hola

Ester CasanovasEntrevista - Entrevista

El llibre Pagesos de Ciutat de l'Ester Casanovas ha arribat en poques setmanes a la seva segona edició amb més de 2.500 exemplars venuts i es traduirà properament al castellà. L'Ester es va iniciar en l'horticultura urbana al 2005 i la creació del blog picaronablog.cat, on explicava les seves experiències a l'hort, ha culminat amb la publicació d'un manual il·lustrat per fer horts en testos, jardineres i taules. Aquesta sabadellenca copresenta amb Carles Baldellou a Ràdio Santa Perpètua, des de fa dues temporades, el programa Pagesos de Ciutat, que s'emet els dissabtes de 10 a 11 hores. L'Ester anima tothom a provar l'experiència de tenir un hort a casa, tot i que sigui cultivant tres enciams. Allà on abans hi havien flors ara tindreu per fer una bona amanida.

Què és un pagès de ciutat?

 

Un pagès de ciutat és aquella persona que cultiva hortalisses a la ciutat. En castellà se'ns coneix amb el terme 'mazetohuertero', el qual va sorgir a alguns fòrums d'internet i és bastant apropiat. En català se'ns va ocórrer pagesos de ciutat i ens va semblar que definia molt bé el que fem alguns, que és cultivar hortalisses en un entorn que no és l'habitual. És com molt descriptiu.

Què implica ser un pagès de ciutat?

Implica aprendre coses que sembla que els de ciutat hem oblidat i que d'alguna manera hem de portar als gens. Diuen que l'home és caçador i recol·lector, però ens hem oblidat una mica de la natura i del conreu d'hortalisses. Implica també aprendre que les hortalisses no es poden cultivar quan vols, sinó quan toca. A tenir paciència, sovint volem la immediatesa però, quan cultives, entens que per molt que vulguis un tomàquet, per exemple, necessita tres mesos des que sembres la llavor fins que creixen les primeres flors i surten els primers fruits. A adequar-se a la natura i anar al seu ritme, a recuperar històries i tradicions familiars...

T'enrecordes per què vas començar a cultivar hortalisses a casa teva?

Un diumenge de fa nou anys, a Centelles, vam visitar un mercat on hi venien planter i vaig pensar a comprar-ne un per a unes jardineres que tenia buides. Aquells van ser els meus inicis, sense tenir-ne ni idea ni saber com l'havia de cuidar. Vaig començar a buscar informació i interessar-me pel tema i tot això em va portar a crear un blog on, encara ara, comparteixo allò que vaig aprenent.

Tothom pot tenir un hort a casa?

Si entenem per un hort a casa tenir tres enciams a un balcó, tothom pot tenir un hort! Evidentment, si tens una terrassa o disposes d'espai el podràs ampliar, però hi ha hortalisses que no necessiten testos molt grans i que poden créixer molt bé. L'enciam és un bon exemple.

Parlant del teu llibre, com neix la idea d'escriure'l?

No ho vaig decidir jo, va ser l'editorial la que es va posar en contacte amb mi després de seguir el meu blog. Els hi va semblar molt didàctic i em van proposar fer una recopilació d'entrades per fer un llibre. Finalment no va ser així i el llibre Pagesos de Ciutat és un manual per iniciar-se al cultiu d'hortalisses a casa.

Què hi podem trobar al llibre Pagesos de Ciutat?

Està pensat per tal que sigui un manual molt pràctic i segueixi l'ordre lògic de les necessitats en el moment que algú es decideix a tenir un hort a casa. Es parla de materials; d'on situar l'hort; de quina manera començar, si sembrant llavors o amb planter; de la manera de distribuir les plantes als testos... També hi ha unes fitxes individuals d'hortalisses i una part final on es parla de les plagues i de com endegar una nova temporada. A més, hi ha consells per anar millorant, fins i tot, consells per si ens animem a fer un hort de terra.

En definitiva, el llibre és un manual molt pràctic per tal que tothom es pugui iniciar en el cultiu d'hortalisses.

Exacte. Al blog i també al llibre, sempre m'adreço a les persones que comencen. Jo entenc que algú que no ha cultivat mai res no ha de saber què vol dir un substrat, per exemple i per això intento no donar mai per entès coses que una persona, quan comença, no té perquè saber. Amb el temps, vaig aprenent coses i gràcies al programa de Ràdio Santa Perpètua Pagesos de Ciutat, que faig amb el Carles Baldellou, he après encara moltes més.

Què es pot cultivar a un hort urbà?

S'hi podria plantar de tot si tinguéssim molt d'espai. Per exemple, no és habitual plantar carxofes o carbasses perquè necessiten un test molt gran i són plantes que, si no troben l'espai que necessiten, la recompensa en forma de fruit és sempre molt minsa. En canvi, hi ha d'altres que es poden adaptar molt bé en altres testos.

Els horts urbans són una moda passatgera?

És evident que estan de moda. Cada vegada es parla més del tema i cada vegada hi ha més interessats. Ara veiem amb normalitat la gent que ocupa espais abandonats a la ciutat per fer un hort i ja no és una pràctica destinada únicament als grans.

Quina és la causa?

La crisi ha empès les persones a pensar de quina manera poden estalviar i ajudar l'economia familiar.

Una mica la filosofia del fes-ho tu mateix.

Sí. Si t'estalvies de comprar a la botiga algunes coses, doncs això que tens guanyat.

Quins són els avantatges de tenir un hort a casa?

Hi ha tantes respostes a aquesta pregunta com persones que tenen un hort. Per a mi, un dels avantatges és que en aquell espai on abans tenies flors, ara tens alguna cosa que es pot menjar, però també n'hi ha d'altres com la realització d'una activitat relaxant, el poder cultivar allò que vols i que potser no trobes al supermercat perquè són poc productives.

A Ràdio Santa Perpètua comparteixes programa des de fa dues temporades amb el Carles Baldellou. Com és el Pagesos de Ciutat al 107 FM?

Intentem que sigui d'interès per a persones que acaben de començar i per a aquells que ja fa temps que fan horts. Comencem sempre amb el temps, per saber si aquell cap de setmana podrem sortir a l'hort a feinejar o més val que ens dediquem a d'altres coses. A continuació hi ha un testimoni d'algú que practica l'horticultura i un petit comentari per part meva d'allò que ha explicat aquest testimoni. El gruix del programa és una entrevista a una persona que practica l'horticultura de manera professional o altres perfils com ara enginyers agrícoles o productors. També hi ha un apartat dedicat a les xarxes socials i respostes a consultes que ens fan arribar. El programa sempre l'acabem amb una cançó relacionada amb l'horticultura.

N'hi ha?

Sí! Cada vegada costa més trobar-ne però ja portem 59 programes i anem trobant cançons que tenen a veure amb els horts i les hortalisses.

Diuen que a la vida has de tenir un fill, plantar un arbre i escriure un llibre...

Jo ja n'he fet dos!

Foto: L'Ester Casanovas, autora del llibre Pagesos de Ciutat, a l'hort de casa seva / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault