hola

Aquesta setmana ha finalitzat el curs 2020-2021 que s’ha viscut de manera molt especial degut a la situació de pandèmia. Les noves normatives, les mesures canviants, les limitacions de moviments dins de les escoles i instituts han provocat moltes situacions estressants per part d’equips directius, claustres, alumnat i famílies que, a poc a poc, s’han anat relaxant perquè la sensació de control sobre la transmissió de la Covid-19 en els centres educatius s’ha fet realitat. Ara mirem amb certa perspectiva aquest curs i diem que ens anem sortit prou bé, que els escolars ho han fet molt bé i que el personal dels centres perpetuencs han fet una gran adaptació a la nova i canviant situació.

Dies de comiats són els que s’han viscut als centres educatius i han estat ben estranys perquè aquest curs tot ha estat diferent. Això sí han pogut fer aquests comiats, no com va passar el curs passat quan tot va quedar suspès. Durant tot el curs la distància social, l’ús de mascaretes, el control de temperatura i la higiene de mans ha regit la vida dels escolars de totes les edats i dels mestres i professorat així com conserges i personal d’administració i del servei de menjador. Veníem d’un curs que va acabar abans d’hora i confinats i com diu Xavier Portal, director del Col·legi Sagrada Família, s’afrontava un “triple repte: superar les mancances competencials acumulades, recuperar una socialització amb iguals afeblida i sobretot acompanyar emocionalment als infants perquè no hem d’oblidar que aquesta pandèmia ha deixat cicatrius”.

En general, totes les direccions de centre coincideixen a elogiar l’actitud de l’alumnat que s’ha adaptat a les noves mesures i restriccions. Potser on més ha costat és a Secundària, segons expliquen els mateixos centres. Des de l’Institut Estela Ibèrica, la directora Mercedes Donaire, reconeix que “el treball en equip dels docents s’ha intensificat i s’ha accelerat el pla digital”. I el Jordi Monsó, director de l’Institut Rovira-Forns, admet que “moltes de les coses noves que hem hagut de fer han vingut per a quedar-se”·

Els protocols d’higiene, mascaretes i temperatures preocupaven molt a tota la comunitat educativa, però al llarg del curs i amb el treball de tots s’ha comprovat com quan hi havia alguna persona contagiada era amb brot de fora del centre. Tot i això, s’han registrat 123 confinaments de grup. No sempre diferents perquè hi ha classes que han estat confinades més d’un cop. S’han produït més a Secundària i cap a l’Escola d’Adults. Julio Lasobras, director de l’Escola d’Adults, ha destacat que “venir a l’escola ha estat útil per oblidar-se durant un temps de la pandèmia i mantenir l’activitat i l’equilibri emocional”.

A les escoles bressol també s’han hagut d’adaptar a la pandèmia, però com diu Judith Xicota, directora de l’EBM Can Folguera, “per sort els infants s’adapten amb molta rapidessa a les noves situacions i són molt respectuosos”.

A les escoles d’Infantil i Primària, les normes de prevenció han provocat molts canvis. La majoria de direccions coincideixen en tres aspectes: la pèrdua d’especialistes, la impossibilitat de relació entre grups i les sortides i excursions habituals que no s’han fet. La directora de l’Escola La Florida, Caty Cabrera, informa que “hem hagut de deixar de fer les activitats dels espais d’aprenentatge en les quals es barregen nens i nenes de diferents grups i que tan valuoses són per a l’aprenentatge entre iguals”. La directora de l’Escola Santa Perpètua, Marga Tura, incidia que “no poder fer el pati junts ha estat un repte incomprensible per als infants que ho han fet molt bé”. La directora de l’Escola Santiga, Belén Santamaría, ha subratllat que “nosaltres entenem l’escola com un espai per compartir, on es creen oportunitats perquè l’alumnat interaccioni i es beneficiï. Treballar amb grups bombolla no ens agrada”. També en aquesta línia s’ha expressat el director d’Els Aigüerols, Robert Compta, “hem trobat a faltar aquesta barreja de grups i l’entrada i participació de les famílies”. Des de l’Escola Bernat de Mogoda, el director Fran Moro, lamentava que “s’ha perdut una mica de qualitat ja que alguns especialistes no podien entrar a alguns cursos” i el director de l’Escola Tabor, Carles Berlanga, coincidia que “no poder distribuir els docents com era habitual ha suposat un canvi en les especialitats”.

Per la seva part, el regidor d’Educació, Pere García, ha agraït el “gran esforç i la feina dels equips docents i personal de tots els centres de Santa Perpètua tan a nivell educatiu com de compliment de les mesures que ha impedit que la Covid es transmetés dins de les escoles”.


Foto: Acte de comiat al pati de l'Escola Santiga / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Aquest divendres finalitza el període d'inscripció al programa Estiu SPM
18 Abr 2024 11:33 - RedaccióAquest divendres finalitza el període d'inscripció al programa Estiu SPM

  L’Ajuntament de Santa Perpètua ofereix la programació Estiu SPM que consta dels Casals d’estiu, [ ... ]

Obertes les inscripcions per al bus a demanda que funcionarà gratuïtament el 12M
18 Abr 2024 11:07 - RedaccióObertes les inscripcions per al bus a demanda que funcionarà gratuïtament el 12M

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda oferirà el servei de bus urbà gratuït durant la propera [ ... ]

El consum domèstic d'aigua baixa durant el primer trimestre fins al 153 litres per habitant i dia
18 Abr 2024 09:20 - RedaccióEl consum domèstic d'aigua baixa durant el primer trimestre fins al 153 litres per habitant i dia

Els consums domèstics d’aigua de Santa Perpètua van baixar durant el primer trimestre de l’any [ ... ]