El Ple de la Corporació de Santa Perpètua ha aprovat per unanimitat una proposició que insta al nou govern de la Generalitat a l’elaboració d'una nova Llei de Barris com a primer projecte de la propera legislatura. La Corporació també reclama acompanyar aquesta llei d’un Fons de recuperació social, urbana i ambiental de barris i viles de Catalunya nodrit amb recursos del govern de la Unió Europea, de l’Estat i del govern de la Generalitat.
La proposta recorda que La Llei de Barris de 2004, que va beneficiar Can Folguera, va dur a terme 143 actuacions amb un pressupost de quasi 1.000 milions d’euros, fins a la seva interrupció el 2010. Els grups municipals consideren que 16 anys després de l’aprovació "d’una normativa innovadora, inclusiva i sensible amb les classes populars dels nostres barris, es torna a imposar la necessitat de rehabilitar i millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes".
El Ple assenyala que la crisi sanitària generada per la pandèmia de la Covid-19 ha posat més en evidència les desigualtats ja que als barris vulnerables hi ha major densitat, més proximitat física, els habitatges són més petits, tenen menys ventilació i no disposen d’espais públics de qualitat. La proposta també explica que la crisi climàtica ens ha demostrat que els sectors socials més vulnerables reben un impacte negatiu major i els seus efectes son majors
La proposició municipal assenyala que en aquesta conjuntura és urgent un canvi de paradigma que es fonamenti en l’urbanisme ecològic, en la rehabilitació residencial i en la renovació urbana i rural i que els barris i viles amb baix nivell de renda no poden quedar fora de la transició ecològica. També considera que aquest procés de transformació econòmica i ambiental ha de ser socialment just, amb unes polítiques públiques perquè els barris i viles més empobrits participin de la gran transformació que suposa el repte de la crisi climàtica.
La proposta clou destacant la importància de les actuacions ecourbanístiques de rehabilitació amb un gran valor contracíclic en l’economia local, que han de permetre fixar les persones residents als barris, atreure població més jove i una major barreja social consolidar iniciatives comunitàries i de solidaritat veïnal i millorar les condicions mediambientals, educatives i de salut de la ciutat.
Foto: Vista aèria de Santa Perpètua, amb el barri de Can Folguera en primer terme / Ajuntament