hola

L’Associació de Comerciants de Santa Perpètua Els Comerciants celebra els seus vint-i-cinc anys de vida i la fita coincideix amb la Fira de Comerç, el 16 d’octubre. L’activitat promet qualitat i novetats, com ara el canvi d’ubicació de l’escenari, on tindrà lloc un passi de moda. La Fira no és l’únic dels actes commemoratius d’Els Comerciants, que vol donar impuls al comerç de Santa Perpètua i aplegar més establiments comercials a les seves files. L’entitat també presentarà el segon número de la revista d’Els Comerciants i realitzarà sortejos entre els associats. En aquesta entrevista parlem del comerç de Santa Perpètua amb el president de l’entitat, Manel Alcaraz, que ens explica els punts forts i febles d’una associació que compleix un quart de segle.

Al març vas decidir encapçalar la junta d’Els Comerciants, una entitat que arriba enguany als seus 25 anys, per què?
L’antiga junta, amb la qual ja treballava donant un cop de mà a les fires, em va engrescar. Realment no m’hi vaig poder negar després de tota la feina que han fet al llarg d’aquests cinc anys i treballar desinteressadament pel comerç i amb la filosofia actual de l’entitat és un plaer.

En quin moment es troba el comerç a Santa Perpètua?
En constant evolució, sens dubte. Ens hem adaptat a la crisi, que encara dura, i aquesta ens ha portat tota una etapa de canvis.

Quins?
A l’igual que a tots els sectors, s’ha de treballar més i els marges econòmics són menors. Els clients ara no vénen sols, els hem d’anar a buscar. Hem vist també moltes botigues tancar i molts negocis que no han funcionat malgrat tot l’esforç i les il·lusions però també n’hem vist d’altres que han evolucionat i han començat a veure el comerç des d’una altra perspectiva i han aconseguit adaptar-se.

I l’associació, com ha evolucionat?
També va passar el seu moment dolent, de crisi, però l’anterior junta va fer tota una feina de gestió econòmica i va reflotar l’entitat.

I en quant als seus objectius?
Hi ha molta feina a fer. No volem ser una associació preocupada únicament per les fires, que són molt importants. Però no pot ser l’única proposta per a la dinamització del comerç. I en aquest sentit fa anys que l’associació treballa en campanyes atractives per al client i per al comerç i en accions adreçades als associats.

Campanyes com el rasca i guanya o la revista d’Els Comerciants són un exemple
Exacte. El rasca i guanya forma part de la campanya de primavera-estiu d’Els Comerciants i ha tingut molt bona acollida. Amb aquesta iniciativa el que aconseguim és que els compradors es desplacin a més d’un comerç per fer servir el seu rasca i que el comercial pugui rebre potencials nous clients. La revista també és una nova iniciativa de l’associació i permet donar visibilitat a l’associat ja sigui per les entrevistes que s’hi inclouen o per l’aparició del seu logotip. En definitiva es tracta de dissenyar accions interessants i atractives que fomentin de debò el comerç. La nostra voluntat és seguir buscant coses més enllà de les fires, a les quals també volem donar-li un toc de qualitat.

Quins són els punts forts que té el comerç de Santa Perpètua?
La proximitat amb el client és un avantatge molt important i un dels nostres punts forts. Els clients saben que poden trobar a Santa Perpètua tot el que necessiten. Només cal una mica més de pedagogia i fomentar l’ambient comercial del municipi.

Aquests serien doncs, els punts febles.
Sí, i també cal fer una mica d’autocrítica. El ciutadà, però, ha de saber que el comerç de proximitat li afavoreix i calen canvis de costums. És una llàstima que els dissabtes per la tarda, per exemple, no hi hagi ambient comercial a alguns eixos importants del municipi.

Com us agradaria que fos el comerç a Santa Perpètua?
Ens agradaria que, almenys, el 50% del cens dels comerços del municipi fossin associats. Ara som una setantena, però sabem que hi ha unes 350 botigues al municipi. Això ens permetria ser realment forts i enfortiria el comerç local. Un municipi amb els eixos comercials més units, no tan separats físicament permetria més mobilitat del client d’una zona a una altra. Com a exemple; actualment els clients de l’eix comercial de la Rambla no acostumen a moure’s pel passeig de la Florida, per exemple, i a la inversa.

Quins són les vostres reivindicacions com a associació?
La relació que tenim amb l’Ajuntament és bona. Hi ha molta comunicació i a nivell organitzatiu ens ajuden molt. Però pensem que hem de fer una nova passa i actualitzar l’actual conveni de col·laboració. Com a associació intentem donar més qualitat a les fires, posant més eines a l’abast dels comerços però per a aconseguir-ho necessitem més suport econòmic per part de l’Ajuntament.

I els nous reptes?
L’actualització dels estatuts de l’entitat és un dels reptes que també hem d’assolir. Tenen vint-i-cinc anys, els mateixos que l’associació i hi ha aspectes molt desfa­­-sats com ara que els associats han de tenir una botiga a peu de carrer. Però, i aquells que inicien un negoci de venta per internet? Segons el nostre estatut es queden fora. Això no pot ser i és una tasca que hem d’abordar. Com deia, hi ha feina a fer però els darrers anys s’ha fet molt bona feina per reactivar l’associació i ara volem aprofitar aquest impuls i continuar promocionant-la. Volem aportar el nostre gra de sorra per millorar el comerç a Santa Perpètua. Els resultats pot ser triguin, però és una feina que emprenem amb ganes i és la línia que volem seguir.

Per què ser associat?
Formar part d’Els Comerciants implica sobretot promoció i beneficiar-se d’una eina útil per als comerciants sabent que els diners que s’hi destinen repercuteixen en cadascun de nosaltres. Paga la pena formar-hi part.


Foto: Manel Alcaraz, president de l’Associació de Comerciants de Santa Perpètua Els Comerciants, entitat que celebra enguany els seus vint-i-cinc anys / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Perigallo Teatro: “El fracàs de la nostra primera obra ens va permetre saber que això no et mata”
Perigallo Teatro: “El fracàs de la nostra primera obra ens va permetre saber que això no et mata”

Cabezas de cartel és l’obra de teatre professional que el Grup de Teatre Tàndem i l’Ajuntament [ ... ]

"L’avi Genís ens va transmetre una manera d’entendre la música i d’entendre la vida"

La casa de Quico el boter a la Rambla és la casa mare d’una nissaga de músics autodidàctes, amb [ ... ]

"L’art comunitari permet trencar el mur de la por cap a algú que desconeixem i relacionar-nos"

L’Escola Municipal de les Arts (EMA) porta a terme un projecte molt especial relacionat amb el programa [ ... ]