hola

Aquest mes de març s’ha posat en marxa la comissió de seguiment del Pla de Sequera de l’Ajuntament de Santa Perpètua un cop ha entrat en vigor el nou estat d’excepcionalitat decretat pel Govern de la Generalitat davant la disminució de les reserves hidrològiques i la manca de pluges. Aquesta comissió “garanteix la coordinació dels serveis municipals per mitigar l’impacte d’aquesta crisi hidrològica i garantir les restriccions que ens afecten”, segons ha explicat el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández.

La comissió polític-tècnica està presidida per l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia i la conformen el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, caps d’àrea de diversos serveis municipals i representants de la companyia CASSA, adjudicatària del servei d’aigua al municipi. La comissió, en la seva primera reunió, va analitzar la situació i va establir les mesures que s’adoptaran per complir les noves restriccions que ha decretat la Generalitat en l’ús de l’aigua.

Aquesta nova fase de declaració de sequera suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos: 40% de reducció per a usos agrícoles, 15% de reducció per a usos industrials i la prohibició del reg de zones verdes i privades i de la neteja de carrers amb aigua potable, tret d’excepcions com la seguretat viària. L’Ajuntament també demana sensibilització i la col·laboració ciutadana per fer un consum responsable de l’aigua davant la situació de sequera
El regidor de Canvi Climàtic també ha explicat que, “malauradament, si es manté aquest episodi d’excepcionalitat, aquest estiu, l’Ajuntament no podrà obrir el parc de jocs d’aigua, que es va instal·lar l’any passat, al parc d’Europa al barri de Mas Costa”. Sergi Hernández ha manifestat que “estem en un episodi molt greu que s’ha agreujat en els darrers mesos” però Santa Perpètua “està en unes bones condicions per fer front a aquest episodi de sequera” gràcies a la bona xarxa i als consum de la ciutadania. En aquest sentit ha informat que la fase d’excepcionalitat estableix un consum màxim diari de 230 litres per habitant i dia i actualment el consum mitjà de tota Santa Perpètua, incloent-hi activitats econòmiques i comercials, és de 192 litres per habitant i dia.

L’edil ha manifestat que “hem de garantir que l’impacte de la crisi hidrològica sigui el mínim possible per a la nostra ciutat”. Durant la reunió de la comissió es va informar que no es poden omplir tant piscines públiques com privades i que l’ús d’aigua potable queda limitat al reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua i en centres educatius està permès l’ompliment complert o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants. També està prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats excepte per regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la. La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora. En aquest sentit Sergi Hernández ha explicat que l’Ajuntament contempla utilitzar aigua regenerada de les depuradores de Riu Sec a Sabadell o la de la Llagosta tant per la neteja viària com per al reg. La neteja de vehicles en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua està permesa però els trens de rentat que no en disposi no poden operar.

S’estudia omplir la bassa amb aigua regenerada

L’Ajuntament valora utilitzar la bassa del Parc Central com a dipòsit natural, on es porti aigua regenerada, que pugui contribuir a la regeneració i a l’oxigenació d’aquest espai i utilitzar l’aigua per a serveis municipals com la neteja viària o el rec de zones verdes, i fins i tot, per contribuir a la subsistència de la vida vegetal d’aquest espai, segons ha explicat el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández. L’edil ha recordat que la bassa “té un interès biològic i un ecosistema interessant” que s’abasteix d’un aqüífer que en aquest moment es troba sec i que és un espai corredor per aus migratòries. El decret de l’estat d’excepcionalitat de la Generalitat permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel manteniment de llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, com és el cas de la bassa, encara que el Consistori està estudiant omplir l’espai amb aigua regenerada. Fa dos anys es va instal·lar un dipòsit de clor per al reg que millora el tractament de l’aigua

Foto: Bassa del parc Central / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Millora de la seguretat viària a la carretera B-140
15 Abr 2024 17:26 - RedaccióMillora de la seguretat viària a la carretera B-140

L’Ajuntament de Santa Perpètua està finalitzant els treballs de millora de la seguretat viària [ ... ]

L'Ajuntament renova el Segell Infoparticipa que atorga la UAB
15 Abr 2024 17:16 - RedaccióL'Ajuntament renova el Segell Infoparticipa que atorga la UAB

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha renovat el Segell Infoparticipa com a reconeixement a [ ... ]

Joventut obre inscripcions per participar a un taller per gestionar l'angoixa i l'estrès
15 Abr 2024 10:06 - RedaccióJoventut obre inscripcions per participar a un taller per gestionar l'angoixa i l'estrès

Avui 15 d'abril s'han obert les inscripcions per participar al Taller Em comprenc, eines per a [ ... ]