hola

Una vuitantena de persones van omplir dissabte 17 de desembre el Centre Cívic la Rambla per participar del col·loqui Migracions i desenvolupament organitzat per l'ONGD local SPSolidària en el marc de l'exposició sobre els seus 25 anys de Cooperació Internacional. Moltes de les persones eren o havien estat migrades i es van veure reflectits en els comentaris que van fer els ponents que van tractar sobre facetes diferents relacionades amb la temàtica.

Entre el públic hi havia membres de diverses comunitats com ara de Gàmbia, Mauritània, Senegal, Colòmbia, Poble Saharauí... Alguns eren socis de l'ONGD local i en alguns casos han participat activament en diversos projectes de codesenvolupament que ha fet SPSolidària al llarg d'aquests 25 anys en els seus pobles d'origen.

L'historiador, antropòleg i membre del Centre d’Estudis Africans i Interculturals, Rafael Crespo,va destacar que SPSolidària fa 25 anys que fa codesenvolupament per millorar les condicions de vida de les famílies i comunitats d'origen de les persones que arribaven i per treballar a Santa Perpètua enformació, sensibilització i anant ampliant la capacitat d'acció.Crespo va insistir que la tasca que està fent SPSolidària en aquests anys d'història no són només de cooperació al desenvolupament amb resultats comprobables sinó d'inclusió amb la socitetat perpetuenca i el treball amb les diverses comunitats.

Fátima Drammeh Dukuré, infermera, especialista en salut mental i atenció a les dones i vocal de la Junta de SPSolidària va fer especial ènfasi en la necessitat de reunió que tenen les segones generacions, sobretot les dones per poder parlar del sentiment que els genera ser de dues cultures i per ajudar-les a empoderar-se. Fátima Drammeh va subratllar que les persones migrades van ser els seus pares, però elles i ells són afrocatalans.

Abdou Mawa Ndiaye Ndaw, llicenciat Ciències del Treball, Secretari General de la Coordinadora de les Associacions Senegaleses de Catalunya i president de la Taula Catalana de Codesenvolupament va parlar sobre el transnacionalisme, va fer incidència en els pares que en el seu dia van emigrar des d'Àfrica i les aliances que han de crear per transmetre amb arguments l'amor cap als països d'origen als seus fills perquè sinó no ho podran entendre perquè els fills són catalans.Mawa Ndiaye va insistir al públic assistent que són ells mateixos els que han de decidir deixar de considerar-se a ells mateixos com migrants.

La presidenta de SPSolidària, Lidia Aymerich, va explicar que escollir aquest tema per un col·loqui és posar en valor la feina que fan les comunitats migrants als seus països d'origen i és el que fa SPSolidària.Aymerich ha destacat la presència de diverses comunitats a l'activitat i sobretot la presència d'una dona sahrauí que va començar la seva relació amb SPSolidària a través del projecte de colònies per a infants Vacances en Pau, el primer projecte de l'entitat perpetuenca el 1997.

SPSolidària ha celebrat 25 anys amb una exposició sobre els projectes de codesenvolupament duts a terme al llarg d'aquest temps i amb una xerrada col·loqui emmarcada en la programació municipal del Dia de les Persones Migrades.


Foto: El col·loqui es va celebrar al centre Cívic La Rambla / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

L'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient
22 Abr 2024 11:18 - RedaccióL'Ajuntament reactivarà el Consell Municipal de Medi Ambient

L'Ajuntament de Santa Perpètua podrà reactivar el Consell Municipal de Medi Ambient després que en [ ... ]

L'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari
19 Abr 2024 12:49 - RedaccióL'AFA de l'Escola Bernat de Mogoda recull llibres i joguines per a un mercat solidari

L’AFA de l’Escola Bernat de Mogoda recull fins al 26 d’abril llibres i joguines per celebrar el [ ... ]

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]