hola

El curs passat el Consell Infantil Municipal (CIM) va rebre l'encàrrec de treballar sobre el Bon ús de les pantalles. L'activitat es va anar desenvolupant com estava previst fins a arribar el mes de març i l'aturada de les classes presencials. De fet, durant les setmanes d'estat d'alarma les pantalles van ser vitals per continuar amb el curs escolar i els representants del CIM de totes les escoles de la ciutat van continuar treballant-hi en l'encàrrec fet. El 29 de setembre es va poder realitzar el Ple del CIM de manera virtual i els portaveus del Consell Infantil van oferir unes dades sorprenents i preocupants en relació al consum de tecnologia entre els infants i joves. Com per exemple que quan una persona fa set anys ha passat un temps equivalent a un any sencer mirant la pantalla; que un nen o nena de quatre anys passa de mitjana 3 hores al dia davant d’una pantalla; i que en arribar a l’adolescència s'han passat més hores davant d’una pantalla que a l’escola.

Una de les primeres activitats va ser fer una enquesta per conèixer quin ús feien els companys de classe. El resultat va ser que les tecnologies més habituals són l’ordinador, la tablet, el mòbil, i la televisió i que la mitjana setmanal de consum és d’unes 45 hores setmanals. Després van estendre l'enquesta al seu entorn: famílies, amistats, veïns i el resultat va ser que els mòbils són les pantalles més utilitzades i que els adults passen una mitjana diària superior a les vuit hores mirant pantalles.

El portaveu de l'Escola Santiga, Daniel Herrero, va ser l'encarregat de presentar el CIM al Ple i va recomanar veure el Vídeo Lila del CIM que està penjat a la pàgina conselldinfants.org

Maximiliam Leitz, representant del Col·legi Sagrada Família, va destacar també els problemes de salud, físic i emocional que provoca l'excessiu ús de les pantalles.

Una de les conclusions del CIM és que s'ha de tenir cura de la imatge personal que mostrem a la xarxa, ja que la petjada digital no es pot controlar. La portaveu de l'Escola Bernat de Mogoda, Anna Martínez, va explicar que van comprendre el poc control que un té de les imatges i informacions compartides a les xarxes a través d'un joc.

La representant de l'Escola Els Aigüerols, Margaux Nana, va profunditzar en la reflexió sobre la pèrdua de control en el consum de pantalles, i sobre què passa quan aquestes deixen de ser un entreteniment, per convertir-se en una necessitat.

Les addicions a les pantalles produeixen afectacions físiques, socials i emocionals que els consellers del CIM van poder diagnosticar en una activitat anomenada El Consultori del CIM les conclusions de la qual va exposar la portaveu de l'Escola Santa Perpètua, Rim Ouchikh-Brahim:treballar la capacitat crítica sobre el consum de pantalles, identificar comportaments no saludables i problemàtics en relació als usos de les pantalles, reflexionar sobre les bones pràctiques i ajudar-nos a generar idees per crear les nostres pròpies propostes i aplicar-les al municipi

El ciberassetjament i la imatge personal van ser altres punts de reflexió important per al CIM tenint en compte, com va expressar Nerea Ubieto, de l'Escola Tabor, si la imatge que es projecta en les xarxes socials ens fa feliços i ho fem perquè volem, o bé realitzem coses per agradar als altres.

Entre les propostes que fa el CIM hi ha dirigides a les escoles com que el recull de bones pràctiques en l’ús de pantalles del CIM estigui present en totes les escoles i es pugui treballar a l’aula; que els centres dediqui al menys un dia al mes a celebrar el Dia sense Pantalles a l’Escola: fent jocs tradicionals, activitats artístiques especials, esport i expressió corporal, música, etc i dedicar alguna assignatura o projecte anual a treballar l’educació digital en tots els cursos: bon ús de pantalles, funcionament d’internet, riscos de les xarxes socials, ciberassetjament, etc.

