hola

El llibre Història de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat de Santa Perpètua de Mogoda. 100 anys de patrimoni cultural 1916-2016. ja es troba a l'abast de la ciutadania. Dissabte 14 de gener, coincidint amb l'aniversari de la fundació de l'entitat, es va presentar en un Teatre del Centre ple.


Són 240 pàgines que expliquen la història de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat imbricada amb la història de Santa Perpètua des de 1916 fins a l'actualitat dividida en dues parts marcada per la Guerra Civil. Després s'ha volgut afegir articles sobre la història de Sant Antoni (biografia i iconografia), la història de la festa al Vallès i a Catalunya i els oficis relacionats amb els cavalls com basters o ferrers. També inclou un article sobre el carrer de Sant Antoni i dos articles del Servei de Comunicació de Santa Perpètua, un en el qual es resumeix la celebració del centenari i la reproducció d'una entrevista publicada a L'Informatiu al 2011 al secretari durant 70 anys de l'entitat, Josep Gispert.

El llibre està editat per la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat amb el consell de redacció del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) amb el suport de l’Ajuntament de Santa Perpètua, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Institut Ramon Muntaner. El llibre inclou un audiovisual d’uns quinze minuts de durada que resumeix la història de l’entitat en imatges.

L'historiador del CREM, Ernest Vilàs, va explicar que quan els traginers i els cavalls desapareixen de la realitat quotidiana perilla la festa però que van ser els nets dels antics carreters els que per raons d'identitat van agafar les regnes i la van convertir en l'actual festa.

El president de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat, Joan Humet, va agrair la tasca del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM) que han treballat "incansablement" en l'elaboració d'aquest llibre que "és el que es mereixia un centenari". Humet va destacar la feina de Josep Gispert que va ser secretari durant 70 anys i va mantenir i cuidar l'arxiu i a la seva filla Teresa Gispert que ha continuat amb el càrrec i amb la tasca i ha estat una de les principals ànimes del llibre. Humet va dir que Josep Gispert ja té el llibre quasi acabat de llegir.

El president del CREM, Pere Garcia, va agrair les moltes imatges cedides per la ciutadania i totes les persones i entitats que hi han volgut donar testimoni directe per poder elaborar els diferents articles.

El tècnic del Departament de Cultura popular i associacionisme de la Generalitat, Jan Grau, va destacar que aquest llibre servirà per deixar constància d'una festa que mai se sap com pot evolucionar.

L'alcaldessa, Isabel Garcia, va donar les gràcies a les persones que han aconseguit amb la seva feina i il·lusió que la passada i la Festa dels Tres Tombs s'hagi buscat durant cent anys al municipi sent testimoni dels canvis soferts a Santa Perpètua.

La ciutadania ja pot adquirir el llibre Història de la Societat de Carreters de Sant Antoni Abat de Santa Perpètua de Mogoda. 100 anys de patrimoni cultural 1916-2016. L'entitat ha fet una tirada de 1.250 exemplars. El preu de venda són 25 euros i inclou un DVD amb un resum històric audiovisual. Actualment es pot trobar a l'Estanc Batalla, al Rambla Cafè, a la Llibreria Rambla, Cal Codina i a MQuatre Arts Gràfiques.


Foto: Un moment de la presentació del llibre al Teatre del Centre / L'Informatiu 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Aquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya
23 Nov 2023 11:20 - RedaccióAquest dijous es presenta el cas de la Granja Soldevila de 'Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya

  El Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV), l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) [ ... ]

Efímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors
20 Nov 2023 13:31 - RedaccióEfímera ha tancat la primera temporada amb gairebé 900 espectadors

Efímera, la programació estable d'espectacles organitzat per l'Ajuntament de Santa Perpètua, ha clos [ ... ]

La Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal
17 Nov 2023 11:20 - RedaccióLa Fira de Nadal donarà el tret de sortida a la programació SPM és Nadal

SPM és Nadal és la programació que engloba les activitats que es duran a terme al municipi amb motiu [ ... ]