La xarxa de clavegueram de Santa Perpètua comprèn 86 quilòmetres de canonades, més de 1.500 pous de registre i tots els embornals distribuïts per tots els carrers del municipi. El servei de sanejament és “molt desconegut” per a la ciutadania, segons ha manifestat la regidora d’Obres i Manteniment de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Neus Garcia, que afegeix que també es desconeix “el gran servei que fa”, ja que canalitza tota l’aigua de pluja i les aigües residuals, tant d’origen domèstic com industrial, i que posteriorment es depuren conjuntament en sistemes de titularitat pública. En el cas de Santa Perpètua aquesta funció es realitza a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Llagosta. Aquesta depuradora biològica tracta les aigües residuals urbanes i industrials de Santa Perpètua, Sentmenat i Palau-solità i Plegamans, entre d’altres.
L’Ajuntament de Santa Perpètua va signar un conveni amb el Consorci Besòs Tordera, que va entrar en vigor l’1 de gener de 2018, mitjançant el qual el Consorci assumia el manteniment i la neteja de la xarxa de clavegueram del municipi i equipaments municipals. Es tracta d’un servei especialitzat que ofereix als seus municipis consorciats i que té un cost anual de més de 65.000 euros. El conveni té vigència fins al 31 de desembre de 2022 i durant aquest termini es continuaran realitzant tasques de prevenció, correcció i manteniment de la xarxa de clavegueram amb actuacions com l’aixecament de la cartografia de tota la xarxa amb l’objectiu d’aconseguir el seu bon estat de funcionament i conservació. Per al bon funcionament de la xarxa de sanejament, la regidora d’Obres i Manteniment, Neus Garcia, ha insistit especialment en la importància de no llençar pel vàter les tovalloletes humides, ja que ocasionen, entre altres, greus danys al clavegueram municipal i als sistemes de sanejament en el seu conjunt. Recentment l’Ajuntament ha instal·lat sensors de sobreeiximent i sistemes de retenció de sòlids en tres sobreeixidors situats a la riera de Caldes. Els tres llocs o tres punts que s’han millorat estan situats a la riera a la confluència del carrer de Mossèn Camil Rossell, al Parc Municipal (a l’alçada del carrer Prat de la Riba) i a l’aparcament de vehicles de Can Folguera a l’alçada de l’avinguda de Barcelona.
La regidora Neus Garcia explica que “els sobreeixidors entren en funcionament en episodis de pluja molt intensa, quan la quantitat de les aigües que van per les clavegueres són superiors a la quantitat d’aigua que pot absorbir les canonades subterrànies que van a la depuradora. En aquest moment l’aigua sobreeix a la riera”. D’altra banda, Neus Garcia, en qualitat de vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, juntament amb d’altres autoritats, va visitar dimarts les obres d’ampliació i remodelació de l’EDAR la Llagosta. Els treballs permetran millorar la qualitat de l’aigua efluent al Besòs, fet que revertirà en la preservació del medi fluvial i la seva biodiversitat, segons ha destacat el Consorci en un comunicat. La previsió és que les obres finalitzin al darrer trimestre de l’any.
Foto: Operaris del Consorci Besòs Tordera actuant a un dels pous de registre del municipi / L’Informatiu