Ells també es posen deures com va anunciar el portaveu de l'Escola La Florida, Unai Burillo: posar-se un límit diari d'hores d'us de pantalles; no fer servir pantalles quan fan feines de l’escola a casa; ser responsable amb el que es puja a les xarxes socials sobre un mateix i sobre els altres; no participar de les bromes de mal gust; I recordar que les emocions que poden generar poden ser desagradables si se'n fa un ús excessiu i que s’ha d’anar molt en compte amb les notícies falses a internet.

A l'Ajuntament de Santa Perpètua el CIM demana que pregunti a l’alumnat de les escoles i instituts quines activitats alternatives a les pantalles els hi agradaria fer en els espais i equipaments de lleure de la ciutat; i fer una campanya a Santa Perpètua per explicar quins són els bons i mals usos de les pantalles.

A les famílies també els hi posen deures com que no s'usin les pantalles en els àpats; dedicar un dia a activitats no tecnològiques; prioritzar activitats en família a casa o a l'exterior; pactar normes d'us d'internet a casa; avisar els adults si sorgeixen problemes amb algú a través de la xarxa i que els adults donin exemple i també es limitin l'ús de les pantalles a casa perquè els infants volen passar més estones amb els pares i les mares i fer més activitats junts.

Felicitació de la Corporació

El Ple del CIM es va celebrar de manera virtual amb la participació dels representants dels grups municipals, el regidor d'Educació i l'alcaldessa de Santa Perpètua. Tots van felicitar els joves per la seva dedicació fins i tot quan en l'estat d'alarma van continuar amb el projecte i van destacar les seves propostes i les dades extretes gràcies al seu treball.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va recollir les demandes fetes a l'Ajuntament i es va comprometre a dur-les a terme. Garcia va comentar que els preocupa l'ús de les noves tecnologies i va afirmar que tot l'alumnat que ha participat en el projecte ajudaran a millorar-ne el bon ús entre companys, familiars i entorn.

El portaveu del grup municipal SPEC, Adelino Macías, va concloure que s'hauria de fer més d'un plenari anual del CIM perquè és una lliçó molt important la que donen els infants i que tothom ha de prendre nota.

La portaveu del grup municipal Republicà, Montse Vinyallonga, va remarcar que les pantalles són una eina per acostar-nos quan la situació no ens permet tenir contacte directe amb família i amics, però que mai poden ser substituïts i que amb aquest treball els membres del CIM ho havien remarcat.

El regidor del PSC Joan Martínez va dir que de ben segur durant la pandèmia els infants havien ajudat als avis en l'ús de la tecnologia per tal d'apropar-los. Martínez es va mostrar molt espantat amb les dades extretes de les enquestes sobre l'ús de les pantalles i més si les xifres eren d'abans de l'estat d'alarma.

El portaveu de Cs, Kevin Romero, va remarcar la importància de les conclusions i la difusió del treball del CIM a través de la proposta feta a l'Ajuntament d'una campanya sobre el bon i mal ús de les pantalles.

Els deures del CIM per a l'Ajuntament són preguntar a l’alumnat de les escoles i instituts quines activitats alternatives a les pantalles els hi agradaria fer en els espais i equipaments de lleure de la ciutat; i fer una campanya a Santa Perpètua per explicar quins són els bons i mals usos de les pantalles.

El regidor d'Educació, Pere García, va comentar amb els representants del CIM que havia seguit les diferents activitats fetes i va recordar que el que més li havia impactat és quan en una de les reunions va veure les cares de tots en demanar que els pares i les mares no utilitzessin tant les pantalles i fessin més activitats amb ells.


Foto: El Ple del CIM es va celebrar telematicament / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Salut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”
22 Mar 2024 14:41 - RedaccióSalut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Santa Perpètua s’inaugurarà aquest estiu, [ ... ]

L'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions
22 Mar 2024 14:26 - RedaccióL'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va atendre l’any 2023 un total de [ ... ]

S’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta
22 Mar 2024 14:22 - RedaccióS’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta

L'Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda ha iniciat els treballs d’instal·lació d’una planta fotovoltaica [ ... ]