hola

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda sol·licitarà a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya la declaració del municipi com àrea amb mercat d'habitatge tens que permetrà establir els preus màxims de lloguer d'habitatges "a fi i efecte de contenir l'augment descontrolat que s'ha patit en els darrers anys", segons ha informat la Regidoria d'Habitatge. En els darrers cinc anys hi ha hagut una escalada en els preus de lloguer "exagerada, molt per sobre de l'increment del IPC", cosa que implica que les unitats familiars hagin de destinar mes del 30% dels seus ingressos al concepte de lloguer d'habitatge, segons explica l'Ajuntament. En aquest sentit el regidor d'Habitatge, Sergi Hernández, ha recordat que el 22 de setembre de 2020 va entrar en vigor la Llei de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge, que té l'objectiu de contenir i moderar el preu dels lloguers i que s'aplica als nous contractes a partir d'aquesta data. La llei es va aplicar inicialment a 61 municipis catalans, entre ells Santa Perpètua, on no es pot superar l'Índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat. Transcorregut aquest període, "tornem a reclamar aquesta àrea d'habitatge tens per superar una situació de risc per possibilitar unes condicions dignes a l'accés de l'habitatge de lloguer". La llei afecta el lloguer de residències permanents a les àrees amb un mercat d'habitatge tens, és a dir, on hi ha dificultat per trobar un habitatge amb un lloguer assequible. L'arrendament per sobre del preu d'aquest índex implica sancions que oscil·len entre els 3.000 i els 90.000 euros. Malgrat tot, el regidor d'Habitatge ha recordat que la Llei no desplega mecanismes de control ni potestats sancionadores. El veïnat que es trobi amb preus de lloguer que no s'ajustin a la norma es pot adreçar a l'Oficina Local d'Habitatge, on revisaran el cas i faran assessorament i suport en el cas que calgui iniciar un procediment sancionador.

La declaració de mercat d'habitatge tens es fa en el supòsit que l'àrea en qüestió experimenti un creixement sostingut clarament superior al de la mitjana de tot Catalunya; que el preu del lloguer superi el 30% dels ingressos habituals de les llars o de la renda mitjana de les persones menors de 35 anys; o, finalment, que el preu de l'habitatge hagi crescut 3 punts per sobre de l'IPC en els últims 5 anys, condicions que en alguns casos es donen a Santa Perpètua, segons ha expressat Sergi Hernández.

El regidor ha recordat que per sol·licitar la declaració el Consistori ha justificat diferents aspectes com ara les noves promocions de lloguer d'HPO a Can Filuà, amb un 50% de lloguer protegit, un 20% per sobre del que estableix la llei; la redacció del Pla Local d'Habitatge; la gestió eficient del parc d'habitatge públic; la mobilització de l'habitatge buit dels grans tenidors; la rehabilitació d'edificis per no generar diferències de lloguer als diferents sectors del municipi; la difusió de la llei al sector immobiliari; l'ús de subvencions per augmentar la borsa de lloguer municipal per millorar les condicions de les persones que cedeixen habitatge i la lluita contra les ocupacions delinqüencials, entre d'altres.


Foto: Imatge de Santa Perpètua / Ajuntament de Santa Perpètua

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El podcast SPM és Voluntariat compleix un any
05 Des 2023 13:53 - RedaccióEl podcast SPM és Voluntariat compleix un any

El Punt de Voluntariat i la Regidoria de Comunicació de l’Ajuntament de Santa Perpètua continuen [ ... ]

Taller d’embolcall amb teles per tancar la temporada del’Aula del Parc
05 Des 2023 13:40 - RedaccióTaller d’embolcall amb teles per tancar la temporada del’Aula del Parc

L’Aula del parc clou la temporada el diumenge 10 de desembre amb el taller familiar Embolcalla amb [ ... ]

Entra en funcionament el nou dipòsit d'aigües de La Florida
04 Des 2023 12:36 - RedaccióEntra en funcionament el nou dipòsit d'aigües de La Florida

Els treballs per posar en marxa el nou dipòsit d’aigües de la Florida han finalitzat i després [ ... ]