hola

L'associació d'Amics de Santiga, amb la col·laboració del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i el Cineclub Cisco Mosenya, organitza la tradicional Festivitat de Santa Prisca, que tindrà lloc aquest dissabte a Santiga.

Es tracta d’una de les commemoracions més antigues i tradicionals del municipi que recorda els pagesos de Santiga entregant sacs de farina i demanant a Santa Prisca que els cereals creixessin amb força i protegits de les inclemències meteorològiques. Amb aquesta farina se’n feien panets que s’oferien a les famílies més vulnerables del municipi a la sortida de missa. La pràctica va anar evolucionant fins a la commemoració que coneixem ara consistent a la benedicció dels panets i a la tradició de guardar-ne un a casa durant tot l’any per protegir la llar i la família.

La festivitat començarà a l’Església de Santiga amb la missa de Santa Prisca a les 10.30 hores mentre que la benedicció dels panets serà en acabar a l’església. A les 12 h hi ha programada una conferència sobre les excavacions a Santiga, passat, present i futur a càrrec de l'arqueòleg Jordi Roig i organitzada pel CREM.

El president d’Amics de Santiga, Xavier Gispert, ha subratllat que la festivitat de Santa Prisca és religiosa i l'activitat més emblemàtica és la benedicció dels panets que les famílies guarden a casa com a protecció de la santa.Tot i que des de la pandèmia, la benedicció es fa a l'exterior, al costat de la Paret dels Sentiments, enguany les obres de restauració de la rectoria motivaran probablement que es torni a fer a l'interior de l'església, segons ha apuntat Gispert.

Amb la col·laboració del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i el Cineclub Cisco Mosenya, a partir de les 12 h a l'església tindrà lloc la conferència de l'arqueòleg Jordi Roig. El president d'Amics de Santiga creu que serà molt interessant conèixer tot allò que s'està descobrint amb les excavacions.

El president d’Amics de Santiga, Xavier Gispert, ha informat que es vendran uns calendaris de Santiga 2023 i els diners que es recaptin “es destinaran a la campanya de mecenatge de recollida de fons per al projecte de rehabilitació de Santiga”. Gispert ha animat la ciutadania a conèixer Santiga caminant, ara que es pot accedir a peu amb seguretat pel camí de la Ferrussa i amb una durada de passeig d'uns 45 minuts.


Foto: Una imatge de l'any passat de la festivitat de Santa Prisca/ L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Aquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya
23 Nov 2023 11:20 - RedaccióAquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya

  El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) [ ... ]

Efímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors
20 Nov 2023 13:31 - RedaccióEfímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors

Efímera, la programació estable d'espectacles organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua, ha clos [ ... ]

La Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal
17 Nov 2023 11:20 - RedaccióLa Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal

SPM és Nadal és la programació que engloba les activitats que es duran a terme al municipi amb motiu [ ... ]