hola

L'ONGD SPSolidària lamenta i rebutja la decisió del Govern Espanyol de cedir "davant el xantatge del Regne del Marroc i trair el poble sahrauí donant suport a la proposta marroquina de annexionar-se el Sàhara Occidental com una autonomia". Així de contundent s'expressa l'entitat en un comunicat fet públic a través de les seves xarxes i que està compartint amb altres organitzacions. De fet, ha presentat una proposició als grups municipals de l'Ajuntament de Santa Perpètua per tal que sigui debatuda en la propera sessió de la Corporació Local.

El 18 de març el regne del Marroc va fer pública una carta del president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, en la qual es mostrava favorable a la proposta marroquina de concloure la descolonització del Sàhara Occidental amb una autonomia dins del Marroc que s'annexionaria aquest territori. SPSolidària afirma que aquesta posició "està absolutament en contradicció amb la legalitat internacional. Nacions Unides, la Unió Africana, la Unió Europea, la Cort Internacional de Justícia, el Tribunal de Justícia Europeu i totes les organitzacions regionals i continentals africanes no reconeixen cap sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental".

SPSolidària recorda que Espanya té responsabilitat jurídica i política en la defensa de les fronteres reconegudes internacionalment, així com la d'aturar l'expansió marroquina, a més de les seves responsabilitats amb el poble Sahrauí. "No oblidem que eren súbdits de l'Estat Espanyol i no podem obviar les responsabilitats que també té juntament a les NNUU sobre el poble Sahrauí. Aquesta responsabilitat no caduca mentre el poble Sahrauí no hagi pogut exercir el seu dret inalienable a l'autodeterminació", insisteix l'ONGD.

El portaveu de SPSolidària, Manel Llord, ha explicat que aquest canvi de criteri del Govern Espanyols ha causat sorpresa, enorme decepció i indignació en el sí de l'ONGD local i en tot el moviment solidari amb el poble sahrauí. Llord ha afirmat que aquesta decisió vulnera el dret internacional, dona suport a la violació sistemàticament dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara i condemna a 200.000 persones a continuar en campaments de refugiats.

SPSolidària titlla de "nova traïció al poble sahrauí" aquesta decisió del Govern Espanyol que a més trenca amb la seva postura sobre la causa sahrauí expressada en el programa electoral del PSOE a les darreres eleccions generals on diu que es promourà la solució del conflicte del Sàhara Occidental a través del compliment de Nacions Unides i que garanteixi el dret d'autodeterminació i que s'haurà de consensuar amb el poble sahrauí.

El poble sahrauí i el Regne del Marroc es troben actualment en conflicte bèl·lic, des de novembre de 2020, perquè l'exèrcit del Marroc va vulnerar l'alt el foc acordat amb NNUU i va trencar els acords de pau en el pas del Guerguerat en obrir foc contra població civil. Manel Llord ha subratllat que el Govern Espanyol com a potència colonitzadora ha de mediar en el conflicte i intentar un alto el foc.

El membre de SPSolidària ha explicat que l'ONGD reclama la defensa de la legalitat internacional i ha presentat una proposició per tal que sigui tractada al Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua que sempre ha estat solidària amb el poble sahrauí. Sobre la possibilitat de realitzar el projecte de Vacances en Pau aquest estiu, hores d'ara es dubte sobre la possibilitat de fer-la entre la situació de conflicte bèl·lic, el Covid i ara aquest darrer conflicte polític.

D'altra banda, SPSolidària està molt satisfeta amb l'acollida que està tenint l'activitat Llenas de vida a la programació estable i a les sessions de l'Hora del cafè en la qual s'explica com està funcionant el Centre Materno Infantil de Tifariti construït amb subvencions dels ajuntament de Santa Perpètua i Montcada. Manel Llord ha subratllat que hi han nascut centenars de sahrauís.


Foto: Imatge d'arxiu d'una festa d'acollida als infants sahrauís al bosc de la Torre / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021
29 Jul 2022 08:04 - NataliaL’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha augmentat en un 60% les resolucions [ ... ]

El Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments
29 Jul 2022 08:02 - NataliaEl Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments

El Mercat Municipal de Santa Perpètua romandrà tancat al públic entre el 8 i el 21 d’agost amb [ ... ]

Aquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua
28 Jul 2022 09:39 - NataliaAquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua

El divendres 29 de juliol finalitzen les activitats infantils i juvenils de les diferents propostes [ ... ]