hola

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia, acompanyats per l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, entre d’altres autoritats, han inaugurat aquest divendres l’ampliació i millora de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Llagosta, situada a la conca del riu Besòs.

Les obres han suposat una inversió de més de 14 milions d’euros finançades per l’ACA i han estat enfocades a l’eliminació de la matèria nitrogenada, a més de la matèria carbonosa, per assolir una concentració molt baixa del nitrogen total a l’efluent de sortida de la planta. Gràcies a aquesta intervenció, s’estima que es deixaran d’abocar 800.000 kg/any de nitrogen, fet que incrementarà la qualitat de l’aigua del riu Besòs i revertirà en la millora de l’entorn fluvial, segons ha explicat el Consorci besos Tordera en un comunicat.L’eliminació de nutrients, com el nitrogen i el fòsfor, és la base per a la recuperació del medi fluvial i la seva biodiversitat, tant de flora com de fauna. Els treballs milloraran l’oxigenació de l’aigua i afavoriran el desenvolupament de poblacions de macroinvertebrats, amfibis i rèptils, peixos, ocells i mamífers, com la llúdriga.

La part més important d’aquesta ampliació correspon a la construcció d’un tercer decantador secundari i d’un nou reactor biològic, tot i que també s’han fet múltiples millores i adequacions d’altres instal·lacions i elements en funcionament.

L’EDAR la Llagosta tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental: la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat. Es calcula que dona servei a una població de 138.380 habitants.

La consellera Jordà ha destacat durant la inauguració que “el sanejament de les aigües residuals és una de les eines primordials per la lluita contra el canvi climàtic”. “Aquestes instal·lacions permeten donar una segona vida a l’aigua residual, contribuint a la millora de les masses d’aigua i reciclant al mateix temps un residu que generem totes i tots”.Jordà també ha assenyalat que “en el Pla de gestió de les conques internes 2022-2027 estan previstes un total de 430 accions en matèria de sanejament amb una inversió de 600 milions d’euros”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia, ha destacat que “aquesta ampliació ens ajudarà a assolir un Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030, en concret el que fa referència a Aigua neta i Sanejament, compromisos que tenim totes les administracions”. D’altra banda, ha volgut agrair “el treball conjunt entre administracions i l’esforç dut a terme pels professionals encarregats de l’obra i de la gestió de l’EDAR per garantir en tot moment el sanejament, tot i la complexitat del projecte”. 

L’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, ha posat de manifest la importància “que tota la societat s’impliqui en vetllar pels nostres rius i que les administracions segueixin invertint en el sanejament”.  A l’acte també han estat presents, l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel García, i l’alcalde de Martorelles, Marc Candela. 


Foto: L'alcaldessa de Santa Perpètua i la vicepresidenta del consorci, la perpetuenca Neus garcia, han participat a l'acte d'avui a  l'EDAR de La Llagosta / Aj de la Llagosta

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021
29 Jul 2022 08:04 - NataliaL’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha augmentat en un 60% les resolucions [ ... ]

El Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments
29 Jul 2022 08:02 - NataliaEl Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments

El Mercat Municipal de Santa Perpètua romandrà tancat al públic entre el 8 i el 21 d’agost amb [ ... ]

Aquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua
28 Jul 2022 09:39 - NataliaAquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua

El divendres 29 de juliol finalitzen les activitats infantils i juvenils de les diferents propostes [ ... ]