La plataforma Santiga no es toca neix amb l'objectiu d'evitar més agressions a l’espai natural de Santiga i defensar el seu patrimoni natural, històric i cultural. Formen part d’aquest col·lectiu diverses formacions polítiques i entitats locals com la CUP, Esquerra, ACRES, Casal Popular, CREM i la Torrentera. La plataforma convida a entitats i persones a títol individual a incorporar-se.
El 23 de juliol de 2020 aquesta plataforma va realitzar un acte simbòlic de presentació degut al repunt de casos de Covid d'aquell moment, i el diumenge 9 de maig va fer a Santiga una presentació pública presencial. L'inici de la plataforma va ser la notícia de la implantació d'un magatzem de distribució d'Amazon a Barberà del Vallès i la possible ampliació de la carretera B-140. Ara se li ha afegit una notícia que anuncia un altre centre de logística d'Amazon a Santa Perpètua.
L'acte de presentació va constar de dues xerrades sobre la fauna actual de Santiga i sobre el creixement urbanístic del Vallès i un vermut musical. A més, el CREM va fer visites guiades a l'església de Santiga. La trobada es va fer a l'Hort del Rector.
La Torrentera és una de les entitats impulsores de la plataforma, el seu portaveu, Jordi Ricart, ha insistit que no es demana tirar polígons ni edificis sinó que no hi hagi cap més pèrdua del territori del verd ni tan sols per a infraestructures. Ricart ha assegurat que el que més li agradaria als membres de la plataforma és no haver de fer res perquè això voldria dir que es preserva l'estat actual.
L'inici de la plataforma va ser les necessitats de connectivitat que l'empresa Amazon va sol·licitar al implantar-se a Barberà del Vallès i que poden comportar l'ampliació de la B-140, com ha recordat Ricart.
Durant la xerrada, Jordi Ricart de La Torrentera va explicar que des dels anys 60 tot el Vallès ha anat perdent camps de conreus i zones verdes degut al creixement urbanístic residencial, industrial i d'infraestructures i que això empitjora la qualitat de vida de les persones i dels animals.
Ricart ha puntualitzat que la contaminació ambiental al Vallès és més elevada que a Barcelona perquè el model de ciutat ha variat i ha fet fora les indústries i serveis que s'han anat implantant al Vallès. Jordi Ricart ha insistit que cal mantenir els espais verds i treballar per revertir la situació actual.
L'objectiu de Santiga no es toca és de preservació de l'estat actual de l'espai rural i la seva esperança és que aquesta presentació sigui l'únic acte que calgui fer perquè això voldrà dir que no hi ha cap agressió cap al territori natural.
Foto: Un moment de la presentació aquest diumenge / L'Informatiu