hola

Les eleccions generals a Santa Perpètua es van celebrar ahir 28 d'abril amb total normalitat i amb una àmplia participació. Un 78,65% de l'electorat va votar els representants del Congrés dels Diputats i un 76,67% també va exercir aquest dret pel que fa al Senat.

En xifres globals són 14.471 electors i 14.107, respectivament. La participació va ser de més d'11 punts superiors a les de 2016.

El PSC ha estat la força política més votada amb un total de 4.030 vots i el 27,07% dels vots. El segon partit més votat ahir va ser En Comú Podem amb 2.976 sufragis i un 20,66% dels vots totals. La tercera formació de les eleccions generals ha estat ERC amb 2.571 paperetes i un 17,85% i la quarta ha estat C's amb 2.191 vots i un 15,21% del escrutini.

Junts per Catalunya ha obtingut 732 vots, un 5,08% i la resta de forces votades no han arribat al 5%. A Santa Perpètua VOX ha aconseguit 688 vots, un 4,78% i el PP 607, un 4,21% dels vots. Altres partits amb paperetes a les urnes han estat per aquest ordre PACMA (290 vots), Front republicà (180 vots), Recortes Cero-Grupo Verde (20), Izquierda en Positivo (11), Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya (11), Partit Comunista del Poble de Catalunya (10) i Convergents (2).

Comparades les dades d'ahir amb la decisió dels votants perpetuencs al 2016, el PSC ha guanyat a En Comú Podem que en les darreres va obtenir el 32,59% del vots mentre que el PSC es va quedar en el 18.80%. Entre les tercers i cinquenes forces més votades també s'han girat i ara és ERC qui ha obtingut més vots que Cs i PP i ha passat de cinquena a tercera força. La formació taronja també ha augmentat els vots i el percentatge respecte a les de 2016 però es queda amb la quarta posició. La davallada més evident ha estat la del PP que ha perdut més de 9 punts percentuals i ha passat del 13,37% als 4,21% d'ahir.

En l'anàlisi per partits, el PSC ha obtingut 1.725 vots més i 9,17 punts més que al 2016. L'alcaldable del PSC, Pere Garcia, ha fet una valoració molt positiva ja que l'objectiu era tornar a recuperar el primer lloc en unes eleccions generals. Garcia espera que aquestes dades influeixin en els propers comicis municipals del 26 de maig. També s'ha mostrat molt content de l'alta participació que, segons la seva opinió, reflecteix que la majoria no vol les dretes al Govern.

En Comú Podem ha passat de primera a segona força en unes generals, perdent un miler de vots i 12 punts percentuals. La cap de llista de Santa Perpètua En Comú, Isabel Garcia, espera que la ultradreta tingui menys vots a les municipals i s'ha mostrat satisfeta dels resultats perquè ha guanyat el bloc d'esquerres. Isabel Garcia ha destacat l'elevada participació que ha dit és un símptoma de responsabilitat democràtica.

ERC ha estat la tercera força amb 1.208 vots més que al 2016 i un 6,74 punts percentuals més. El candidat d'ERC a l'alcaldia de Santa Perpètua, Pol Altayó, que ha felicitat al PSC, s'ha mostrat molt content per haver avançat al partit de Cs. Altayó ha valorat molt positivament la participació registrada i ha subratllat que a ERC les urnes no li fan por.

Ciutadans ha passat de tercera a quarta força en unes eleccions generals tot i que ha augmentat en 401 els vots i ha mantingut el percentatge de vots. El cap de llista de Cs, Joan Albalat, està satisfet per haver mantingut els vots tot i que creu que no tindrà res a veure amb les properes municipals. Per a Albalat, la mobilització de l'electoral és molt positiva.

Junts per Catalunya ha assolit 732 vots, un 5,08%. L'alcaldable perpetuenca, Mercè Humet, ha destacat que a nivell general Junts per Catalunya partia d'unes expectatives molt baixes que no és un mal resultat perquè s'ha donat molt vot útil per evitar les dretes. Humet creu que per a les municipals Junts per Catalunya pot obtenir més vots i va valorar molt positivament l'elevada participació registrada ahir en les eleccions generals.

El PP ha perdut un miler de vots a Santa Perpètua respecte a 2016. El cap de llista del PP a les eleccions municipals, Luís Blanco, considera que el partit a nivell global ha de pensar perquè s'han perdut tants vots. Luís Blanco considera que les eleccions municipals i les generals no són comparables ni quan el PP a nivell estatal guanyava ni ara que perd.

El partit que ha irromput en aquests comicis a Santa Perpètua és VOX que ha obtingut 688 paperetes i que es presentaran a les municipals del 26 de maig. Els mitjans de comunicació municipals han intentat posar-se en contacte amb l'alcaldable per copsar les seves valoracions però no ha estat possible.


Foto: L'elevada participació amb un 78,65%  ha estat un dels titulars de la jornada / Josep Cano 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Ple aprova posar el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal
01 Mar 2024 13:04 - RedaccióEl Ple aprova posar el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal

El Parc Municipal s'anomenarà parc de Pere Bufí i Pérez per homenatjar a qui fou el primer alcalde [ ... ]

Política
Santa Perpètua es declara, per unanimitat, municipi lliure de qualsevol discriminació
22 Mar 2024 14:10 - RedaccióSanta Perpètua es declara, per unanimitat, municipi lliure de qualsevol discriminació

  Unanimitat del Ple en l’aprovació de la moció que declara Santa Perpètua població lliure [ ... ]

Política
La diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, visita la Festa Major d'Hivern
12 Mar 2024 12:43 - RedaccióLa diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, visita la Festa Major d'Hivern

La diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va visitar Santa Perpètua durant la [ ... ]

Política