hola

El Ple de la Corporació Local ha aprovat de forma inicial per unanimitat el Pla d’Acció d’Inclusió i Diversitat per al període 2018-2022 (PAID) que ha elaborat la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones.

L'Equip de govern municipal ha decidit unificar sota un mateix pla d'acció, el PAID, les propostes del Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) i del Pla de Diversitat Funcional.

Fa dos anys que la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones lidera un "intens procés d’anàlisi i treball al voltant del PLIS i del Pla de Diversitat Funcional". El nou Pla d’Acció d’Inclusió i Diversitat constitueix el resultat de tots dos donat que ambdós responen a polítiques inclusives coordinades i impulsades des de la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones.

Ana Bajo, regidora de Benestar Social i Atenció a les Persones, ha recordat que s'ha comptat amb el màxim possible d'agents municipals i ha destacat la participació i implicació d'entitats, partits polítics i ciutadania. Bajo informa que el mes de juny la regidoria va presentar la proposta de Pla d’Acció d’Inclusió i Diversitat per al període 2018-2022 als partits de l’oposició, amb qui hi va haver intercanvi d’informacions i recollida de propostes. Finalment, tots tres Plans han estat presentats i validats per unanimitat pel Consell Municipal de Benestar Social i Atenció a les Persones, com a òrgan màxim de participació de la regidoria.

El PAID compta amb set objectius generals que es desprenen de les línies estratègiques de treball dels plans d’Inclusió i Diversitat funcional organitzats per set grans àmbits temàtics: Ciutadania i participació, Laboral, Formatiu, Habitatge, Social i sanitari, Transversal i Inclusió Social. D’aquests objectius generals se’n desprenen un total de 31 objectius específics, cadascun dels quals compta amb propostes concretes d’acció. El Pla recull un total de 90 accions a desenvolupar durant el període 2018-2022 i cadascuna d’elles va acompanyada d’un termini d’execució així com també dels indicadors, tant qualitatius com quantitatius, per a la seva posterior avaluació. Ana Bajo va especificar que més de la meitat són propostes d'execució a curt termini. Trobem: 48 propostes d’execució a curt termini (2018-19), 27 propostes d’execució a mig termini (2018-20) i 15 propostes d’execució a llarg termini ( 2018-22).

A més a més, les accions tenen relacionats tant els serveis directament responsables de la seva execució i seguiment, com la procedència dels recursos contemplats (si són del propi Ajuntament o d’altres), com els imports econòmics en aquells casos que és possible fer previsió de pressupost.

El PAID esdevindrà el full de ruta de totes les accions municipals adreçades a promoure la inclusió de la ciutadania. La regidora de Benestar Social i Atenció a les Persones, Ana Bajo, va subratllar que serà un document viu, en constant revisió capaç d’adaptar-se a la realitat canviant del municipi i que és "una estratègia de ciutat".

Els grups municipals a l'oposició van afirmar que és un document necessari i elaborat amb molta participació ciutadana. El portaveu de la CUP, Salvador Alemany, va destacar dues accions que fan referència a l'habitatge cooperatiu i a l'economia social i solidària.

El portaveu de C's, Joan Albalat, va afirmar que el PAID pretèn oferir igualtat d'oportunitats i que les persones puguin viure de manera independent i va fer incidència al pla de formació per assistents personals.

El regidor d'ERC-MES, Jordi Umbert, va preguntar si es podia saber quin percentatge de persones té diversitat funcional i va animar l'equip de govern per fer públiques algunes de les dades de memòria d'usuaris de Benestar Social per tal d'evitar estigmatització de col·lectius.

Pla d'Igualtat

El Ple també ha aprovat de forma definitiva i per unanimitat el Pla d'Igualtat 2018-2021. De les al·legacions presentades per ERC-MES, l'equip de govern ha incorporat tres de les quatre fetes. Així s'afegeix la diagnosi d'igualtat del municipi, la convocatòria d¡un premi anual a les dones coincidint amb el 8 de març i la creació d'una línia de subvenció per entitats sense ànim de lucre que treballin projectes amb visió de gènere, t6al i com va anunciar la regidora d'Igualtat, Sandra Gómez.

L'oposició va criticar, al igual que ja ho va fer palès al Ple de juliol de 2018 quan es va aprovar el Pla d'Igualtat de forma inicial, la manca de participació en l'elaboració d'aquest document estratègic.

