hola

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia, acompanyats per l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, entre d’altres autoritats, han inaugurat aquest divendres l’ampliació i millora de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Llagosta, situada a la conca del riu Besòs.

Les obres han suposat una inversió de més de 14 milions d’euros finançades per l’ACA i han estat enfocades a l’eliminació de la matèria nitrogenada, a més de la matèria carbonosa, per assolir una concentració molt baixa del nitrogen total a l’efluent de sortida de la planta. Gràcies a aquesta intervenció, s’estima que es deixaran d’abocar 800.000 kg/any de nitrogen, fet que incrementarà la qualitat de l’aigua del riu Besòs i revertirà en la millora de l’entorn fluvial, segons ha explicat el Consorci besos Tordera en un comunicat.L’eliminació de nutrients, com el nitrogen i el fòsfor, és la base per a la recuperació del medi fluvial i la seva biodiversitat, tant de flora com de fauna. Els treballs milloraran l’oxigenació de l’aigua i afavoriran el desenvolupament de poblacions de macroinvertebrats, amfibis i rèptils, peixos, ocells i mamífers, com la llúdriga.

La part més important d’aquesta ampliació correspon a la construcció d’un tercer decantador secundari i d’un nou reactor biològic, tot i que també s’han fet múltiples millores i adequacions d’altres instal·lacions i elements en funcionament.

L’EDAR la Llagosta tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental: la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat. Es calcula que dona servei a una població de 138.380 habitants.

La consellera Jordà ha destacat durant la inauguració que “el sanejament de les aigües residuals és una de les eines primordials per la lluita contra el canvi climàtic”. “Aquestes instal·lacions permeten donar una segona vida a l’aigua residual, contribuint a la millora de les masses d’aigua i reciclant al mateix temps un residu que generem totes i tots”.Jordà també ha assenyalat que “en el Pla de gestió de les conques internes 2022-2027 estan previstes un total de 430 accions en matèria de sanejament amb una inversió de 600 milions d’euros”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia, ha destacat que “aquesta ampliació ens ajudarà a assolir un Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030, en concret el que fa referència a Aigua neta i Sanejament, compromisos que tenim totes les administracions”. D’altra banda, ha volgut agrair “el treball conjunt entre administracions i l’esforç dut a terme pels professionals encarregats de l’obra i de la gestió de l’EDAR per garantir en tot moment el sanejament, tot i la complexitat del projecte”. 

L’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, ha posat de manifest la importància “que tota la societat s’impliqui en vetllar pels nostres rius i que les administracions segueixin invertint en el sanejament”.  A l’acte també han estat presents, l’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel García, i l’alcalde de Martorelles, Marc Candela. 


Foto: L'alcaldessa de Santa Perpètua i la vicepresidenta del consorci, la perpetuenca Neus garcia, han participat a l'acte d'avui a  l'EDAR de La Llagosta / Aj de la Llagosta

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient
22 Abr 2024 11:18 - RedaccióL'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en [ ... ]

L'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari
19 Abr 2024 12:49 - RedaccióL'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari

L’AFA de l’Escola Bernat de Mogoda recull fins al 26 d’abril llibres i joguines per celebrar el [ ... ]

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]