hola

La Diputació de Barcelona, una vuitantena de municipis entre els quals l'Ajuntament de Santa Perpètua, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han escenificat l’adhesió conjunta a la Declaració per uns municipis i unes comunitats cuidadores. El text expressa el compromís dels ens locals a entendre les cures “com una activitat essencial per a la vida, així com per a la dinamització social i econòmica dels nostres municipis, que requereix de major reconeixement i de corresponsabilitat personal, social i institucional”. I concreta un decàleg de 10 accions per avançar en les polítiques públiques locals de les cures.

Impulsar polítiques públiques locals que situïn les cures en el centre del debat i de l’acció municipal des d’una perspectiva de democratització de la cura i de corresponsabilització d’homes i dones; afavorir l’accessibilitat a serveis de cures de proximitat, en la llar o en la comunitat, en el marc de la cooperació interadministrativa, i apostant per la innovació social. Aquestes són dues de les accions del decàleg que també incorpora la perspectiva de la interdependència, del cicle vital i de l’atenció centrada en la persona en la resposta a necessitats de cura per tal de promoure la flexibilitat i adaptabilitat als contextos, circumstàncies i necessitats específiques, singulars i canviants.

Amb aquest objectiu, el compromís és promoure accions per fomentar la dignitat i l’autonomia de les persones des de la lògica de la prevenció; mostrar el valor positiu de la cura, i contribuir a avançar en equitat en la distribució social del treball de cures, així com en la seva professionalització i dignitat i impulsar el reconeixement i facilitar suport i acompanyament a les persones que cuiden, de forma professional o no.

El decàleg inclou accions a exercir entre els actors relacionats amb l'àmbit com enfortir aliances entre l’administració local, les entitats del tercer sector social i les iniciatives comunitàries per impulsar espais de coproducció publicocomunitària en la resposta a necessitats de cures i a la soledat no desitjada, o promoure accions d’accessibilitat als espais públics i habitatges, així com d’adaptació funcional de les llars, per garantir un millor exercici de la cura en un municipi que afavoreixi entorns facilitadors de la convivència, la reciprocitat i la cohesió social.

El manifest inclou la participació de les persones implicades en els processos de provisió i recepció de cura per repensar el model d’atenció a les necessitats i potenciar i ser part activa d’espais de debat, coneixement, intercanvi i treball en xarxa per avançar en posicionament, estratègies i actuacions que permetin millorar la qualitat dels serveis de cures, des de l’equitat i la justícia social i de gènere.

L’acte que va tenir lloc el 25 d’abril, amb l’assistència de més de 400 representants d’ajuntaments, entre els quals l'alcaldessa, Isabel Garcia, i la regidora de Serveis Socials, Ana Bajo, experts i professionals del sector assistencial.

Les jornades, organitzades per la Diputació de Barcelona, pretenen posar en valor el paper de l’administració local en la millora dels serveis i recursos de proximitat vinculats amb les cures al llarg del cicle de vida, com l’ajuda domiciliària, les tecnologies d’atenció a la llar, l’adaptació funcional dels habitatges i l’assistència personal; l’atenció integrada i la cooperació publico-comunitària, així com el suport a les persones cuidadores.


Foto: Representants de les administracions signants / Diputació de Barcelona 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Fènix desplega les seves ales amb l'èxit de la primera activitat del projecte, la fira urbana Block
22 Abr 2024 12:21 - RedaccióEl Fènix desplega les seves ales amb l'èxit de la primera activitat del projecte, la fira urbana Block

La primera activitat del projecte Fènix va tenir lloc aquest dissabte 20 d’abril al parc dels Ametller. [ ... ]

L'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient
22 Abr 2024 11:18 - RedaccióL'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en [ ... ]

L'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari
19 Abr 2024 12:49 - RedaccióL'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari

L’AFA de l’Escola Bernat de Mogoda recull fins al 26 d’abril llibres i joguines per celebrar el [ ... ]