El representant de la CUP, Salva Alemany, va reconèixer que és una eina necessària, però poc participada.

El regidor de C's, Joan Albalat, considera que el Pla marca unes línies a seguir ja que queda molta feina a fer per assolir la igualtat entre homes i dones.

La regidora d'ERC-MES, Montserrat Vinyallonga, va denunciar que encara vivim en un país molt masculinitzat i va expressar que aquest pla ha de transcendir a tota la societat perquè associacions, homes i dones siguin partícips.


El ple va aprovar també a la sessió d'octubre un expedient de reconeixement extrajudicial de crèdit per valor d'uns sis mil euros amb els vots favorables d'ICV i PSC i l'abstenció d'ERC, C's, CUP I PCCA.

Prioritats educatives

D'altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat una proposició en relació a les principals prioritats de Santa Perpètua en l'àmbit de l'educació. El text recull l'exigència a la Generalitat sobre la construcció de l'escola Els Aigüerols i que s'encarregui la modificació del projecte constructiu d'institut-escola. Sobre les escoles bressol, demana que la Generalitat recuperi la coresponsabilitat i cobreixi com a mínim 1.600 euros per plaça i curs, així com que restitueixi les partides no retornades a l'Ajuntament des de 2012. El Ple també exigeix les reformes, ampliacions i millores dels edificis educatius perpetuencs, consolidar la formació professional i la cobertura de les necessitats de suport educatiu especial. Un altre demanda és obrir menjadors escolars als centres d'educació secundària obligatòria per garantir un àpat digne als joves estudiants amb menys recursos així com un programa de gratuïtat i préstec de llibres de text per a l'educació obligatòria.

Can Filuà

La junta de portaveus de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha fet una declaració de suport al veïnat del carrer de la Teixidora, al barri de Can Filuà, davant el risc de ser expulsat dels seus habitatges i de la ciutat pels augments abusius del lloguer per part de la propietat. La particularitat d'aquests habitatges és la seva qualificació en règim de lloguer de Protecció Oficial.

La declaració de la Junta de Portaveus va ser llegida a l'inici del Ple de la Corporació Local per part de l'alcaldessa. Els grups municipals perpetuencs consideren que "ens trobem davant de la segona bombolla immobiliària en deu anys" i que calen polítiques públiques d'habitatge que promoguin un parc públic de lloguer assequible i legislació que reguli els lloguers. La junta de portaveus manifesta que "el problema de l'habitatge és global i no només de 28 famílies llogateres". Mostra el seu suport a les famílies afectades i a la seva lluita per defensar l'habitatge com un dret i més tractant-se d'habitatges de protecció oficial i afirma que "l'increment del lloguer que vol imposar el propietari pot estar dins de la legalitat, però això no vol dir que sigui just". Isabel Garcia.

La junta de portaveus s'ofereix a donar suport a la mediació entre les parts i manifesta que és urgent posar fre a aquests tipus d'actuacions sense control, així com modificar la Ley de Arrendamientos Urbanos per revertir la situació de vulnerabilitat que actualment tenen les persones arrendatàries i que cal un impuls a un parc públic d'habitatge per passar de l'1,5% finns a un 10% com a mínim. L'alcaldessa va detallar els mínims que hauren de quedar regulats per llei.
La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha fet una declaració de suport al veïnat del carrer de la Teixidora afectat per la pujada del preu de lloguer dels habitatges de protecció oficial propietat de Construcciones Lladero.

Foto: una imatge de la sessió plenària d'ahir / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Una delegació local va participar al 15è Congrés del PSC
27 Mar 2024 09:40 - RedaccióUna delegació local va participar al 15è Congrés del PSC

Una delegació del PSC de Santa Perpètua va participar en el 15è Congrés del PSC, que es va celebrar [ ... ]

Política
La CUP demana explicacions al govern local sobre la sentència que anul·la la Relació de Llocs de Treball
22 Mar 2024 09:56 - RedaccióLa CUP demana explicacions al govern local sobre la sentència que anul·la la Relació de Llocs de Treball

El Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha anul·lat la Relació de Llocs de Treball (RLT) [ ... ]

Política
Tots els grups municipals subscriuen una Declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones
01 Mar 2024 13:23 - RedaccióTots els grups municipals subscriuen una Declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones

Abans de l'inici del Ple de febrer l'alcaldessa va realitzar una Declaració institucional sobre el [ ... ]

Política