hola

El Ple de la Corporació va aprovar en sessió extraordinària i amb els vots favorables d'ICV i PSC, les les abstencions d'ERC, CUP i CS i amb el vot en contra de la PCCA, les ordenances fiscals de 2019.

El tinent d'alcaldia de l'Àrea d'Organització i Economia, Albert Ortiz, va explicar durant la seva intervenció que la majoria de taxes i impostos municipals s'incrementaran el mateix que l'Índex de Preus al Consum (IPC) del darrer any que ha estat d'un 2,2%.

Segons Ortiz, l’objectiu principal de la proposta aprovada és evitar increments importants en impostos i taxes per tal que la pressió fiscal als ciutadans sigui la menor possible i que al mateix temps mantingui el nivell d’ingressos de Ajuntament.

La taxa de residus, no obstant, experimentarà un increment del 4% més la pujada de l'IPC i passarà dels 72,5 euros als 77 euros, aproximadament. L'augment està motivat per les penalitzacions que aplica la Generalitat pels impropis i per no reciclar.

Pel que fa a l'impost sobre béns immobles (IBI) s'aplica l’IPC, passant els tipus de gravamen en el cas del IBI urbà del 0,52 % al 0,54 % i, en el cas de la rústega, del 0,79 % al 0,81 %. Segons va explicar Albert Ortiz, la pujada mitjana de l'IBI del tot el padró d'habitatges estaria entorn els 18 euros.

A més de les bonificacions d'altres anys, s'han introduït de noves en diferents ordenances en funció que les persones i les empreses millorin les mesures mediambientals amb sistemes d'aprofitament tèrmic de l'energia, com per exemple la instal·lació de plaques solars en terrats d'edificis i empreses.

També s'amplia a tot tipus de vehicles, no només turismes, les bonificacions a l'impost de circulació per a aquells menys contaminants. D'altra banda, s'incrementa considerablement la taxa dels caixers dels bancs i es redueixen les tarifes de deixalleria per a aquelles empreses que aportin material per reciclar.

En la seva intervenció el portaveu de la Plataforma Cívica, Francesc Rodríguez, va expressar que la seva formació no ha fet cap proposta perquè considera que és una tasca que li pertoca al govern. Rodríguez ha recordat que la taxa de residus ja va patir un increment l'any passat i considera que la pujada no s'ajusta a un model de gestió sostenible.

El portaveu de la CUP, Salvador Alemany, ha criticat que no hi hagi participació ciutadana pel que fa a la planificació de les ordenances i va demanar també més informació adreçada a la ciutadania per a que entengui les ordenances. Tanmateix Alemany va mostrar la satisfacció del seu grup per les bonificacions que es donen pel que fa a l'aprofitament tèrmic de l'energia i per l'augment de les taxes als bancs per a la instal·lació de caixers automàtics.

Joan Albalat, de Ciutadans, va indicar que les ordenances haurien de reflectir la situació econòmica i no apujar-se'n més i ha criticat l'augment que experimentarà l'IBI i la taxa de residus.

El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya, Pol Altayó, va lamentar que l'augment de l'IPC no es correspongui amb l'augment de les retribucions dels ciutadans. ERC també considera que l'augment de la taxa de residus és important i va recordar que les dades de reciclatge a Santa Perpètua són baixes. L'augment de la taxa, segons va explicar Altayó, hauria d'anar acompanyat de polítiques actives per part de l'administració que aconsegueixin millorar els percentatges de recollida selectiva.

Sobre la taxa de residus, Albert Ortiz, explicava que no es pot seguir imputant el sobrecost de la gestió dels residus a una disminució de les despeses ordinàries perquè són les que garanteixen els serveis i que, per aquest motiu, el cost s'ha de carregar als ciutadans. Ortiz també va recordar que la taxa domiciliària dels residus a Santa Perpètua és la més econòmica de la comarca i va considerar necessari aplicar mesures per a augmentar el reciclatge entre els ciutadans.

Per la seva part, Isabel Garcia, alcaldessa de Santa Perpètua, va expressar que amb les ordenances el govern intenta mantenir el màxim d'equitat i fer una distribució justa per tal que tothom pugui accedir a tots els serveis municipals. A més, Isabel Garcia, indica que pels que no poden arribar, acompanyar-los amb ajudes de molts tipus. L'alcaldessa també va expressar que les ordenances han buscat mantenir el nivell de qualitat dels serveis que es donen a la ciutadania.

La sessió extraordinària també va comptar amb un altre punt a l'ordre del dia referent a una modificació de crèdits que permetrà dotar amb més de tretze mil euros ajuts socials de caràcter urgent. L'import corresponent al romanent registrat a la partida de bonificacions per a les famílies per al rebut de l'IBI. Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots favorables d'ICV, PSC i Cs i amb les abstencions d'ERC, CUP i PCCA. La propera sessió plenària de caràcter ordinari serà el dijous 25 d'octubre.


Foto: El tinent d'alcaldia Albert Ortiz, va presentar les ordenances fiscals durant la sessió / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Les dues federacions del PSC a la comarca es fusionaran 'per posar fi a una anomalia històrica'
28 febrer 2024 11:50 - RedaccióLes dues federacions del PSC a la comarca es fusionaran 'per posar fi a una anomalia històrica'

El PSC ha iniciat el procés per unificar les dues federacions del Vallès Occidental que [ ... ]

Política
La diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, visita la Festa Major d'Hivern
12 Mar 2024 12:43 - RedaccióLa diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, visita la Festa Major d'Hivern

La diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va visitar Santa Perpètua durant la [ ... ]

Política
El Ple proposarà el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal
29 febrer 2024 11:07 - RedaccióEl Ple proposarà el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal

El parc Municipal s'anomenarà parc de Pere Bufí i Pérez per homenatjar a qui fou el primer alcalde [ ... ]

Política