hola

Un miler de persones van gaudir dissabte de la festa d’inauguració del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV). L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha obert les portes d’aquest equipament cultural, que s’ubica a l’antiga fàbrica del Vapor, a la plaça del 8 de març. La jornada va comptar amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; del secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco; del representant d’Entitats de Conservació de Polígons Industrials de Santa Perpètua, Josep Farnés; i de la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor.

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, va expressar durant l’acte institucional que “inaugurem el MTIV després d’anys de treballs, i recuperem el Vapor Aranyó, una senya d’identitat perpetuenca imprescindible del nostre patrimoni històric, arquitectònic i cultural”. Isabel Garcia va destacar que el nou Museu “és l’únic de Catalunya que tracta de forma exclusiva l’evolució del món del treball i la indústria i això ens dona singularitat”.

El MTIV tracta la realitat del treball centrada en el paper de la dona i en la importància del Vapor Aranyó en la industrialització. L’equipament explica la història del municipi, des de la prehistòria fins a l’actualitat, fent una reflexió final sobre el futur del món del treball. L’alcaldessa del municipi va expressar en la seva intervenció que “aquest museu neix com un homenatge i un record a aquelles dones que hi van treballar compartint la jornada laboral amb les cures de la llar i la família”.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va destacar que “aquest país va ser un dels motors industrials d’Europa i es va fer gràcies al treball d’homes i dones” i va afegir que “Catalunya s’ha anat construint d’aquesta manera”. El conseller va recordar que la industrialització a Catalunya va contribuir a crear una cohesió social al país i a potenciar la capacitat de creixement democràtic i comunitari. Roger Torrent també va manifestar que “aquest Museu ens ajuda a identificar la Catalunya que volem perquè explica la seva trajectòria i també la que visualitzem d’ara endavant” i ha agraït l’Ajuntament i el MTIV “per dignificar el treball i les dones”.

D’altra banda, la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, va voler destacar que el Museu és la suma de la implicació de diferents agents i institucions i va destacar que “recull la història de Santa Perpètua i és per a la ciutadania i per fomentar la vida de ciutat”.

Per la seva part, el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, va destacar el “missatge clar i contundent que transmet aquest Museu, que reconeix a les dones” i està ubicat a la plaça del 8 de març on se situa una escultura d’homenatge a les Tretze Roses. “Treball, igualtat i democràcia estan plenament relacionades”, va manifestar.

El representant de les Entitats de Conservació de Polígons Industrials de Santa Perpètua, Josep Farnés va indicar que el MTIV “és un homenatge a dones i homes que van treballar en la indústria i actualment ho fan” i va afegir que “el Museu va més enllà de Santa Perpètua i Catalunya i l’edifici no podria ser més encertat perquè reflecteix els orígens de la industrialització”.

Per la seva part, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Marçal Solà, va iniciar els discursos amb un recorregut per la història de la Indústria Vapor Aranyó i va recordar que “han estat molts anys de treball, de la recuperació minuciosa de l’edifici perquè no s’ensorrés, per adaptar-lo al que volíem que fos, de molèsties al veïnat amb les obres, de dubtes de com quedaria, de reunions i col·laboracions”. Solà va volert agrair especialment les aportacions del CREM, de les famílies que han cedit material per a l’exposició, als regidors i regidores actuals i als que els han precedit, i a persones treballadores i empreses que s’han implicat en la rehabilitació i per tal que tot estigui a punt per a la inauguració. “El Vapor obre de nou, la història continua”, ha conclòs.

La festa es va iniciar amb l’arribada dels Gegants de Santa Perpètua a la plaça del 8 de març. Després dels parlaments institucionals, la companyia Kimèric va oferir un espectacle especialment creat per a la inauguració del MTIV. A continuació, es van obrir les portes del Museu i la ciutadania va poder visitar els diferents espais, on s’han pogut trobar també personatges d’època, com el mateix director de la fàbrica, el senyor Aranyó, entre d’altres, representats pel grup de teatre Tàndem.

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha organitzat els propers dies jornades de portes obertes per a les persones interessades a visitar el nou Museu. El 7 de març l’equipament podrà visitar-se d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i el 8, 9 i 10 el MTIV farà portes obertes només per la tarda, de les 17 a les 20 hores. El Consistori perpetuenc ha informat que l’horari habitual de l’equipament a partir de l’11 de març serà de dimecres a dissabte de 17 a 20 hores i els caps de setmana i festius d’11 a 14 h.

El Museu del Treball i la Indústria Viva s’ubica a la primera planta d’El Vapor però el projecte compta amb una oferta radial que es complementa amb dos espais museïtzats: a la Granja Soldevila, que s’inaugura el proper 11 de març, i a la Rectoria de l’Església de Santiga, actualment en restauració.

Durant dissabte també es va visitar la sala Telers, situada a la planta baixa d’El Vapor. Aquest espai esdevindrà un dels punts neuràlgics de la nova programació cultural professional del municipi, Efímera, que s’estrenarà el dimarts 7 de març amb un espectacle dedicat a les dones amb la companyia Neus Mar.

El MTIV forma part del projecte turístic industrial Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva, un projecte que ha comptat amb una subvenció d’1.361.560,64 euros de la Unió Europea a través del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER). També ha rebut ajuts de la Diputació de Barcelona per un import total de 880.780,32 euros.


Foto: Acte institucional de la inauguració del Museu / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Aquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya
23 Nov 2023 11:20 - RedaccióAquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya

  El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) [ ... ]

Efímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors
20 Nov 2023 13:31 - RedaccióEfímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors

Efímera, la programació estable d'espectacles organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua, ha clos [ ... ]

La Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal
17 Nov 2023 11:20 - RedaccióLa Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal

SPM és Nadal és la programació que engloba les activitats que es duran a terme al municipi amb motiu [ ... ]