hola

 

El curs 2017-2018 l’Escola Municipal de Música i Dansa (EMMiD) de Santa Perpètua incorporarà a la seva oferta l’Eye Harp, música per a infants i adults amb dificultats motrius i musicoteràpia per a totes les edats i col·lectius. Les preinscripcions per a aquestes noves classes ja estan obertes i la demanda determinarà els diferents grups que es facin. Amb aquesta nova aposta, l’EMMiD és pionera en la incorporació de música per a tothom, independentment de les seves capacitats i garanteix “l’accés democràtic a aquesta disciplina”. Així s’expressa el director de l’EMMiD, Eliseu Ribes, qui anima també a la ciutadania a informar-se de la nova oferta disponible al centre.

L’Eye Harp Project va néixer fa cinc anys gràcies a dos investigadors del Grup de recerca de tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra, el Zacharias Vamvakousis i el Rafael Ramírez i permet a persones amb discapacitats físiques aprendre i tocar música. Per fer servir l’interfície és necessari un petit dispositiu que monitoritza la mirada i detecta a quina posició de la pantalla està mirant l’usuari, traslladant aquesta informació a l’ordinador. El disseny de la interfície és com un piano però distribuit en un cercle dividit en trossos, i cadascún d’aquests trossos equival a una nota. A més, aquest instrument digital es pot tocar de manera expressiva i aplicant matissos i volums, entre d’altres.

L’Eye Harp arriba a l’Escola Municipal de Música i Dansa amb la intenció de quedar-s’hi. De fet, el proper curs 2017/2018 s’incorporarà a l’oferta educativa de l’escola gràcies a un conveni de col·laboració entre les universitats Pompeu Fabra (UPF) i de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de Santa Perpètua. A través d’aquest conveni, els alumnes d’Eye Harp de l’EMMiD podran rebre suport de l’equip de recerca i del personal en pràctiques del màster de musicoteràpia. Segons explica Eliseu Ribes, la intenció és, no només atendre a alumnat amb dificultats motrius sinó també esdevenir un centre de formació per a estudiants universitaris. Juntament amb l’Eye Harp, l’EMMiD també oferirà musicoterapia per a totes les edats i a diferents col·lectius.

L’aposta municipal per aquesta nova oferta fa de l’EMMiD un centre pioner en oferir música per a tothom, independentment de les seves capacitats físiques, motrius i psíquiques. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Marçal Solà, considera que amb la incorporació de l’Eye Harp i la musicoteràpia a l’oferta educativa de l’Escola Municipal de Música i Dansa, s’acaba amb una mancança que tenia el centre i s’aconsegueix l’accés democràtic a la música. “Aquest projecte a Santa Perpètua s’anirà construint a poc a poc però amb la voluntat que cap persona quedi exclosa”, indica Solà.

El Joel Bueno té deu anys i és el primer alumne d'Eye Harp de l'Escola Municipal de Música de Santa Perpètua. Aquest perpetuenc té dificultats motrius importants que no li permeten tocar cap instrument de manera convencional però fa dos mesos que va començar les seves classes de música gràcies a aquest instrument digital que funciona amb un programari lliure de reconeixement de la mirada i que, hores d’ara, li permet interpretar cançons com l’himne del seu equip de futbol favorit. El Joel fa anys que li demana als seus pares poder fer música i, ara que pot fer-ho com la resta de nens i nenes de la seva edat, reconeix sentir-se “il·lusionat i content”.Eye Harp, que aviat podrá veure al Joel fer-lo sonar en un concert perquè té, i així ens ho ha explicat, moltes ganes de tocar davant dels seus amics i familiars i ensenyar-los les cançons que ha aprés. Aviat podrà fer-ho.


Foto: Joel Bueno a una classe de música a l'EMMiD / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Tàndem rep més d'una desena de premis a diferents concursos de teatre amb l'obra 'Un cop a l'any'
30 Nov 2023 14:01 - RedaccióTàndem rep més d'una desena de premis a diferents concursos de teatre amb l'obra 'Un cop a l'any'

El Grup de Teatre Tàndem amb l'obra Un cop a l'any ha rebut diferents premis i nominacions a diferents [ ... ]

La Biblioteca obre les inscripcions per als club de lectura
29 Nov 2023 09:41 - RedaccióLa Biblioteca obre les inscripcions per als club de lectura

La Biblioteca Josep Jardí obre el 28 de novembre les inscripcions per participar als Club de lectura [ ... ]

La Casa de Andalucía participa en el Campionat Nacional Pasión por la Danza
24 Nov 2023 12:11 - RedaccióLa Casa de Andalucía participa en el Campionat Nacional Pasión por la Danza

Els grups de ball de la Casa de Andalucía Al-Alba, Nacar, Encant i Templanza participaran al Campionat [ ... ]