hola

PanetsActualitat - Cultura

Més de 150 persones van prendre part aquest diumenge de la celebració litúrgica de la festivitat de Santa Prisca, organitzada per l'Associació d'Amics de Santiga juntament amb el Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) i la col·laboració del Cineclub Cisco Mosenya. Mossèn Jesús Corral va fer la missa en honor a la santa i la benedicció dels panets tradicionals.

Després un centenar van assistir a la conferència La necròpolis medieval de Santiga, s. XI – XIII (Campanya 2012) que van pronunciar els arqueòlegs Iván Salvadó i Jordi Chorén, de l'empresa ABANS Serveis Culturals, SL que van ser els encarregats d'estudiar les troballes que va posar al descobert les obres de millora del sanejament entre la plaça de Santiga i la rotonda de la carretera B-140, al 2012. En aquelles excavacions es van localitzar gairebé una trentena d'enterraments, sitges i algun altre petit testimoni.

Els arqueòlegs van confirmar que les restes humanes trobades corresponen als segles XI-XIII i van destacar la singularitat d'aquests enterraments: l'orientació Nord-Sud en lloc de l'habitual pel ritus cristià d'Est-Oest, qüestió que és una incògnita per als investigadors.

El president de l'associació d'Amics de Santiga, Jaume Vinyals ha expressat que van ser molts els panets beneïts ahir i que l'Església de Santiga estava totalment plena. A més, Vinyals creu que la gran quantitat d'assistència demostra que aquesta tradició "continuarà en el temps".

L'entitat espera al 2016 poder continuar amb la rehabilitació de Santiga, fins i tot trobar fonaments de la casa romana de la qual han aparegut vestigis en excavacions anteriors, així com possibles explicacions sobre el perquè de la disposició d'aquests enterraments.

Foto: Celebració de Santa Prisca / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Darrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca
22 Mar 2024 15:10 - RedaccióDarrers dies per completar el repte lector de la Biblioteca

Aquesta setmana serà la darrera del repte lector de la Biblioteca Josep Jardí: La Biblioaventura. [ ... ]

El CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua
22 Mar 2024 13:38 - RedaccióEl CREM projectarà diversos vídeos de Santa Perpètua

La secció Memòria Audiovisual del CREM oferirà el dimarts 26 de març, a les 19.30 h., a la Sala [ ... ]

El Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí
22 Mar 2024 09:08 - RedaccióEl Cineclub projecta 'El mestre que va prometre el mar', dins del Cicle Gaudí

Aquest dissabte 23 de març es podrà veure a Santa Perpètua dins del Cicle Gaudí El mestre que va [ ... ]