hola

El Consistori endega una política d’habitatge per millorar l’estat de conservació dels edificis i poder ajudar a les comunitats a accedir als programes de subvencions

L’Ajuntament està treballant en una estratègia d’intervenció administrativa per donar suport a les comunitats veïnals en la rehabilitació d’edificis, en la instal·lació d’ascensors i en la implementació de mesures d’aïllament i eficiència energètica i generadores d’energies renovables. El programa s’emmarcarà en el Pla Estratègic de Rehabilitació de Santa Perpètua, que el Consistori redactarà properament. Per al programa de rehabilitació, l’Ajuntament disposa d’un milió d’euros d’inversions. Els ajuts es complementaran amb altres finançaments externs com les noves línies de subvenció dels fons europeus Next Generation i previsiblement el Plan Estatal de Vivienda. El regidor d’Habitatge, Sergi Hernández, ha anunciat que l’Ajuntament durà a terme una prova pilot a la zona més antiga de Can Folguera, coneguda com a Comillas, per fomentar la rehabilitació d’edificis i la instal·lació d’ascensors.

El regidor ha manifestat que l’objectiu d’aquest nou Pla de rehabilitació és “dignificar els barris, lluitar contra l’exclusió residencial i forçar als grans tenidors a mobilitzar l’habitatge buit i fer complir les seves obligacions de conservació dels inmobles i amb les comunitats” i ha afegit que “també volem conscienciar de l’obligació del deure de conservació i manteniment dels edificis, per garantir la seguretat tant de les persones que l’ocupen com d’aquelles que passen pel carrer”. Per dur a terme aquest projecte i altres relacionats amb la rehabilitació en el marc de l’estratègia municipal, l’Ajuntament ampliarà les funcions de l’Oficina Local d’Habitatge (OLH) que passarà a denominar-se Oficina Local d’Habitatge i Rehabilitació (OLHR) i donarà suport al veïnat i gestionarà aquests projectes. “Les comunitats rebran tot el suport i acompanyament necessari per facilitar la tramitació i la contractació d’empreses per executar les obres que siguin necessàries i d’acord als criteris que estableixin les diferents convocatòries d’ajuts, podran rebre subvenció i ajuts econòmics i en alguns casos, l’Ajuntament pretén arribar a acords amb les comunitats per tal que des de la pròpia administració puguem executar els projectes, avançant els diners i liquidar les quotes posteriorment aplicant les subvencions necessàries” ha explicat l’edil.

L’edil ha explicat que el Consistori declararà una primera Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR) aquesta zona del barri, que inclou un total de 27 immobles i 97 escales/comunitats. L’ACR és un instrument de foment que l’administració local emprarà per solucionar la conservació dels edificis de Can Folguera vell, en molts casos en situació de degradació, amb importants necessitats de manteniment i amb moltes mancances d’accessibilitat. Per aquest motiu, Sergi Hernández ha manifestat que l’Ajuntament aplicarà mesures d’intervenció administrativa per incompliment dels deures de conservació i rehabilitació. “Això vol dir que des del Consistori, farem la detecció de casos i intentarem arribar a acords amb les comunitats, i en cas d’urgència i necessitat, entrarem per la via administrativa i farem ordres d’execució per tal que les comunitats realitzin els treballs de rehabilitació i manteniment necessaris per a la bona salut dels edificis”, ha asseverat el responsable municipal d’Habitatge.

El regidor també ha fet una crida als grans tenidors d’habitatge per tal que també s’impliquin amb les comunitats en aquesta responsabilitat com a propietaris d’immobles i ha aprofitat per recordar-los la seva obligació també de cedir aquests habitatges per a lloguer social. Sergi Hernández ha explicat que s’abordarà la problemàtica de l’ocupació il·legal i s’eliminaran aquelles incíviques i delinqüèncials, que poden afectar la bona convivència veïnal de les comunitats.

Ajuts del fons Next Generation
Juntament amb la línia d’ajuts que obrirà l’Ajuntament en el marc del Pla d’Inversions, els fons Next Generation preveuen noves línies de subvenció en l’àmbit de la rehabilitació que permetran lluitar contra el canvi climàtic i promoure l’estalvi energètica i que també poden finançar complementàriament la rehabilitació tradicional, l’accessibilitat o la conservació dels edificis. Els fons presenten diferents línies de finançament que adrecen a propietats individuals, a la pròpia llar, com a les comunitats i als ajuntaments. El regidor d’Habitatge ha recordat que aquests fons són una oportunitat que no podem perdre i que en aquest cas conjuguen tant la part de millora de l’eficiència energètica i de reducció de la petjada ecològica amb la rehabilitació i millora dels edificis d’habitatge. En aquest sentit, l’edil ha destacat que aquests ajuts estan oberts a tota la ciutadania i ha recordat l’obligatorietat de disposar de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE) per poder concórr­er a aquestes subvencions. La nova Oficina Local d’Habitatge i Rehabilitació assistirà a les comunitats amb la gestió dels Fons.

Noves subvencions per a la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE)
L’Ajuntament de Santa Perpètua està preparant una nova convocatòria municipal de subvencions per donar suport al veïnat en els tràmits de la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE), “Volem preparar al màxim possible tant el municipi com les comunitats de veïns per aprofitar al màxim totes les oportunitats de finançament” i ha informat que convocarà properament les associacions de veïns i veïnes del municipi i les gestories de les comunitats per tal d’informar-los de l’estratègia municipal de rehabilitació i dels nous recursos i plantejar acords de cooperació. La ITE determina l’estat de l’edifici i orienta en les actuacions que cal realitzar per tal de complir el deure de conservació i manteniment de les propietats dels habitatges. Aquest tràmit és obligatori per a tots els edificis de més de 45 anys d’antiguitat i també per a aquells que vulguin acollir-se a programes públics d’ajuts per al foment de la rehabilitació. “Volem insistir molt a la ciutadania de la importància de passar aquesta revisió, primer per la salut dels edificis, i segon perquè és també imprescindible per poder optar a diferents línies d’ajuts com ara els Next Generation”, ha destacat el regidor Sergi Hernández. “Passar la ITE vindria a ser com passar la ITV (inspecció tècnica de vehicles) perquè es un sistema de control periòdic dels edificis per verificar que els immobles estan conservats i rehabilitats”, ha afegit. Les comunitats són les que tenen l’obligació legal de que l’edifici passi la ITE i les que han d’assumir el cost econòmic derivat d’aquesta inspecció. No passar-la constitueix una infracció greu, segons la Llei del dret a l’habitatge i pot comportar sancions, que es poden incrementar exponencialment en cas que a causa d’una deficiència en l’edifici es produís un incident que afectés persones o bens.


Foto: Façanes d'edificis del barri de Can Folguera / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient
22 Abr 2024 11:18 - RedaccióL'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en [ ... ]

L'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari
19 Abr 2024 12:49 - RedaccióL'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari

L’AFA de l’Escola Bernat de Mogoda recull fins al 26 d’abril llibres i joguines per celebrar el [ ... ]

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]