hola

El confinament domiciliari ha estat necessari per poder evitar la propagació de la Covid-19. Amb aquest confinament es va donar un aïllament social que ha pogut provocar una gran sensació de soledat a moltes persones. Així mateix, aquest sentiment ha comportat ansietat, tristesa i pensaments negatius. En definitiva, l’aïllament social pot tenir conseqüències perjudicials per la salut mental i és necessari posar-hi tota l’atenció possible per prevenir i gestionar aquests efectes. Els professionals sanitaris poden donar eines a la ciutadania per a treballar totes aquestes emocions.

Entre les mesures adoptades per combatre la pandèmia, el confinament domiciliari es va considerar essencial per poder evitar la dispersió del virus entre la població. Però aquest aïllament social pot tenir conseqüències negatives per a la salut pel sentiment de solitud que pot provocar. La sensació de soledat durant els mesos de confinament ha pogut provocar en moltes persones pensaments negatius, fruit de l’ansietat, de la tristesa i de l’aïllament mateix. La relació entre aïllament social i solitud és estreta però no són el mateix. Es pot mesurar objectivament quantes persones hi ha aïllades en una població però és molt difícil mesurar i valorar els sentiments de solitud que experimenten. Pel que fa a la salut, l’aïllament i la solitud també poden comportar un augment en el risc de patir malalties, depressió i acceleració en l’aparició de demències. Les activitats preventives per contrarestar el sentiment de solitud han d’anar dirigides a fomentar el manteniment de les activitats habituals en la mesura que es pugui, per evitar l’aïllament social. En aquest sentit, és recomanable sortir a passejar com a mínim un cop al dia, fer activitats de lleure que resultin agradables com llegir, cuinar, cosir, etc. així com de tipus cognitiu que reforcin la memòria. També és convenient parlar amb familiars i amics de forma diària i quedar-hi sempre que sigui possible, sense oblidar seguir les mesures de seguretat establertes. A més, en temps de distància social és fa necessari aprendre a manifestar les emocions i verbalitzar els sentiments envers les persones que cadascú té a prop.

Els professionals sanitaris del CAP Santa Perpètua i del CAP La Florida poden ajudar a aquelles persones que poden tenir sentiments com els descrits anteriorment quan tenen dificultats per a poder gestionar les seves emocions. Donen eines per a millorar la gestió emocional i en els casos que així ho requereixin treballen conjuntament l’Atenció Primària amb professionals especialitzats en Salut Mental. A més, existeixen altres casuístiques que també cal detectar com a senyal d’alerta per consultar els professionals al respecte. La por al contagi o la por a sortir al carrer ajuda a protegir-se quan és una emoció adaptativa per afrontar una amenaça. Ara bé, quan aquesta por és excessiva genera una angoixa que fa prendre precaucions inútils i que acaben desenvolupant un estat d’ansietat no adaptativa. Aquest estat pot acabar potenciant el bloqueig, la fatiga extensa, la sensació que la situació sobrepassa o desborda. Una altra situació de risc per a la salut mental observada durant la pandèmia és el dol per la pèrdua d’un familiar al qual no s’ha pogut acompanyar durant l’etapa de final de vida, en moltes ocasions degut a les restriccions d’aquest contacte social i mobilitat. Aquestes persones poden acabar desenvolupant un dol complicat, quan la resposta a la pèrdua va acompanyada de deteriorament global en la vida o en les relacions de la persona, així com una cronificació dels símptomes més enllà de la seva intensitat. És important comprendre que el patiment no es pot evitar, però no ha de ser necessàriament l’expressió d’una psicopatologia. El patiment necessita d’un acompanyament i el recolzament social a la persona resulta fonamental. Si necessiteu contactar amb l’Equip d’Atenció Primària de Santa Perpètua de Mogoda, la forma més adequada és a través del telèfon 93 728 44 44 o del web citapreviasalut.cat. Hem d’evitar acudir al centre sense cita prèvia, perquè això ens permet organitzar els fluxos d’aforament per evitar contagis i mantenir així la seguretat de tothom. També a través de l’espai digital “La Meva Salut” es poden enviar missatges al seu professional de capçalera a través de l’eConsulta.

 

Foto: Imatge d’un balcó del municipi durant el passat confinament domiciliari del 2020 / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault