hola

La Corporació Local ha aprovat una proposició que reclama un acord de coresponsabilitat i cogovernança pel que fa al foment i al finançament de l’Educació 0-3 anys a Catalunya. L'Ajuntament de Santa Perpètua instarà el govern de la Generalitat a abordar la universalització de l’Educació infantil, mitjançant el creixement del nombre de places públiques a on estableixi el nou Mapa de 0-3 anys de Catalunya. Actualment, en territoris amb molta població o amb oferta limitada de places es pot produir una major demanda de places d'infantil de 2 anys que places reals.

L'1 d’abril, la Generalitat va signar el Tercer Acord-marc per a la implementació del finançament del cost d'escolarització per a les famílies d’infants a i2 a les llars d’infants i escoles bressol de titularitat municipal i per avançar cap a la incorporació del finançament del primer i segon curs del primer cicle d’educació infantil (i0 i i1). En l’acord s’estableix un finançament de 1.600 € any per plaça per fer front a la part d’aportació de les famílies d’I2 i el mateix import de 1.600 € de mòdul de finançament de la Generalitat. L'Ajuntament considera que, malgrat que l’acord és una fita positiva per reduir substancialment l’aportació de les famílies, infrafinança el sosteniment del servei i amaga un canvi de model de gestió, organització i finançament de les escoles bressol municipals.

L'Ajuntament demanarà que la Generalitat aporti el cost total del que suposa el servei complet de les escoles bressol municipals, incrementant l’aportació dels 1.600 € en base al cost real del servei i incloent el finançament de l’esforç de les polítiques socials dels ajuntaments (tarifació social, ajudes i beques) i atenent l’IPC anual.

També es demana la garantia a les administracions locals del pagament dels deutes pendents referents a les places d’escoles bressol que correspon al Govern de la Generalitat. Els grups municipals també demanen que la Generalitat generi una línia de recursos econòmics i ajuts per cobrir les necessitats educatives especials, la cobertura alimentària i d’acollida per als infants de famílies vulnerables, evitant l’exclusió per motius socioeconòmics. Per últim, elaborar un nou Mapa i fomentar i facilitar la creació de noves places d’escolarització de 0 a 3 anys, aprofitant l’important finançament dels Fons Europeus de recuperació.

L'alcaldessa, Isabel Garcia, va expressar que aquesta proposta es fa per garantir la universalitat i el finançament real de l'etapa educativa de 0 a 3 anys que a dia d'avui no està clar. Garcia va apuntar que hi ha municipis que no disposa d'escoles bressol suficients per absorbir tota la població de i2 i que aquest és un problema que es pot donar segons la decisió de la Generalitat.

L'alcaldessa va subratllar que la Generalitat només cobreix part del terç que correspondria a les famílies però que els ajuntaments haurien de dedicar més pressupost derivat de l'augment de matrícules i del càlcul que ha utilitzat la Generalitat. Aquesta proposta ha comptat amb el vot contrari del grup Republicà que ha argumentat que està totalment a favor de la decisió presa per la Generalitat.L'alcaldessa li ha contestat que tots els grups estan a favor de la gratuïtat de l'educació però que el que es demana és garantir l'estabilitat financera ja que és insuficient i l'oferta de places necessàries per cobrir tota la demanda.

 

Foto: Escola Bressol Can Folguera / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La plaça de les Tretze Roses acollirà diumenge la commemoració de la II República
12 Abr 2024 11:16 - RedaccióLa plaça de les Tretze Roses acollirà diumenge la commemoració de la II República

La plaça de les Tretze Roses acollirà el diumenge 14 d’abril l’acte institucional de commemoració [ ... ]

Política
Kevin Romero, número 8 a la candidatura de Ciutadans al Parlament de Catalunya
16 Abr 2024 09:09 - RedaccióKevin Romero, número 8 a la candidatura de Ciutadans al Parlament de Catalunya

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Kevin Romero, [ ... ]

Política
El Ple debat avui l'ordenança sobre l'ús de l'aigua en situació de sequera
25 Abr 2024 12:13 - RedaccióEl Ple debat avui l'ordenança sobre l'ús de l'aigua en situació de sequera

El Ple de la Corporació local de l'Ajuntament de Santa Perpètua preveu aprovar avui 25 d'abril de [ ... ]

Política