hola

El Dia Internacional de la diversitat funcional va denunciar la situació d’invisibilitat que pateixen les persones amb diversitat funcional en els diferents sectors de la societat per poder exercir els seus drets i també els seus deures. Aquest any el manifest ha estat redactat i subscrit per les entitats AFAVO, Espiral Catalunya, Junts per la Diversitat, el club Lodbrok i familiars de persones amb discapacitat. Les entitats van demanar una societat inclusiva cap a la diversitat i van reflexionar que totes les persones assistents a l’acte “patirem en algun moment de les nostres vides algun tipus de discapacitat”. Les entitats van reclamar que governs, societat civil, sector privat i entitats col·laborin en l’adopció d’una mirada inclusiva de la diversitat funcional. El manifest afirma que hem de construir una societat amb l’objectiu que aquest dia no sigui de reivindicació sinó de celebració.

Representats d’algunes d’aquestes entitats van donar lectura al manifest el divendres 2 de desembre a la plaça de la Vila. El delegat local d'AFAVO, Ignasi Torra, va expressar que "considerem que avui més que un dia per celebrar és un dia per emfatitzar, educar i donar visibilitat. És un dia per reivindicar la necessitat de la pressa de consciència sobre la situació que patim les persones amb diversitat funcional. Totes les persones hem de gaudir dels mateixos drets ja que totes tenim les mateixes necessitats: necessitat d’autonomia, necessitat de treball, necessitats comunicatives, necessitats lúdiques, necessitats emocionals ,necessitats afectives i sexuals, necessitats a un habitatge digne,i un llarg etcètera. aquest dia internacional de la diversitat funcional és un dia per reivindicar la necessitat de la pressa de consciència sobre la situació que patim les persones amb diversitat funcional"

La presidenta d’Espiral, Maribel Medina, va manifestar que aquest 3 de desembre "hem d’aixecar la veu i hem de poder ser escoltats, cal educar una societat amb una mirada de respecte, inclusiva cap a la diversitat. Necessitem una societat pro activa que emprengui accions. Només d’aquesta manera no hauríem de manifestar, en un dia com avui, el ser vistos i escoltats" i va afegir que "les nostres mares i pares volen ser simplement mares i pares nostres, independentment de la nostra diversitat. Estan cansades i cansats de ser advocades, economistes, doctores, infermeres, professores, terapeutes, divulgadores, constructores…la societat, en general, i les institucions en particular, han de dotar de recursos administratius, educatius, sanitaris, socials"

La secretaria d’Espiral Marta Garcia van finalitzar la lectura del manifest i va fer una reflexió en veu alta “totes i cadascuna de les persones que estem avui aquí patirem en algun moment de les nostres vides algun tipus de discapacitat, totes i cadascuna de les persones que estem avui aquí, segur, tenim algun familiar, amistat, persona coneguda amb algun tipus de discapacitat. La pregunta seria: quina societat volem construir perquè qualsevol persona, i quan diem qualsevol, volem dir qualsevol persona, pugui participar i gaudir dels mateixos drets?. Volem els mateixos drets, els mateixos deures i que ens deixin de tractar com si fossim eterns infants. hem crescut més ràpid que les nostres societats i ara els toca a elles crèixer per estar a l’alçada de les nostres necessitats. Per últim va desitjar que aquest dia "no sigui de reivindicació sinò de celebració".

Cor d'espelmes solidari amb La Marató

Durant tota la tarda de divendres es van instal·lar a la plaça de la Vila parades de les entitats Espiral, AFAVO i Lodbrok que van oferir informació de les seves accions relaciones amb l’autisme, l’Alzheimer i la diversitat i l’esport, respectivament. L’Associació Junts per la diversitat també va assistir ala diada.

Després de la lectura del manifest i abans de l'encesa dels llums de Nadal , les entitats i l’Ajuntament de Santa Perpètua van organitzar la realització d’una encesa d’espelmes amb la forma d’un cor. La ciutadania va poder adquiri aquestes espelmes al preu d'un euro, que es destinaran a la Marató de TV3 que enguany dedicarà els beneficis obtinguts a les malalties cardiovasculars. Per la seva part, Lodbrok bàsquet va organitzar una jornada de bàsquet inclusiu.


Foto: La lectura del manifest va tenir lloc a la plaça de la Vila / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Salut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”
22 Mar 2024 14:41 - RedaccióSalut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Santa Perpètua s’inaugurarà aquest estiu, [ ... ]

L'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions
22 Mar 2024 14:26 - RedaccióL'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va atendre l’any 2023 un total de [ ... ]

S’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta
22 Mar 2024 14:22 - RedaccióS’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta

L'Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda ha iniciat els treballs d’instal·lació d’una planta fotovoltaica [ ... ]