hola

El Ple de l’Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat una proposició que insta el govern de l’Estat que reguli el mercat privat de lloguer impedint increments indiscriminats en el preu dels lloguers, o en el seu cas, que doti d’autonomia i capacitat als ajuntaments per vincular la pujada del preu dels lloguers amb el nivell de rendes de la població i les característiques de l’habitatge i del barri i puguin intervenir per impedir lloguers abusius.

La Corporació assegura que els criteris d’una llei de lloguer han de considerar l’habitatge com un dret humà i tenir en compte la seva funció social, i no facilitar la inversió i especulació amb ella.
La proposta recorda que els canvis en el mercat immobiliari als pobles i ciutats de la demarcació de Barcelona a causa de l’esclat de la bombolla immobiliària, la restricció del crèdit i la precarització laboral han generat una demanda dels habitatges en règim de lloguer. Aquest fet unit a fenòmens com “la turistificació, la gentrificació de determinats barris i les operacions de fons especulatius internacionals que estan invertint els seus actius en propietats immobiliàries, ha comportat un augment desmesurat dels preus i l’expulsió de veïnat i desarticulació de molts barris”. Durant el 2016, els lloguers s’han encarit un 14,6% a Catalunya, un 16,2% a la demarcació de Barcelona i un 7,2% a Santa Perpètua.

El Ple també insta al govern de l’Estat que derogui aquelles modificacions de la llei d’arrendaments urbans per revertir la situació de vulnerabilitat a la que actualment estan exposades les persones arrendatàries, incloent les següents mesures de mínims: millorar les garanties judicials de les persones arrendatàries de bona fe amb la finalitat que puguin presentar oposició al desnonament (derogació “de facto” del desnonament exprés); ampliar el límit legal per prorrogar tàcitament el contracte de lloguer, de tres a cinc anys, com a mínim; i reinstaurar l’obligació de fer referència a la variació anual del preu del lloguer a l’índex de preus de consum (IPC).

La Corporació també reclama la creació d’un parc públic de lloguer utilitzant els habitatges buits de grans tenidors que no estiguin complint la seva funció social, mitjançant la seva cessió obligatòria a les administracions públiques que així ho exigeixin. A més, insta el govern de la Generalitat que presenti urgentment el decret que regularà l’índex de referència de preus del lloguer a Catalunya, incrementant els municipis que l’Agència d’Habitatge de Catalunya acaba de publicitar, així com mesures incentivadores i coercitives respectivament als lloguers que es trobin per sota o per sobre de l’índex. També demana impulsar polítiques de rehabilitació habitacional que incloguin clàusules antigentrificació, similars a les propostes que han desenvolupat altres ciutats (París, Berlí, Londres...) que afronten problemes semblants. El Consistori també insta a la Diputació de Barcelona a actualitzar urgentment les dades de l’Observatori Local d’Habitatge amb l’objectiu, entre d’altres, de proporcionar informació útil per a la implantació territorial de l’índex de referència de preus del lloguer a Catalunya, així com la introducció de noves funcions i continguts com la creació d’un cens d’habitatges buits de la demarcació, l’estat del parc d’habitatge, les necessitats de rehabilitació i regeneració urbana, la innovació en la construcció, les noves tinences i la gentrificació en entorns urbans i barris.


Foto: El preu de lloguer dels habitatges s’ha incrementat a Santa Perpètua un 7,2% al 2016 / Ajuntament de Santa Perpètua

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L’Ajuntament dona a conèixer a la ciutadania el Pla d’inversions amb un vídeo explicatiu
21 Jul 2022 13:19 - RedaccióL’Ajuntament dona a conèixer a la ciutadania el Pla d’inversions amb un vídeo explicatiu

L’Ajuntament ha presentat un audiovisual on explica una quinzena dels projectes municipals inclosos [ ... ]

Política
El Ple defensa una FP digna i de qualitat i reclama un pla urgent de climatització dels centres educatius
21 Jul 2022 13:06 - RedaccióEl Ple defensa una FP digna i de qualitat i reclama un pla urgent de climatització dels centres educatius

Els grups municipals de l'Ajuntament de Santa Perpètua van aprovar per unanimitat quatre proposicions, [ ... ]

Política
El PSC reivindica la creació de la Ronda Vallès per descongestionar l'AP7 al seu pas pel municipi
21 Jul 2022 15:27 - RedaccióEl PSC reivindica la creació de la Ronda Vallès per descongestionar l'AP7 al seu pas pel municipi

El PSC dona suport a la construcció de la Ronda Vallès i a diverses millores a les vies d'alta capacitat [ ... ]

Política