hola

La Fiscalia es querella contra l’empresa DSM (Montornès) i tres directius pel “desastre ecològic” del vessament al Besòs ocorregut l’11 de desembre del 2019, que va afectar de manera greu a la biodiversitat del riu Besòs. Els acusa de delictes contra els recursos naturals i el medi ambient i contra la protecció de la flora i la fauna. El fiscal acusa els querellats de saber que la manera com es gestionaven els residus no era correcta, amb dipòsits i recipients mal etiquetats i barreges de productes tòxics i perillosos que els treballadors manipulaven sense saber què eren.

La vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera i regidora a l’Ajuntament de Santa Perpètua, Neus Garcia, ha mostrat la seva satisfacció “per l’actuació de la Fiscalia que ha demostrar interès per investigar i buscar els culpables d’aquest desastre ecològic i que no torni a produir-se cap vessament més”.

El ministeri fiscal recorda que l'empresa DSM ja havia estat multada amb 3.000 euros el 2014 per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) perquè l'emmagatzematge es feia "en llocs no autoritzats" i perquè l'etiquetatge dels residus tòxics i perillosos que gestionaven "era incorrecte". El 2016 es va imposar una nova multa, aquesta de 15.000 euros, per incompliments de la normativa vigent similars. I el 2018 se n'hi van imposar dues més de 48.000 euros, de la qual l'empresa en va satisfer un 60% perquè va reconèixer les infraccions i es va acollir a les rebaixes legalment establertes. L'octubre del 2019, dos mesos abans del vessament, es va fer una nova inspecció a l'empresa i es va comprovar que "novament" la capacitat d'emmagatzematge de residus superava la permesa, a banda d'altres incompliments de la normativa. En aquest cas la multa va ser de 10.000 euros, però l'empresa també en va pagar el 60% després d'assumir-ne la responsabilitat.

Tot plegat, afirma el fiscal, va suposar que la matinada de l'11 de desembre del 2019 un treballador barregés dissolvents o residus en un bidó de 200 litres que ja contenia altres substàncies, de tal manera que es va produir una reacció química i va començar a cremar. El bidó estava al costat d'altres recipients similars i el foc es va escampar. Els treballadors van fugir corrent i "no va entrar en funcionament cap equip o sistema d'extinció".

La planta guardava en aquell moment 1.430 metres cúbics de dissolvents, que van cremar o van vessar a terra. Una part important va arribar al riu i una altra part va anar a les clavegueres i d'aquí a la planta depuradora. Una bona part es va evaporar i va generar emissions que van provocar una situació de "risc greu" per als treballadors de la instal·lació.

Neus Garcia ha destacat que, segons la Fiscalia totes les mesures que no es complien van provocar l'incendi i el vessament al riu Besòs

Garcia ha explicat que el riu Besòs està recuperant-se poc a poc i que els temporals han ajudat a la neteja més ràpida. La vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera subratlla que l'objectiu de la Fiscalia ha de ser evitar que cap accident d'aquest tipus torni a succeir a cap riu.

Foto: La columna de fum de l'11 de desembre de 2019 era visible des de Santa Perpètua / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021
29 Jul 2022 08:04 - NataliaL’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha augmentat en un 60% les resolucions [ ... ]

El Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments
29 Jul 2022 08:02 - NataliaEl Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments

El Mercat Municipal de Santa Perpètua romandrà tancat al públic entre el 8 i el 21 d’agost amb [ ... ]

Aquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua
28 Jul 2022 09:39 - NataliaAquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua

El divendres 29 de juliol finalitzen les activitats infantils i juvenils de les diferents propostes [ ... ]