hola

Una norantena de persones s'han interessat aquest cap de setmana per les activitats organitzades pel Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i l'Incasòl al Castell de Mogoda amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni. El programa va incloure actes dissabte i diumenge.

Dissabte es va dur a terme l'acte més institucional amb la presència de la directora de l'Incasòl, Mercè Conesa, l'arquitecte responsable de la rehabilitació del pavelló Comillas i l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia. També la doctora en Història de l'Art, Raquel Luque, va oferir una conferència sobre Els Comillas i els Güell, impulsors de l'economia i la cultura catalanes al segle XIX. Una trentena de persones van assistir a la xerrada que es va celebrar en la sala totalment restaurada de la planta baixa de l'edifici residencial que l'Incasòl denomina com a pavelló Comillas.

Diumenge una seixantena de persones van anar fins al Castell de Mogoda per comprovar aquesta restauració i conèixer més sobre la història d'aquest edifici emblemàtic de Santa Perpètua. Aquest edifici, propietat d'Incasòl, està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local. És un conjunt arquitectònic d'estil romànic i gòtic, format per diferents cossos que s'han anat modificant, annexant i superposant en diferents etapes. Actualment, el conjunt està format per la masia fortificada (segles XII-XIII), la capella (segle XIV) que compta amb una façana reformada el 1739, les cavallerises del 1730 i l'edifici residencial, de dues plantes, construït l'any 1737 i reformat el 1859. La majoria d'aquestes construccions es disposen al voltant del pati d'armes al qual s'accedeix per un portal modernista.

Durant els darrers mesos s'han executat obres de reparació i rehabilitació a l'edifici residencial. La planta baixa s'ha transofrmat en un enorme espai per usos múltiples amb serveis, cuina office i un ascensor que elimina les barreres arquitectòniques per accedir a la primera planta. Els treballs de restauració han respectat l'estructura arquitectònica original.

La directora de l'Incasòl, Mercè Conesa, ha qualificat de "canvi espectacular de la planta baixa gràcies a una intervenció que s'ha fet de manera molt curosa amb l'estructura de l'edifici, però dotant l'espai amb serveis necessaris".

L'objectiu de l'Incasòl per al Castell de Mogoda és que aquest equipament pugui acollir "no només l'arxiu sinó també estudis i jornades relacionades amb el patrimoni històric artístic". Conesa aposta perquè el Castell de Mogoda es converteixi en un centre referencial per al país.

Mercè Conesa ha expressat que amb l'Ajuntament de Santa Perpètua i el CREM s'ha de treballar per tal que el Castell de Mogoda amplii la seva programació de portes obertes amb activittats dissenyades en aquest espai.

Aquest cap de setmana s'ha pogut veure una primera fase de reforma. La directora d'Incasòl ha avançat que la idea és fer les diverses fases de manera seguida i així consta en el pla d'inversions i ha apuntat que encara resta per rehabilitar la segona planta de l'edifici residencial i la torre principal.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha destacat la "magnífica feina de recuperació del patrimoni que està fent l'Incasòl al Castell de Mogoda"i ha subratllat que "coincideix amb altres actuacions municipals per a la recuperació del patrimoni arquitectònic i cultural com la rehabilitació del Vapor, el Celler de la Granja Soldevila, la Rectoria de l'església de Santiga i que donaran forma al Museu del Treball i la Indústria Viva".

Isabel Garcia ha destacat el resultat de la rehabilitació de la planta baixa de l'edifici residencial i ha asseverat que permet imaginar com seria la vida fa centenars d'anys en el castell.La primera edil ha dessitjat que les obres continuin a bon ritme i que no destorbin la possibilitat de celebrar la primavera de 2023 una nova edició de Mostra Mogoda al Castell de Mogoda.

Diumenge es van fer les visites guiades. En la primera, a les 11h, hi havia una quarantena de persones i no van ser les úniques. El president del CREM, Pere Garcia Batalla, ha agrait que l'Incasòl hagi permès al CREM fer aquestes activitats quan l'obra encara no està finalitzada.Garcia està molt content amb el canvi d'Incasòl respecte de Mogoda i ha lamentat que la informació sobre aquestes activitats no arriba a totes les persones.

El CREM està molt content amb l'aposta de l'Incasòl d'obrir el Castell de Mogoda convertint-lo en centre d'estudis. Pere Garcia ha subratllat que l'objectiu principal del CREM és "donar a conèixer el patrimoni local perquè la gent se'l faci seu i se l'estimi, perquè el que fas teu i t'estimes allò dura per sempre".


Foto: Acte de presentació de la conferència sobre els Comillas i els Güell / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Darrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca
22 Mar 2024 15:10 - RedaccióDarrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca

Aquesta setmana serà la darrera del repte lector de la Biblioteca Josep Jardí: La Biblioaventura. [ ... ]

El CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua
22 Mar 2024 13:38 - RedaccióEl CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua

La secció Memòria Audiovisual del CREM oferirà el dimarts 26 de març, a les 19.30 h., a la Sala [ ... ]

El Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí
22 Mar 2024 09:08 - RedaccióEl Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí

Aquest dissabte 23 de març es podrà veure a Santa Perpètua dins del Cicle Gaudí El mestre que va [ ... ]