hola

Els professionals de l’Atenció Primària de la Metropolitana Nord es sumen a la commemoració el 13 de juny del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell i ho fan recordant alguns consells, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç d’aquesta malaltia.

Aquest any, a més, a causa de la situació provocada per la COVID-19, l’exposició al sol no es farà com habitualment. Aquest any, la pell no ha pogut adaptar-se de forma natural com acostuma a fer els mesos previs a l’estiu. Per això, els professionals sanitaris coincideixen en incidir en el fet que l’exposició al sol s’ha de fer de forma progressiva i que cal evitar les hores compreses entre les 12 i les 16h, quan la radiació arriba amb la màxima intensitat. Aquest aspecte, juntament amb l’aplicació freqüent de protectors solars, és clau per a la prevenció del càncer de pell, ja que l’exposició excessiva a la radiació ultraviolada és el factor de risc més important de patir-lo.

A més, cal tenir en compte que els efectes de les radiacions ultraviolades s’acumulen al llarg de la vida, tot i l’aplicació de fotoprotectors. De fet, l’evidència científica revela que més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades solars, especialment durant la infància i l’adolescència.

Des de l’atenció primària es recorda que per evitar l'exposició solar directa cal fer ús de para-sols, ulleres de sol i barret. També roba especialitzada. Els protectors solars són un altre imprescindible. S’ha d’utilitzar un factor de protecció adequat per cada tipus de pell, aplicar-los 20 o 30 minuts abans de l’exposició al sol i després de cada bany o si es sua molt. Aquest any, caldrà integrar en aquestes rutines l’ús de mascaretes, la higiene de mans i la distància social de seguretat. Es recomana tenir especial cura de les mascaretes, per evitar que estiguin en contacte amb la humitat i poder utilitzar-les posteriorment. Preferiblement s’han de guardar en un embalatge de paper i, després, en algun embolcall impermeable.

L’autoexploració és una pràctica clau a l’hora de poder detectar precoçment el càncer de pell. S'han d'explorar les taques i les pigues que tenim a la pell, tenint en compte que les lesions premalignes o malignes solen complir una sèrie de característiques com no ser simètriques, tenir vores irregulars, presentar més d’un color i que es barregin de forma irregular, i tenir un diàmetre que vagi augmentant. En cas d’identificar alguna piga o taca amb aquestes característiques o una nova lesió, cal contactar amb els professionals d’atenció primària pels canals habituals.


Foto: Cal utilitzar protectors solars / FreePick

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021
29 Jul 2022 08:04 - NataliaL’OMIC augmenta en un 60% les resolucions favorables durant el 2021

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ha augmentat en un 60% les resolucions [ ... ]

El Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments
29 Jul 2022 08:02 - NataliaEl Mercat tancarà del 8 al 21 d’agost per realitzar manteniments

El Mercat Municipal de Santa Perpètua romandrà tancat al públic entre el 8 i el 21 d’agost amb [ ... ]

Aquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua
28 Jul 2022 09:39 - NataliaAquest divendres finalitzen els Casals d’estiu de Santa Perpètua

El divendres 29 de juliol finalitzen les activitats infantils i juvenils de les diferents propostes [ ... ]