal Solà, en la presentació de la xerrada, va recordar que la intervenció arqueològica va sorgir durant els pressupostos participatius arran d'una proposta d'Amics de Santiga. Solà també va explicar que el resultat d'aquestes excavacions serviran per conèixer el seu grau de rellevància "de cara a anant definint l'orientació del discurs museològic que formarà part del Museu del Treball i la Industria Viva".
El regidor de Cultura va afirmar que és una aposta de l'ajuntament "mantenir viu i vetllar pel patrimoni". Després de la xerrada, es va obrir un torn de preguntes on el president del CREM, Pere Garcia, va demanar continuar amb més campanyes arqueològiques a Santiga. Solà va contestar que "la intenció de l'Ajuntament és poder seguir en un futur amb aquestes excavacions"


Foto:El regidor de Cultura, Marçal Solà, durant la presentació de la xerrada / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santiga acull dissabte una nova edició del Concurs de Pintura Ràpida
22 Jul 2022 12:05 - NataliaSantiga acull dissabte una nova edició del Concurs de Pintura Ràpida

El XXXIIè Concurs de Pintura Ràpida d’Amics se celebrarà el dissabte 23 de juliol. Amics de Santiga [ ... ]

La Casa de Andalucía celebra el desè aniversari
20 Jul 2022 12:57 - RedaccióLa Casa de Andalucía celebra el desè aniversari

La Casa Andalucía de Santa Perpètua ha fet deu anys i ho ha volgut celebrar amb una festa on l'objectiu [ ... ]

Cultura destaca la qualitat dels espectacles de la programació Moguda Escènica que ha retornat al parc Central
18 Jul 2022 12:49 - RedaccióCultura destaca la qualitat dels espectacles de la programació Moguda Escènica que ha retornat al parc Central

El festival d'arts Moguda Escènica organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua ha finalitzat amb [ ... ]