hola

La comunitat musulmana de Santa Perpètua va celebrar ahir dimarts 20 de juliol la Festa del Xai, una de les diades més importants en el calendari musulmà. Unes 500 persones van assistir a l’acte que, aquest any, va tenir lloc al recinte firal. Allà van fer l’oració del matí (jutba), la qual permet fer posteriorment el sacrifici del xai.

Un dels membres de la Junta de l’Associació Comunitat Musulmana de Santa Perpètua de Mogoda – Mesquita Al-Nur, Mohamed Jabbye, explica que la Festa del Xai prové d’un somni on Déu ordena a Ibrahim, el pare de la comunitat musulmana, que sacrifiqués el seu fill Ismael per demostrar la seva fidelitat. Quan Ibrahim està a punt de complir aquesta ordre, Déu l’atura i permet que substitueixi el seu fill per un xai com a ofrena.

Durant la Festa del Xai les famílies compren un xai i el sacrifiquen i, tal com explica Jabbye, sempre «es comparteix la carn de l’animal amb famílies i veïns per tal que cap persona hagi de demanar, sinó que tota la comunitat musulmana disposi de l’aliment».

Jabbye detalla que, per tal que la societat pugui conèixer aquesta festivitat, abans de la pandèmia, el col·lectiu ha convidat en diverses ocasions a tot el veïnat de Santa Perpètua a celebrar la Festa del Xai.

La regidora de Ciutadania, Sandra Gómez, ha destacat que aquesta festivitat, juntament amb el final del Ramadà, és una de les dates assenyalades dins la cultura musulmana. Gómez explica que durant aquesta festivitat cultural i religiosa els infants reben regals i estrenen vestits per després fer àpats on el xai és l’aliment protagonista.

L’any passat la comunitat musulmana no va poder celebrar la Festa del Xai a causa de la pandèmia de la Covid-19 i la regidora de Ciutadania comenta que s’han complert totes les mesures de seguretat i que membres de la comunitat es van encarregar de prendre la temperatura i proporcionar gel hidroalcohòlic a totes les persones que van assistir.

Mohamed Jabbye assegura que, per la Covid-19, la comunitat musulmana ho ha passat molt malament en relació a poder celebrar aquest tipus de festivitats. «L’any passat no vam poder fer l’oració i tampoc el sacrifici. Aquest any vam poder fer, almenys, l’oració matinal tots junts, amb distància», explica el membre de la junta. A més, amb les mesures per contenir la Covid-19, no poden abraçar-se ni visitar tots els familiars, un fet que recorda amb tristesa Mohamed però que «segur que l’any que ve recuperarem».

Gómez assegura que des de la Regidoria de Ciutadania es dona suport amb molt afecte a la Festa del Xai, ja que les persones de la comunitat musulmana que viuen al municipi es troben lluny dels seus països d’origen.


Foto: El recinte firal va acollir la festa / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Santa Perpètua commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional
01 Des 2023 09:22 - RedaccióSanta Perpètua commemora el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda en col·laboració amb l’Escola Municipal de les Arts [ ... ]

Unes quaranta parades ompliran aquest dissabte la Fira de Nadal
01 Des 2023 09:20 - RedaccióUnes quaranta parades ompliran aquest dissabte la Fira de Nadal

Gairebé una quarantena de paradetes participaran aquest dissabte 2 de desembre a la Fira de Nadal de [ ... ]

L’Assemblea Fènix debat aquest divendres quines de les onze propostes volen dur a terme
01 Des 2023 09:31 - RedaccióL’Assemblea Fènix debat aquest divendres quines de les onze propostes volen dur a terme

Ja ha arribat el dia de l’assemblea Fènix. Aquest divendres 1 de desembre a les 18 hores a La Promo [ ... ]