hola

El Ple de la Corporació ha aprovat el pressupost municipal de 2020 que ascendeix a 35,3 milions d'euros. La xifra representa un increment del 4,2% en relació al pressupost inicial d'aquest exercici.

El punt es va aprovar en la darrera sessió plenària de l'any, que es va celebrar ahir 19 de desembre al vespre, amb els vots favorables de l'equip de govern format per Santa Perpètua en Comú i PSC mentre que els grups de l'oposició, ERC i Ciutadans, es van pronunciar en contra. D'altra banda, el pressupost de l'empresa municipal Mogoda Serveis per al proper any superarà els 4,4 milions d'euros.

"La proposta de pressupost respon a les línies mestres del Pla de Mandat del govern local, que és el nostre compromís amb la ciutadania", segons va afirmar l'alcaldessa, Isabel Garcia, que va afegir que "és un pressupost que consolida l’aposta per la cohesió social de Santa Perpètua i la prestació de serveis públics de qualitat". La primera edil també va manifestar que els ingressos provenen en un 75% de les ordenances fiscals aprovades que "han tingut un increment moderat" i va recordar que "les transferències de l’Estat i de la Generalitat, es troben en una situació d’incertesa pel bloqueig polític que vivim a Espanya i a Catalunya".

L'alcaldessa va lamentar que els grups de l'oposició no votessin a favor del pressupost però va insistir que "és el pressupost que necessita la ciutadania de Santa Perpètua"

El primer tinent d'Alcaldia de Presidència i Serveis Generals, Adelino Macías, va assenyalar que els reptes que s'havien marcat en la confecció del pressupost han estat la contenció de la despesa corrent, que s'ha aconseguit "parcialment" i l'aposta "nítida" per les polítiques d'igualtat, transició energètica, lluita contra canvi climàtic, generació de noves oportunitat, activitat econòmica i nous nínxols d'ocupació. Macías va titllar Santa Perpètua de "ciutat humanitzada, construïda al gust de les persones i al servei de la gent" i va oferir dades d'usuaris i atencions de diferents serveis muncipals.

Per àrees, Presidència i Serveis Generals disposarà d'una partida de gairebé 12 milions d'euros; Territori i Desenvolupament Local, 10,8 milions ; i Ciutadania i Serveis a les Persones, 12,3 milions.

El primer tinent d'Alcaldia va assenyalar que la política de Benestar Comunitari (Obres i Manteniment, Serveis Urbans, Gestió de Residus) i la de Serveis Socials i Promoció Social (Serveis Socials, Infància, Joventut, Igualtat..) són amb diferència les dues principals polítiques de despesa.

Macías va destacar la inversió de prop de 75.000 euros en equips informàtics i aplicacions de software per a la implantació definitiva de l’administració electrònica i va detallar la partida de 140.000 euros en un programa de gestió de recursos humans i la previsió d'inici dels treballs de valoració de la plantilla municipal per import de 40.000 euros. També va explicar la inversió de 18.500 euros en l'actualització del Pla Local d'Habitatge i de 21.500 en la implantació d'ajuts a la rehabilitació. El primer tinent d'Alcaldia també va informar de treballs tècnics de balanç de l’execució del Pla General d’Ordenació per un import de 60.000 euros; la inversió de 40.000 euros en la implantació de nous punts d’aportació i vehicles de recollida amb una campanya d’accions d’aplicació de l’Ordenança i promoció de la selectiva; i la consolidació les activitats singulars com Moguda Escènica, Central de Reis i accions de Festa Major d’import total de 54.000 euros.

La portaveu del grup municipal Republicà, Montse Vinyallonga, va considerar que mancava participació ciutadana i de l'oposició en l'elaboració del pressupost, que "un cop més es presentava tancat" i va afegir que "necessitem innovar en temes tan importants com els residus i el medi ambient, que si continuem fent allò que hem fet sempre obtindrem els resultats que hem obtingut sempre". També va reconèixer l'esforç per fer uns pressupostos socials, però " trobem a faltar noves iniciatives que ens ajudin a no cronificar les diferents problemàtiques". Va estendre la mà pel pressupost del 2021 i pel d'inversions.

El portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, va agrair la predisposició del tinent d'alcaldia per parlar del pressupost però va criticar" l'escàs temps, 9 dies, per analitzar-lo". Va afirmar que el seu grup votava en contra de la proposta principalment per que el govern municipal havia incrementat la càrrega fiscal per fer un pressupost continuista. Per últim va reconèixer "l'esforç" de l'Ajuntament en temes socials i va criticar "la deixadesa "de la Generalitat en aquest àmbit.

Amb el pressupost, la Corporació també va aprovar la Plantilla Orgànica. Pel que fa a la Relació de Llocs de Treball per l’any 2020, va comptar amb l'abstenció de C's, mentre que en la modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2019-2021, es va abstenir el grup Republicà.

El Ple també va aprovar inicialment el canvi de denominació del Consell Municipal d'Igualtat Dona-Home que passa a anomenar-se Consell Municipal d'Igualtat, amb l'abstenció del grup municipal de C's.

Proposició sobre el riu Besòs

La Corporació va aprovar per unanimitat una proposició sobre l’afectació ecològica al Riu Besòs. La proposta lamenta l’accident que ha provocat una pèrdua irreparable al riu Besòs i a la seva llera, especialment a la seva flora i fauna. També reclama treballar conjuntament amb la resta d’ajuntaments afectats, això com amb el Consorci Besòs Tordera i l’Agència Catalana de l’Aigua per tal de recuperar el més aviat possible la biodiversitat i l’equilibri mediambiental al riu Besòs. Els grups municipals insten la Fiscalia de Medi Ambient a investigar els fets ocorreguts i les responsabilitats que se’n derivin, tal i com han fet ja entitats mediambientalistes del Vallès. Per últim, els grups municipals demanen a les d’administracions afectades, un cop aclarides les causes de l’accident ocorregut, a prendre les mesures necessàries per minimitzar la possibilitat que uns fets així es tornin a repetir.

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Ple proposarà el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal
29 febrer 2024 11:07 - RedaccióEl Ple proposarà el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal

El parc Municipal s'anomenarà parc de Pere Bufí i Pérez per homenatjar a qui fou el primer alcalde [ ... ]

Política
L'Ajuntament de Santa Perpètua forma part de la Xarxa BELC
29 febrer 2024 11:35 - RedaccióL'Ajuntament de Santa Perpètua forma part de la Xarxa BELC "Construir Europa amb els representants locals"

  Santa Perpètua s'ha sumat a la xarxa BELC "Construir Europa amb els representants locals". Aquesta [ ... ]

Política
Tots els grups municipals subscriuen una Declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones
01 Mar 2024 13:23 - RedaccióTots els grups municipals subscriuen una Declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones

Abans de l'inici del Ple de febrer l'alcaldessa va realitzar una Declaració institucional sobre el [ ... ]

Política