hola

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda se suma a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, que té lloc cada 3 de desembre. En aquesta ocasió, el Consistori organitza una activitat d'esport inclusiu en el marc de la cloenda de la Setmana del Voluntariat. A les 17 h a la pista de bàsquet del parc Central tindrà lloc una exhibició de bàsquet en cadira de rodes a càrrec de la jugadora de la Selecció Espanyola femenina Judith Núñez i alguns jugadors que ella entrena al Club Bàsquet Granollers.

Judith Núñez és actualment jugadora del Club Joventut Badalona i va participar als Jocs Paralímpics de Tòquio 2021. Aquesta esportista de Cardedeu pateix la malaltia d'osteogènesi imperfecta "malaltia dels ossos de vidres". Els equips mini femení i masculí del Club Bàsquet Santa Perpètua provaran a jugar en cadira de rodes i també aprendran com amb una sèrie de normes es pot jugar al mateix temps persones a peu i amb cadira.

Aquesta jugadora d'elit ha explicat avui que el dia que un entrenador de Sabadell li va ensenyar com podien jugar plegats va ser molt especial perquè "era el que sempre havia volgut, jugar a bàsquet amb altres persones, encara que no anessin en cadira de rodes". Per a Judith Núñez un dels objectius principals de l'esport i de l'educació és normalitzar el joc conjunt de persones amb diversitat funcional i sense. La jugadora paralímpica de bàsquet ha afirmat com ella sent ja jugadora d'alt rendiment no podia fer educació física a l'escola per anar en cadira de rodes, un fet incomprensible per a ella. Judith Núñez subratlla que cal obrir la ment dels adults i la dels infants.

Com que la celebració del Dia de les Persones amb Diversitat Funcional es fa conjuntament amb la programació de les activitats de la Setmana del Voluntariat, una de les proves de la gimcana que han preparat entre les entitats locals Espiral Catalunya i l'ONGD Asperpol estarà relacionada amb la diversitat funcional.

La gimcana tindrà lloc al passeig de La Florida al costat del parc Central i Asperpol ha aconseguit vint-i-cinc cadires de rodes que serviran per anar i tornar des del passeig fins a la pista de bàsquet. D'aquesta manera s'intenta que els participants de l'activitat es puguin posar a la pell d'una persona amb diversitat funcional i puguin experimentar i reflexionar sobre les dificultats que es troben en el seu dia a dia.

A Catalunya hi ha 315.900 persones d'entre 16 i 64 anys amb una discapacitat reconeguda, de les quals un 70,6% tenen entre 45 i 64 anys i un 29,4% menys de 45 anys. L'impacte de la pandèmia, segons informa CCOO, ha suposat una caiguda del 28,6% en el Centres Especials de Treball i d'un 42,1% en l'empresa ordinària.

La regidora de Serveis Socials, Infància i Adolescència, Ana Bajo, ha explicat que "l'objectiu de la commemoració és sensibilitzar a la ciutadania de la situació que viuen les persones amb diversitat funcional, que els costa arribar als estudis, a la feina i a viure de manera independent i que des del primer moment les hem de tenir en compte perquè són persones".

Bajo ha recordat que el ventall de diversitat funcional és molt ampli perquè pot anar des de una discapacitat auditiva en una oïda, a la manca d'un dit, un peu o una mà a discapacitats més severes i ha subratllat que aquestes necessiten de centres especials de treball, però que moltes als 21 anys queden fora del circuit laboral.

La regidora de Serveis Socials, Infància i Adolescència ha convidat a la ciutadania a prendre part a la gimcana que tindrà lloc aquesta tarda perquè puguin conèixer les dificultats de formació, inserció laboral i independència que tenen les persones amb diversitat funcional.

 

Foto: Partit de bàsquet inclusiu de l’any 2019 / L’Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient
22 Abr 2024 11:18 - RedaccióL'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en [ ... ]

L'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari
19 Abr 2024 12:49 - RedaccióL'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari

L’AFA de l’Escola Bernat de Mogoda recull fins al 26 d’abril llibres i joguines per celebrar el [ ... ]

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]