hola

La VII Beca de Recerca de Santa Perpètua posa en valor el primer moviment feminista del municipi a finals del franquisme i la transició. Divendres a la tarda es va presentar aquest treball de mans de la seva autora, Sarai Martín, en un acte que es va celebrar a l'Aula Vapor. La lluita de les dones perpetuenques al tardofranquisme i la transició 1971-1983.Repressió, clandestinitat i resistència és el títol d'aquesta publicació que s'editarà durant el proper any 2023. La guanyadora de la beca va explicar que va recollir el testimoni oral d'una desena de dones perpetuenques que van estar vinculades amb el Grup de Dones de Santa Perpètua.

Sarai Martín va manifestar que el moviment feminista d'aquella època va estar vincular al creixement del municipi, amb la creació de barris populars, on es van establir moviments socials ferms amb la participació de les dones. La guanyadora de la beca va centrar en un primer moment el treball d'investigació en la lluita antifranquista de les dones perpetuenques però posteriorment va veure que "això no es podia desvincular del moviment feminista".

L'Ajuntament va adjudicar la beca al març de 2020, quatre dies abans de l'estat d'alarma a causa de la pandèmia de la Covid-19. Martín ha explicat que en un principi va estar "complicat".

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Santa Perpetua, Marçal Solà, va recordar que a la convocatòria de la VII Beca de Recerca es van presentar quatre projectes. Va afirmar que "l'Ajuntament aposta per la memòria històrica" i "la beca és un exemple", i va afegir que "la publicació alimenta el fons històric de Santa Perpètua"

L’acte de presentació va comptar amb una taula rodona sobre Presa de consciència i primer moviment feminista a Santa Perpètua durant el tardofranquisme i la transició, a càrrec de la guanyadora de la VII Beca de Recerca, Sarai Martín; dues representants del Grup de Dones, la Rosa Rovira i l’Agustina Silgado i el catedràtic d'Antropologia Social de la UB, Manuel Delgado. La presentació de la Beca va comptar amb la col·laboració de l’Institut Català d’Antropologia, l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i el Grup de Treball en Cultura Popular i Conflicte.

Agustina Silgado va explicar com va néixer el Grup de Dones i les seves principals reivindicacions i va agrair el treball de Sarai Martin per "posar en valor la feina" que va realitzar aquest col·lectiu en aquell període. Rosa Rovira va explicar com va ser la reivindicació del Centre de Planning (Centre de planificació familiar), que va estar situat al carrer del Dr Robert. Sobre el treball de la Sarai Martín va destacar que "quan es publiqui el llibre la gent veurà que és molt interessant" .El professor Manuel Delgado, de l'Institut català d'Antropologia (ICA), va destacar el treball, "valuós" i "esplèndid"de l'autora d'aquest treball. Delgado va afirmar que  "la història del franquisme és xunga, però la de les dones encara va ser pitjor".

La convocatòria de la Beca de Recerca compta amb el suport del CREM. 

Foto: Un moment de la taula rodona amb Martín, Silgado, Rovira i Delgado / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Aquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya
23 Nov 2023 11:20 - RedaccióAquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya

  El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) [ ... ]

Efímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors
20 Nov 2023 13:31 - RedaccióEfímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors

Efímera, la programació estable d'espectacles organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua, ha clos [ ... ]

La Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal
17 Nov 2023 11:20 - RedaccióLa Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal

SPM és Nadal és la programació que engloba les activitats que es duran a terme al municipi amb motiu [ ... ]