hola

La VII Beca de Recerca de Santa Perpètua posa en valor el primer moviment feminista del municipi a finals del franquisme i la transició. Divendres a la tarda es va presentar aquest treball de mans de la seva autora, Sarai Martín, en un acte que es va celebrar a l'Aula Vapor. La lluita de les dones perpetuenques al tardofranquisme i la transició 1971-1983.Repressió, clandestinitat i resistència és el títol d'aquesta publicació que s'editarà durant el proper any 2023. La guanyadora de la beca va explicar que va recollir el testimoni oral d'una desena de dones perpetuenques que van estar vinculades amb el Grup de Dones de Santa Perpètua.

Sarai Martín va manifestar que el moviment feminista d'aquella època va estar vincular al creixement del municipi, amb la creació de barris populars, on es van establir moviments socials ferms amb la participació de les dones. La guanyadora de la beca va centrar en un primer moment el treball d'investigació en la lluita antifranquista de les dones perpetuenques però posteriorment va veure que "això no es podia desvincular del moviment feminista".

L'Ajuntament va adjudicar la beca al març de 2020, quatre dies abans de l'estat d'alarma a causa de la pandèmia de la Covid-19. Martín ha explicat que en un principi va estar "complicat".

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Santa Perpetua, Marçal Solà, va recordar que a la convocatòria de la VII Beca de Recerca es van presentar quatre projectes. Va afirmar que "l'Ajuntament aposta per la memòria històrica" i "la beca és un exemple", i va afegir que "la publicació alimenta el fons històric de Santa Perpètua"

L’acte de presentació va comptar amb una taula rodona sobre Presa de consciència i primer moviment feminista a Santa Perpètua durant el tardofranquisme i la transició, a càrrec de la guanyadora de la VII Beca de Recerca, Sarai Martín; dues representants del Grup de Dones, la Rosa Rovira i l’Agustina Silgado i el catedràtic d'Antropologia Social de la UB, Manuel Delgado. La presentació de la Beca va comptar amb la col·laboració de l’Institut Català d’Antropologia, l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial i el Grup de Treball en Cultura Popular i Conflicte.

Agustina Silgado va explicar com va néixer el Grup de Dones i les seves principals reivindicacions i va agrair el treball de Sarai Martin per "posar en valor la feina" que va realitzar aquest col·lectiu en aquell període. Rosa Rovira va explicar com va ser la reivindicació del Centre de Planning (Centre de planificació familiar), que va estar situat al carrer del Dr Robert. Sobre el treball de la Sarai Martín va destacar que "quan es publiqui el llibre la gent veurà que és molt interessant" .El professor Manuel Delgado, de l'Institut català d'Antropologia (ICA), va destacar el treball, "valuós" i "esplèndid"de l'autora d'aquest treball. Delgado va afirmar que  "la història del franquisme és xunga, però la de les dones encara va ser pitjor".

La convocatòria de la Beca de Recerca compta amb el suport del CREM. 

Foto: Un moment de la taula rodona amb Martín, Silgado, Rovira i Delgado / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Cantata escolar se celebrarà aquesta edició al parc Central
17 Abr 2024 11:38 - RedaccióLa Cantata escolar se celebrarà aquesta edició al parc Central

L’amfiteatre del parc Central acollirà per primer cop la Cantata escolar que organitza l’Escola [ ... ]

El MTIV estrenarà nous espais al mes de maig
15 Abr 2024 17:49 - RedaccióEl MTIV estrenarà nous espais al mes de maig

Les obres de reforma de l’interior de l’antic Centre Cívic El Vapor per connectar-lo al MTIV finalitzaran [ ... ]

L’actriu de 'La academia de las musas', a la projecció del Cineclub
12 Abr 2024 09:43 - RedaccióL’actriu de 'La academia de las musas', a la projecció del Cineclub

El Cineclub Cisco Mosenya projecta aquest dissabte 13 d’abril a les 19 h al Teatre del Centre La academia [ ... ]