hola

La Montse Serrano veu des de la porta de la Residència la Florida a la seva mare Juana / Josep Cano

Les residències de la gent gran han estat de les més afectades per la crisi sanitària. Els usuaris d'aquests centres són els més vulnerables i la desprotecció s'ha reflexat en el nombre de morts que s'han produit per la Covid19.

Al nostre municipi hi ha dues residències per a la gent gran. A la plaça Alta del barri de la Florida s'ubica la Residència La Florida, amb un total de 37 residents, la majoria de Santa Perpètua de Mogoda. Cap dels dos centres no ha registrat cap contagi per Covid19 i és que, un parell de dies abans que es declarés l'Estat d'alarma, la residència va tancar les seves portes a visites de famíliars. També va començar tota una odisea per aconseguir material de protecció, la majoria proporcionat per familiars que durant aquesta crisi han col·laborat amb la direcció del centre per cuidar dels seus familiars. Les famílies es mostren agraïdes, orgulloses i tranquil·les, després de tot el viscut fins ara. "Va ser dur acceptar totes les restriccions de visites i contacte però el resultat és que tots estan bé i la gestió de la crisi ha estat molt bona", explica la Monstse Serrano, filla de la Juana Gea, de 78 anys. 

Des de la reixa que separa el carrer del pati de la residència, la Montse, equipada amb guants i mascareta, ha pogut veure a la seva mare, amb la que no es trobava des del 9 de març. "No m'imagino el moment que pugui tornar a abraçar-la però les famílies sabem que això és el millor". Al pati, pot veure emocionada tant a la seva mare com a algun del residents que, despreocupats, ballen i canten amb les treballadores del centre. Són les 16 hores de la tarda d'un dia assolejat i aprofiten per prendre el sol i sortir a l'exterior. La normalitat de l'escena la trenquen les treballadores amb el seu vestuari i indumentària: bates, mascaretes i guants, l'uniforme de totes elles des de fa ja gairebé dos mesos. 

Divendres tots els residents i treballadors es van sotmetre a les proves PCR i van donar negatiu

El 30 d'abril les famílies van rebre un nou missatge de la direcció del centre, totes les traballadores i residents havien passat les proves PCR que determinen si una persona està o no infectada per la Covid19. "Rebre notícies com aquestes és una injecció d'optimisme i tranquil·litat" explica la Cristina Borrell, filla de la Carmen Fernández de 89 anys i resident a La Florida. Tot i l'optimisme, les famílies encara recorden les primeres setmanes de l'expansió de la pandèmia i les notícies de morts descontrolades a les residències. "Van ser moments de molta angoixa. S'ha trigat molt a actuar i els més vulnerables han estat els més abandonats", explica Borrell, qui reconeix també que ha viscut moments de molta preocupació: "pensar en haver d'acomiadar a la meva mare en aquesta situació tal i com han hagut de fer familiars amb morts a residències em deixava molt angoixada".

La Roser Muntañola va fer 92 anys el 16 de març a la residència, on viu des de fa tres anys i mig. Aquell dia les visites ja no estaven permeses i el seu fill, el Xavier Oduber agraeix els vídeos i missatges que a diari rep de la residència, també el dia de l'aniversari de la seva mare. Gràcies a ells va poder veure i saber de la Roser. És una de les coses que coincideixen a destacar totes les famílies. "Ens envien vídeos, missatges i estem constantment informats de què passa a La Florida i com estan els nostres familiars". 

Va ser dur acceptar totes les restriccions de visites i contacte però el resultat és que tots estan bé

La Unitat Militar d'Emergències (UME) de l'exèrcit va desinfectar els exteriors de les dues residències de Santa Perpètua el 7 d'abril mentre que la Generitat va enviar a netejar l'interior del centre l'11 d'abril. Tant famíles com personal sap que la situació pot canviar en qualsevol moment. "S'ha tractat a les residències com si no existíssin i la falta de material era evident, hem patit molt", explica la Montse Duran, filla de la Quima Torres de 84 anys i resident des de fa vuit a La Florida. Tant ella, com la resta de familiars, ara només espera que tot passi aviat i poder tornar a veure i abraçar al seus estimats. 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies - Històries del Confinament