Actualitat - Entrevista
L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha estat assenyalada com una dels 44 alcaldes i alcaldesses, membres del Comitè Executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), que han percebut assignacions econòmiques suposadament irregulars. Garcia es defensa d’aquestes acusacions i explica que "únicament he cobrat l’assignació econòmica fixada que corresponia a les meves funcions" i detalla que aquestes assignacions estan degudament declarades a Hisenda. L’alcaldessa se sent "enganyada i víctima del que possiblement ha estat una pràctica de gestió errònia per part dels serveis jurídics i comptables de la FMC" i demana que, urgentment, "les persones responsables d’aquest error responguin dels seus actes".
Amb l'aparició als mitjans de comunicació de la polèmica a l'entorn del cobrament d'assignacions econòmiques dels membres del Comitè Executiu de la FMC, del que forma part, com se sent?
Em sento enganyada i víctima del que possiblement ha estat una pràctica de gestió errònia per part dels serveis jurídics i comptables de la FMC, dels que no sóc en absolut responsable. Segons els seus Estatuts, correspon a la Presidència i a la Secretaria General totes les decisions retributives, administratives i comptables de la FMC. Crec que és obvi que la responsabilitat de fer-ho bé és sempre del que paga i no del que cobra. En aquests moments tan difícils, vull reafirmar el meu compromís amb la transparència en la gestió dels recursos públics, i en el municipalisme com a eina per millorar la vida de les persones, sent l'administració més propera a la ciutadania.
Des de quan és membre del Comitè Executiu de la FMC i quina ha estat la seva tasca?
Al setembre de 2011, vaig ser escollida vocal del Comitè Executiu i, a l'octubre del mateix any, em van nomenar presidenta de la Comissió de Benestar i Acció Social, tasca que he desenvolupat fins a avui.
Quines han estat les seves assignacions econòmiques a la FMC i en quins conceptes?
Com a membre del Comitè Executiu de la FMC no he cobrat mai ni un cèntim per dietes. Únicament he rebut l'assignació econòmica fixada que corresponia a les meves funcions i que eren 236 euros al mes des d'octubre de 2011 fins a desembre de 2012 com a presidenta de la Comissió de Benestar i Acció Social. Funció que he realitzat fins ara, encara que l'assignació econòmica la vaig deixar de cobrar al desembre de 2012. Tot el que he cobrat s'ha declarat de forma transparent a Hisenda en els exercicis fiscals de 2011 i 2012, i al Departament de Governació de la Generalitat.
Quina ha estat la seva dedicació a la FMC?
En total, han estat 80 reunions amb més de 148 hores de dedicació sense comptar el temps de preparació de les reunions i els desplaçaments.
Creu que la seva dedicació ha estat útil per als municipis catalans?
Jo crec que sí. He coordinat grups de treball de regidors i tècnics municipals per fer propostes al Departament de Benestar i Família; he representat els municipis en reunions amb el Govern de la Generalitat, el Consell de Governs Locals i altres organismes; he traslladat els interessos del municipalisme a les comissions parlamentàries i he participat en la tramitació de lleis com la de Serveis Socials i la de Protecció de la Infància; he participat a la Taula de Coordinació Local amb l'ICASS, i als Pactes Nacionals per la Infància i contra la Pobresa, etc...
Com altres membres del Comitè Executiu de la FMC, ha anunciat que retornarà tot el que ha cobrat de la FMC fins que s'aclareixi la situació. Ha pres alguna decisió més?
Amb el convenciment expressat abans, d'haver actuat d'acord amb la legalitat, i fins que no s'aclareixi la situació, tots els alcaldes i alcaldesses hem retornat cautelar i individualment a la FMC les quanties rebudes sense que això suposi acceptar, en cap cas, haver comès cap conducta il·legal. Per tant, crec que estem davant d'un error conceptual comès per la FMC, fins al desembre de 2012, en el règim de retribucions vinculades als càrrecs i funcions dels membres del Comitè Executiu pendent d'aclarir i resoldre en aquest procés. Aclariment que jo demano que es faci urgentment i que les persones responsables d'aquest error responguin dels seus actes. Aquesta és l'única manera d'aclarir qualsevol ombra de dubte sobre l'honestedat tant meva com d'altres persones assenyalades injustament.
La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció ha anunciat que es vol personar com a acusació popular i demanar a la jutgessa la imputació dels 44 alcaldes i alcaldesses afectats per aquesta investigació. Què li sembla aquesta decisió?
Les declaracions realitzades per la Plataforma de Sabadell, que actua com a acusació popular en el Cas Mercuri, no em semblen gens rigoroses. En primer lloc perquè aquest cas, com reconeix la mateixa jutgessa, no té cap relació amb el Cas Mercuri. I en segon lloc, perquè abans de criminalitzar davant l'opinió pública als 44 alcaldes i alcaldesses membres del Comitè Executiu de la FMC, de l'actual i de l'anterior mandat, haurien d'haver estudiat més detingudament el tema. El que han fet no és just. I, si el que pretenen és que es conegui a fons les activitats de l'exalcalde i expresident de la FMC, Manuel Bustos, i es depurin totes les responsabilitats que li pertoquin, que l'assenyalin a ell i no als 43 alcaldes i alcaldesses d'arreu de Catalunya i de tots els colors polítics amb representació a la FMC. Som persones que no hem fet altra cosa que complir amb les nostres responsabilitats el millor que hem sabut.
Quina ha estat la reacció de la FMC fins al moment i quina hauria de ser en el futur?
Tots els alcaldes i alcaldesses que ens veiem afectats per aquest lamentable embolic sempre hem tingut el convenciment que hem actuat d'acord amb la legalitat. Mai, ni la Secretaria General, ni els Serveis Jurídics de l'entitat han fet cap advertiment sobre que el cobrament d'assignacions econòmiques poguessin ser contràries a la llei. Pel que ara hem sabut tots els membres del Comitè Executiu i per la gestió que ha fet d'aquest assumpte la Secretaria General, des que ha aparegut la notícia als mitjans de comunicació vàrem procedir, el 4 de juliol, a la destitució immediata del secretari general de la FMC. També vàrem acordar que la FMC ha d'assumir les possibles responsabilitats en aquest afer i ha d'assegurar la correcta actuació dels alcaldes i alcaldesses d'acord amb la legalitat.
Després d'aquest afer, quin creu que hauria de ser el futur del municipalisme a Catalunya?
D'entrada el nou secretari/a general de la FMC ha de revisar immediatament totes les decisions que la Presidència i la Secretaria General hagin adoptat en relació a aquesta qüestió. S'ha de determinar quina ha de ser la correcta actuació de la FMC, exigint, en el cas que algun alcalde o alcaldessa hagi rebut percepcions econòmiques que no hauria d'haver cobrat, el seu retorn. Ara és un moment idoni per plantejar-nos la creació d'una nova associació a partir de la FMC i de l'ACM. Hem de resoldre l'anomalia que implica l'existència de dues associacions municipalistes a Catalunya.