hola

El Vapor

El projecte de Santa Perpètua de Mogoda per desenvolupar l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) no ha estat seleccionat a la primera convocatòria per obtenir Fons Europeus FEDER de creixement sostenible per a projectes de regeneració urbana.

Aquest projecte al qual optava Santa Perpètua s'anomenava Construïm lligams de ciutat i pretenia  integrar la ciutat, el patrimoni i la indústria; generar noves oportunitats d’ocupació guanyant cohesió social; i augmentar la qualitat ambiental de la ciutat eficient i connectada.

L'Ajuntament de Santa Perpètua havia demanat una subvenció del 50% del pressupost d'aquesta actuació que sumava uns 8 milions d'euros.

L’objectiu de l’EDUSI de Santa Perpètua és donar resposta als reptes econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials i millorar la qualitat de vida de la ciutadania de forma integrada, tenint en compte aspectes com la inclusió social, els recursos i el medi ambient, l’economia baixa en carboni i les tecnologies de la informació i la comunicació.

A Catalunya s’hi han presentat un total de 26 projectes DUSI, dels quals només dos han estat seleccionats per obtenir fons FEDER, els ajuntaments de Barcelona i de Santa Coloma de Gramenet

ERC-MES mostra la seva desil·lusió

El grup municipal d'ERC, a través d'un comunicat, ha manifestat la desil·lusió pel fet que el projecte perpetuenc no hagi estat seleccionat i, per tant, "ens quedem sense un possible finançament per a inversions necessàries al nostre municipi". El portaveu del grup, Pol Altayó, ha manifestat que "l’oportunitat de rebre finançament europeu per a desenvolupar projectes estratègics de futur a Santa Perpètua era molt important. Saber que no rebrem cap mena de finançament en aquesta convocatòria no ens ha d’impedir seguir dialogant amb govern i ciutadania per a definir el futur del nostre municipi". I afegeix que "de fet, aquesta notícia ens amplia la possibilitat de realitzar un projecte de futur consensuat i treballat entre forces polítiques i la ciutadania perpetuenca”.

El grup d’ERC-MES va donar suport al projecte "malgrat el procés participatiu va ser limitat per qüestions de calendari". Segons explica ERC, va sol·licitar una trobada amb l’empresa que havia redactat el document per conèixer de primera mà la proposta i la creació d’un grup de treball per a debatre les propostes i poder aportar millores si fos necessari però "cap d’aquestes demandes es van dur a terme".

ERC-MES ha mostrat una "doble desil·lusió". D’una banda, pel fet que el govern espanyol no hagi seleccionat el projecte perpetuenc i no hagi finançament europeu; i d’altra banda pel fet que les demandes proposades en el Ple, "gairebé 9 mesos després, no s’han acomplert". “Malgrat això, seguim creient que és el moment de treballar per una gran transformació social de Santa Perpètua basada en un urbanisme cultural, ambiental i social. Hem de ser ciutadans i no només vianants. Per tant, el futur del municipi cal abordar-lo amb consens i participació”, segons reclama el regidor Albert Bonàs.

Set línies d'actuació

El projecte presentat per Santa Perpètua disposava de tres objectius i set línies d'actuació. El primer objectiu consistia a integrar la ciutat, el patrimoni i la indústria' i preveia dues línies d'actuació, que són la protecció, el foment i el desenvolupament del patrimoni cultural i les àrees urbanes, amb accions com la rehabilitació del patrimoni arquitectònic cultural i la dinamització d'activitats econòmiques en espais de patrimoni cultural; i la rehabilitació de la ciutat i la millora del medi ambient, amb accions de restauració d'espais naturals i zones verdes, implantació de les principals actuacions del pla de millora de la qualitat de l'aire i la rehabilitació de serveis públics en àrees concretes.

El segon objectiu de l'EDUSI pretenia generar noves oportunitats d'ocupació guanyant cohesió social i amb dues línies d'actuació: rehabilitació integral, suport a grups desfavorits i reducció de la pobresa energètica amb accions de rehabilitació i accions en habitatges en barris amb risc d'exclusió social i l'adequació d'edificis dotacionals de serveis socials; i l'impuls de plans d'ocupació, promoció del talent i formació, amb accions per a la millora de la formació i la generació d'ocupació.

Augmentar la qualitat ambiental de la ciutat eficient i connectada era el tercer objectiu de l'EDUSI de Santa Perpètua i amb tres línies d'actuació: desenvolupament del pla de mobilitat urbana sostenible i impuls de la intermodalitat, on s'inclou també el programa municipal del vehicle elèctric; augment de l'eficiència energètica dels edificis públics i privats, amb accions d'eficiència en l'enllumenat i equipament públics; i la modernització de l'administració i els serveis urbans mitjançant les TIC, amb plans d'implantació de serveis smart, de dinamització turística i de serveis i de modernització de l'administració i finestreta única.


Foto: La rehabilitació del patrimoni arquitectònic era un de les línies d'actuació del projecte EDUSI / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Ple debat avui el Pla Local de Salut 2022-2026
20 Jul 2022 12:02 - RedaccióEl Ple debat avui el Pla Local de Salut 2022-2026

El Ple de la Corporació Local preveu aprovar aquesta tarda el Pla Local de Salut 2022-2026. Aquest [ ... ]

Política
El Ple defensa una FP digna i de qualitat i reclama un pla urgent de climatització dels centres educatius
21 Jul 2022 13:06 - RedaccióEl Ple defensa una FP digna i de qualitat i reclama un pla urgent de climatització dels centres educatius

Els grups municipals de l'Ajuntament de Santa Perpètua van aprovar per unanimitat quatre proposicions, [ ... ]

Política
SPEC s’assessora sobre les comunitats energètiques
13 Jul 2022 12:55 - RedaccióSPEC s’assessora sobre les comunitats energètiques

SPEC ha celebrat una sessió de treball sobre l’impuls de les comunitats energètiques, "una proposta [ ... ]

Política